Harva tietää, että Näsinneulassa toimi joskus rullaluisteludisko. Se oli lukioaikoinani myös suosittu K18-yökerho – niin suosittu, että sinne pyrittiin sisään väärennetyin paperein. Neulassa on järjestetty myös porrasjuoksuja. Palomies Jari Koistinen juoksi ylös 651 porrasta 120 metrin korkeuteen ajalla 3 minuuttia, 4 sekuntia. Nimi on kombo Näsijärvestä ja Seattlen Space Needle -tornista. Nykyään Neulassa toimii tasokas ravintola.

Olin 9-vuotias, kun Näsinneulaa alettiin pystyttää. Muistan vielä elävästi, mikä mediasirkus aiheen ympärillä pyöri. – Se ei tule pysymään pystyssä, oli yleinen uskomus. No, yhä tuo on pystyssä, vaikka tuulella kuulemma kallistuukin 15 cm. Työmiehet taisivat työskennellä siellä ylhäällä ilman turvavarusteita.

Ulkoilmatasanne on tätä nykyä turvallisuussyistä suljettu. Korkeanpaikankammoista terassi hirvitti ja lähtihän siellä melkein tukkakin päästä viimassa.

Oli huikea kokemus nousta ensimmäisen kerran torniin supernopealla hissillä; korvathan siinä menivät tukkoon ihan kaikilla. Pikkulasten korvia siihen maailman aikaan puhkoi kivitalon kokoinen saksalainen lääkäri Herr Denisoff Hämeenpuistossa. Isä piti jaloista, äiti käsistä ja sitten rusahti. Nykylapset selviävät putkituksella.

Jos muistan, niin samoihin aikoihin tuli Anttila-tavarataloon Suomen ensimmäiset tai ainakin pisimmät liukuportaat. Niidenkin kuljetusta ja asennusta vahdattiin monttu auki. Tätä nykyä tavaratalon kakkoskerros on Anssila, meidän pääkonttorimme. Kalle Anttila piti kansan tavarassa, Anssila taas rakenteissa, on ne sitten puuta, terästä tai betonia.

Neula lienee Suomen tunnetuimpia maamerkkejä. Tornin suunnitteli arkkitehti Pekka Ilveskoski; Pekan veli oli nimeltään Reino Ilveskoski, joka toimi vastuunalaisen yhtiömiehenä konsernimme alkutaipaleella. Kalevi Ahosen ja Ilveskosken sukunimistä konsernimme sai nykyisen nimensä A-Insinöörit.

Kirjoittaja Marjaana Kothari on alunperin tamperelainen, mutta työskenteli viestintäpäällikkönä A-Insinöörien Espoon toimipisteessä.

Kuva: Tampereen Särkänniemi Oy

Näin Näsinneula, Vuoden 1970 Betonirakenne tehtiin

– Urakoitsija: Tampereen Haka.

– Unkarista tilatut rakennusmiehet rakensivat tornin rungon teräsbetonista 33 vuorokaudessa liukuvaluna.

– Betonin toimitti Soraseula.

– Tornin neula koostuu teräksisestä mastosta, jonka huipulla on lasikuituinen masto.

– Tornin perusta on noin 15 metriä Näsijärveä korkeammalla.

– Yhden metrin matkalla torni kapenee 2 cm.

– Liukuvalun aloituspisteessä tornin halkaisija on 10,525 m ja ulkoseinän paksuus 60 cm.