Kaupunginosia pitäisi suunnitella ja toteuttaa kokonaisuutena, jossa viihtyvyys otetaan huomioon ensimmäisestä asukkaasta lähtien – ei tonttivetoisesti, kuten hankkeilla nykyään on tapana. Tämä edellyttää yhteispeliä ja rohkeutta kaikilta maankäytön osapuolilta, kirjoittaa Jyrki Keinänen.

Pääkaupunkiseudulla on jo vuosia ollut pula kohtuuhintaisista asunnoista samaan aikaan kun huonovointisuutta tuottavat lähiöt eivät houkuttele asukkaiksi oikein ketään. Ihmisten viihtyminen ja palvelujen kannattavuus sekä uusissa, rakenteilla olevissa kaupunginosissa että vanhoissa lähiöissä on yhteinen huolenaihe, jonka jakavat kaupunkilaiset ja päättäjät maan hallitusta myöten.

Vuosikymmeniä alue- ja kaupunkikehitystä seuranneena näen, että nykyinen tapa suunnitella, rakentaa ja korjata kaupunginosia on tullut tiensä päähän.

Nykyisellään aluerakentaminen on hidasta, ja taloja ja kortteleita rakennetaan yksi kerrallaan. Ensimmäiset asukkaat muuttavat käytännössä rakennustyömaalle, jossa louhinnat, materiaalikuljetukset, pöly ja melu vaivaavat vuosia. Lähipalveluja, kuten ruokakauppaa tai päiväkotia, ja puistoalueita täytyy odottaa niin ikään vuosia.

Ehdotan aluekehitykseen aivan uudenlaista otetta, kaupunginosa-allianssia. Se tähtää aluerakentamisen eri toimijoiden yhteiseen tavoiteasetantaan ja avoimeen yhteispeliin. Jos normaalisti kaupunginosan rakentumiseen menee 10–20 vuotta, uudenlaisella yhteistoiminnalla aika on mahdollista pudottaa lähes puoleen.

Kaupunginosa-allianssin lähtökohtana alueidentiteetti ja parempi arvontuotto kaikille

Mitä kaupunginosa-allianssi oikeasti tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että kun aluetta aletaan rakentaa tai kehittää, saman pöydän ääreen istutetaan niin hankkeen kehittäjät/rakennuttajat,  maanomistajat, hankkeen kehittäjät, suunnittelijat, arkkitehdit ja rakentajat kuin palveluntarjoajat, esimerkiksi kauppaketjut, turvallisuuspalvelut, yhteiskäyttöautot ja varhaiskasvattajat.

"Kaupunginosa-allianssissa alue suunnitellaan ja toteutetaan kokonaisuutena, ei tontti kerrallaan."

Kaupunginosaa suunnitellaan ja toteutetaan kokonaisuutena, eikä tonttivetoisesti. Kaupat ja muut lähipalvelut kehittyvät samanaikaisesti, kun asukkaat muuttavat alueelle. Vastaavasti vältetään esimerkiksi Helsingin Kalasataman kaltaiset tilanteet, missä kauppiaat joutuvat odottelemaan ostovoimaisia asukkaita.

Kaupunginosa-allianssissa ei tavoitella vain rakennusoikeuden maksimointia, vaan alueen arvo nähdään lattianeliöiden lisäksi hyvinvointina ja uusien palvelujen syntymisenä. Suunnittelun lähtökohtana on alueidentiteetti, visio siitä, mitä myönteistä ja omaleimaista alue ilmentää, ja minkä ympärille eri toimijoiden verkosto muodostetaan.

Sama yhteistoiminnallinen malli toimii myös olemassaolevien lähiöiden kehittämisessä.

Kaupunginosa-allianssi on ihmisenkokoinen projektimalli, jossa rakennettava tai kunnostettava alue tehdään kerralla valmiiksi. Päätöksiä eivät ohjaa vain rakentamisen hinta ja neliöiden optimointi, vaan yhteisesti asetetut tavoitteet, joiden eteen kaikki osapuolet työskentelevät. Ja jos jokin sattuisi menemään mönkään, niin ratkaisu haetaan yhdessä ilman kuluttavaa riitelyä.

Kaupunkisuunnittelun, jos minkä, pitäisi olla ihmisten välistä yhteistyötä ja johtamista parhaimmillaan.

Kirjoittaja on A-Insinöörien toimitusjohtaja ja rakennusalan kehittäjä, joka puhuu intohimoisesti paremman rakentamisen, yhteistoimintamallien, digitaalisten ratkaisujen soveltamisen ja arvontuoton puolesta. Twitter: @jyrkikeinanen
LinkedIn: Jyrki Keinänen