20220805-MLA01727
Asiantuntija-artikkelit

Suunnittelujohtaja Jussi Vaiste: ”Suomalaisten maanjäristyssuunnittelijoiden valttikortti on asenne”

Suunnittelujohtaja Jussi Vaiste kiinnostui maanjäristysturvallisen suunnittelun haastavuudesta. Nyt A-Insinöörit kilpailee vaativista projekteista kansainvälisten huippuosaajien kanssa.

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, tasaisesta Suomestamme löytyy maailmanluokan osaamista maanjäristysturvallisten rakenteiden suunnittelusta. A-Insinöörien suunnittelujohtaja Jussi Vaiste on alan arvostettu asiantuntija niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

"Suomen vientivahvuudet, eli raskaan teollisuuden koneet ja voimalaitokset, ovat jo 1980-luvulta lähtien vaatineet maanjäristyssuunnittelun huippuasiantuntijuutta, sillä asiakkaat ja paikalliset viranomaiset edellyttävät varmuutta rakenteiden kestävyydestä maanjäristyksen sattuessa.

Mielestäni on hienoa, miten raskaat koneet ja ympäröivät rakenteet toimivat yhdessä. Maanjäristyssuunnittelussa laitteiden ympärille suunnitellaan tukirakenne suojaamaan laitteistoa maan lähtiessä tärisemään ja ravistelemaan rakennusta. Sopivan joustava ja sitkeä rakenne ottaa maan liikehdinnän pehmeämmin vastaan, liian jäykkä rakenne saattaa taas aiheuttaa suurempia vaurioita.

Voimalaitoksissa erityistä huomiota täytyy kiinnittää mm. siihen, että  sähkönsaanti on turvattua mahdollisista maanjäristysvaurioista huolimatta. Muun muassa Valmet, Wärtsilä ja Sumitomo vievät ympäri maailman raskaita koneita, voimalaitoksia ja selluteollisuuden soodakattiloita, joiden kauppaan kuuluu maanjäristysturvallinen rakennus."

20220805-_DSC6854Suomalaista maanjäristyssuunnittelua hyödynnetään tällä hetkellä suunnittelujohtaja Jussi Vaisteen mukaan esimerkiksi Etelä-Koreassa, Kiinassa, Turkissa, Chilessä sekä Indonesiassa.

Kiinnostus seismiseen suunnitteluun löytyi rohkeasti kokeilemalla

"Opiskelin alun perin tietojohtamista, mutta koin alan turhan abstraktiksi itselleni. Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen menin rakennustyömaalle kesätöihin, ja sen kesän aikana kiinnostuin rakentamisesta. Se oli sopivan konkreettista.

Vaihdoin opinto-ohjelmaa rakennustekniikkaan Tampereen teknillisessä yliopistossa. Opintojen myötä kiinnostukseni kasvoi ja suunnanvaihto osoittautui hyväksi päätökseksi.

Kiinnostuin yliopistossa erityisesti teräsrakennesuunnittelusta. Luennoitsijani, A-Insinöörien rakennesuunnittelun toimialajohtaja Timo Leppänen huomasi innostukseni aiheeseen ja poimi minut suoraan koulunpenkiltä töihin vuonna 2007. Siitä lähtien olen erikoistunut teräsrakentamiseen ja sillä tiellä olen edelleen."

Maanjäristyssuunnittelu teräsrakentamisen haastavinta osaamista

"Maanjäristyssuunnittelu on matemaattisesta näkökulmasta teräsrakentamisen haastavimpia osa-alueita.

Kun Suomeen suunnitellaan rakennuksia, dynamiikkaa ei tarvitse yleensä ottaa huomioon, vaan lähtökohta on, että rakennukset pysyvät paikallaan. Maanjäristysalueella tilanne on toinen: dynamiikka on otettava huomioon ja sitä kautta suunnittelun vaativuustaso kasvaa. Se on mielestäni kiehtovaa, sillä olen aina pitänyt lujuuslaskennasta."

Suomi kilpailee huippupelaajien joukossa maanjäristyssuunnittelussa

"Lähdimme A-Insinööreissä kokeilemaan kykyjämme maanjäristysosaamisessa, ja huomasimme, että kysyntää riitti. Opiskelin työn ohella lisää ja myös jokaisen projektin myötä olen oppinut lisää.

Maanjäristysosaaminen avaa suunnittelijalle koko maailman: teräsrakenteita pääsee suunnittelmaan mihin päin maailmaa tahansa. Mahdollisuudet ovat rajattomat.

Suomalaista suunnittelua hyödynnetään tällä hetkellä esimerkiksi Etelä-Koreassa, Kiinassa, Turkissa, Chilessä sekä Indonesiassa.

Turkissa meillä on ollut vaativia kohteita länsirannikolla lähellä Izmiriä ja Kaakkois-Turkissa lähellä Syyrian rajaa. Maa on haastava mannerlaattojen risteyskohta-alue. Turkin vuoristojen laaksot ovat täyttyneet vanhasta tulivuoripölystä ja kun kallioperä värähtelee, pehmeä maa vahvistaa joustavana materiaalina värähtelyä. Turkin lisäksi olen itse suunnitellut rakennuksia myös Etelä-Koreaan, Jordaniaan, USA:han, Vietnamiin ja Kiinaan."

Suomalaisen maanjäristyssuunnittelun menestys piilee asenteessa

20220805-_DSC6741Maanjäristyssuunnittelun ja teräsrakennesuunnittelun ammattilainen, A-Insinöörien suunnittelujohtaja Jussi Vaiste päivittää ammattitaitoaan jatkuvasti, mm. kansainvälisen kirjallisuuden ja verkostojen avulla.

"Meidän suomalaisten suunnittelijoiden myyntivaltti ja menestyksen avain on yksinkertaisesti asenne. Meillä ei ole omaa suunnittelukulttuuria rasitteena, kun menemme vieraalle maalle. Emme voi kertoa, että kotona tehdään näin tai mennä kukkoilemaan, että paikallinen suhtautuminen on väärä. Olemme oppineet kuuntelemaan ja sopeutumaan erilaisiin ympäristöihin.

Suunnittelijoilta edellytetään diplomaattista asennetta paikallisten viranomaisten ja insinöörien kanssa, sillä jokaisella maalla on erilaiset viranomaisvaatimukset. Kyse on aina turvallisuuden takaamisesta. Kohteiden kautta opimme lisää paikallisesta suunnittelufilosofiasta eri puolilla maailmaa."

Uteliaisuus auttaa kehittymään ja pärjäämään maanjäristyssuunnittelijana

"Suunnittelmani kohteet eivät välttämättä kohtaa järistyksiä työurani aikana,  joten onnistumisten tai epäonnistumisten kautta ei tällä tasolla pääse viisastumaan.

Tämän vuoksi jatkuva aiheen tutkiminen ja kansainvälisten esimerkkien seuraaminen on tähdellistä ammattitaidon kehittämisen kannalta. Yritän ylläpitää ja päivittää osaamistani lukemalla kansainvälistä kirjallisuutta maanjäristysturvallisesta teräsrakennesuunnittelusta. Kun maailmalla ilmestyy uusia suunnitteluohjeita, syvennyn aina taustoihin ja syihin, miksi kansainvälisiä ohjeita on muutettu. Niistä oppii paljon ja siten voi päivittää omia suunnitteluratkaisuja.

Kilpailu on alalla kovaa. Projektit ovat kansainvälisiä, ja myös asiakkaamme kilpailevat kansainvälisiä pelureita vastaan. Maailmankartalla tarvitaan suomalaistakin suunnitteluosaamista, sillä maanjäristysriski koskee monia alueita, eivätkä riskit tule pienemään tulevaisuudessakaan."

Merkkipaaluja-sarjassa A-Insinöörien osaajat kertovat uransa merkittävimmistä käännekohdista ja oivalluksista.

JUSSIN KOLME MERKKIPAALUA

1. MAANJÄRISTYSOSAAMINEN AVAA RAKENNESUUNNITTELIJALLE KOKO MAAILMAN

"Olen saanut olla mukana luomassa kansainvälisesti kysyttyä palvelua teräsrakennesuunnittelun alueella, ja päässyt suunnittelemaan kohteita mm. Turkkiin, Etelä-Koreaan, Jordaniaan, USA:han, Vietnamiin ja Kiinaan."

2. DYNAMIIKKA TUO HAASTETTA

"Maanjäristysalueella on huomioitava dynamiikka eli tilanne, jossa rakennus ei pysykään paikallaan. Tätä kautta suunnittelun vaativuustaso kasvaa. Se on mielestäni kiehtovaa, sillä olen aina pitänyt lujuuslaskennasta."

3. AMMATTITAIDON LISÄKSI TÄRKEÄÄ ASENNE

"Kohteiden kautta opimme lisää paikallisesta suunnittelufilosofiasta eri puolilla maailmaa. Suunnittelijoiden täytyy osata toimia diplomaattisesti paikallisten viranomaisten ja insinöörien kanssa. Jokaisella maalla on erilaiset vaatimukset ja kyse on aina turvallisuuden takaamisesta."

JUSSI VAISTE, SUUNNITTELUJOHTAJA, TAMPERE

  • Ikä: 38
  • Asuu: Lempäälässä
  • Perhe: Vaimo ja 7- ja 3-vuotiaat lapset
  • Koulutus: Diplomi-insinööri, rakennustekniikka, Tampereen teknillinen yliopisto 2013
  • Ura: A-Insinööreillä rakennesuunnittelua vuodesta 2007, tätä ennen työmailla. 
  • Harrastukset: Metsästys, hiihto, kalastus

     

Sinustako tuleva A-Insinööri? Kesätyöhaku on nyt auki!

HAE MEILLE TÖIHIN

KYSY LISÄTIETOJA

Jussi Vaiste

Jussi Vaiste

suunnittelujohtaja

rakennesuunnittelu koko Suomi

+358 40 197 2217 jussi.vaiste@ains.fi Tampere