Kaupunkisuunnitteluun liittyvät päätökset ovat usein vaikeita siksi, että ehdotetut ratkaisut perustuvat johonkin muuhun kuin tutkittuun tietoon. A-Insinöörien Cityfier-palvelu tuo ratkaisun tähän: se esittää eri tietolähteitä yhdistämällä, miten kaupungit ovat kehittyneet ja miltä kehitys näyttää tästä hetkestä eteenpäin. SMARTCITY BIZHACK INDIA -kilpailun voitto Slushissa vie Jukka Kettusen tiimeineen Intiaan.

A-Insinöörien Jukka Kettusen, Pirkka Isomäen ja Jani Nevalaisen nopeassa ajassa kehittämä Cityfier-palvelu tarjoaa uudella tavalla tietoa kaupunkitutkimuksesta ja hyödyntää sitä aktiivisesti. – Maailmassa on tehty paljon kaupunkitutkimuksia, mutta niitä ei ole tuotu monimuuttujamalliin. Cityfier-palvelu hyödyntää kaavoituksen paikkatietoa, kaupunkisuunnittelututkimusta ja markkinatietoa ja yhdistää ne. Visualisoimme ratkaisun ja luomme vaihtoehtoisia analyyseja ja ennusteita siitä, miten kaupunkia kannattaisi tutkitun tiedon ja vaihtoehtojen perusteella kehittää eteenpäin, Kettunen taustoittaa.

 

Miksi Cityfier voitti kansainvälisen SMARTCITY BIZHACK INDIA -kilpailun? -Osittain siksi, että Intian kaupunkeihin liittyvät haasteet ja tavoitteet liittyvät samoihin kaupunkikehittämisen teemoihin kuin mitä olemme Suomessakin tutkineet. Intiassa on tosin sen mittaluokan haasteita, että maahan tarvitaan meitäkin kipeämmin uusia ratkaisuja. Olemme Cityfier-tiimin kanssa miettineet ihan samoja asioita pienemmässä mittakaavassa. Totesin Slushissa itsekin yllätyksekseni, että pystyimme BIZHACK-kilpailussa lyhyessä ajassa tuottamaan Cityfierilla suomalaiseen tietoon perustuvan ratkaisun intialaiseen ongelmaan, Kettunen kertoo.

Jukka Kettunen tiimeineen on erityisen kiinnostuneita siitä, mikä vaikuttaa ihmisten kiinnostukseen asua, asioida ja oleskella erilaisissa kaupunkiympäristöissä. – Etsimme Cityfierin avulla ratkaisuja esimerkiksi siihen, millainen on suurten kaupunkien eri kaupunginosien hintakehitys suhteessa ympäristöön? Miten vaikkapa palvelutarjonta vaikuttaa siihen, miten asuntojen hinnat kehittyvät?

Olemme erityisen kiinnostuneita siitä, mikä vaikuttaa ihmisten kiinnostukseen asua, asioida ja oleskella erilaisissa kaupunkiympäristöissä.

Esimerkiksi liikenteen ja liikkumisen murros, sekä kaupan ja palvelujen muuttuminen digitalisaaton myötä ovat isoja trendejä, jotka tulevat vaikuttamaan kaupunginosien, asuinalueiden ja asuntojen arvoon suhteessa ympäristöön: – Tutkitusti julkinen liikenne ja liikenneyhteydet tulevat vaikuttamaan entistä enemmän asuntojen hintoihin. Tämä kehitys näkyy jo nyt. Toinen vahva vaikuttaja on palvelut: verkkokauppa yleistyy eikä tuotteita välttämättä haeta enää perinteisestä kivijalasta. Esimerkiksi Suomessa tällaisia murrosalueita ovat metro- ja juna-asemien ympäristöt, joissa rakennetaan valtavasti.

Cityfier-tiimi lähti Slushiin viime tipassa: he olivat vain pari viikkoa ennen Slushia Barcelonassa messuilla, mistä intialaiset löysivät heidät ja kutsuivat mukaan hackathoniin. Ja nyt tiimi jo suuntaa Intiaan!

Lisätietoja: www.cityfier.com