Muhoksen lukio suunniteltiin ja rakennettiin käyttäjiä varten yhteistoiminnallisella KVR-urakkamuodolla
Uutiset

Muhoksen lukio rakennettiin uudella urakkamallilla – oppilaita ja opettajia kuunneltu koko projektin ajan

Uudessa Muhoksen lukiossa vietetään avajaisia lauantaina 10.10.2020. Aikataulussaan valmistunut uusi koulu on Suomessa ainutlaatuinen, sillä se toteutettiin yhteistoiminnallisena KVR-urakkana. Urakkamalli kokosi lukiohankkeen suunnittelijat, rakentajat sekä koulun henkilöstön ja opiskelijat yhteen hankkeen jokaisessa vaiheessa.

Entisen koulukampuksen viereen rakennettu, kaksikerroksinen tiiliverhoiltu uudisrakennus otettiin käyttöön elokuussa koulujen alettua. Reilun 200 oppilaan koulu suunniteltiin ja rakennettiin allianssimallin elementtejä hyödyntävällä yhteistoiminnallisella kokonaisvastuu- eli KVR-mallilla.

A-Insinöörit vastasi lukion hankesuunnittelusta, rakennuttamisesta ja valvonnasta Muhoksen kunnan kumppanina yhteistyössä urakoitsijana toimineen Lujatalon sekä arkkitehtisuunnittelusta vastanneen Arkkitehtitoimisto Avarion kanssa.

– Opiskelijat ja henkilöstö olivat mukana heti hankesuunnitelmaa tehtäessä. Saimme kertoa mielipiteemme myös urakoitsijan kilpailutusvaiheessa ja meitä kuultiin käyttäjänäkökulman asiantuntijoina koko rakentamisen ajan. Käytännössä pääsimme vaikuttamaan ihan kaikkeen, minkä vuoksi koulusta tulikin aivan näköisemme. Rakentamisen toimintamalli sopi hyvin koulumme keskeiseen toimintakulttuuriin, yhteisöllisyyteen, Muhoksen lukion rehtori Minna Kemppainen kertoo.

Muhoksen lukiossa jopa porraslevennykset on suunniteltu sopimaan työskentelyyn. Opiskelijakahvio ja opettajainhuone sijaitsevat keskeisellä paikalla pääsisäänkäynnin yhteydessä. Koulussa on myös tanssisali sekä neljä toiminnallista aulaa, joissa on työskentelyn lisäksi mahdollisuus pelata pingistä ja biljardia.

Muhoksen uusi lukio rakennettiin allianssimallin elementtejä hyödyntäen.

Elokuussa käyttöön otettu Muhoksen uusi lukio rakennettiin allianssimallin elementtejä hyödyntäen.

Yhteistoiminnallinen KVR-malli antaa liikkumavaraa budjetissa pysymiseen

Yhteistoiminnallinen KVR-urakkamalli tähtää laatuun paitsi käyttäjien vaikutusmahdollisuuksien myös yhteisiin tavoitteisiin sitoutumisen kautta.

– Niin kauan kuin paperit keskustelevat, ei oikein voi syntyä yhteistä ymmärrystä tavoitteista. Siksi tilaajat, urakoitsija ja käyttäjät kutsuttiin saman pöydän ääreen pohtimaan toiminallisia, teknisiä ja kustannustavoitteita jo kilpailutusvaiheessa, rakennuttajakonsultti Ari-Matti Jänkälä A-Insinööreistä kertoo.

Muhoksen kunnan teknisen johtajan Mikko Karin mukaan nyt toteutettu malli antoi keinoja ja liikkumavaraa myös budjetissa pysymiseen.

– Malli yhdistelee rakennushankkeiden parhaita puolia. Allianssimallien avoin tiedonkulku sekä tavoitehintaan ja muihin kannusteisiin perustuva palkitsemisjärjestelmä auttoivat lisäämään laatua ja pysymään kustannusraamien puitteissa, Mikko Kari sanoo.

Muhoksen 3 000 bruttoneliön ja 6,7 miljoonan euron hankkeessa pilotoitu malli sopii niin pieniin julkisiin rakennushankkeisiin kuin vaativiin peruskorjaushankkeisiin.

– Vaikka yhteistyön organisoiminen vaatii oman aikansa, jäävät siitä saatavat hyödyt vaivannäköä huomattavasti suuremmiksi. Voisikin sanoa, ettei ole olemassa hanketta, jota yhteistoiminnallisuus ei parantaisi, A-Insinöörien Jänkälä totea

Tällä hetkellä yhteistoiminnallinen KVR-urakkamalli on käytössä myös Oulun Kiimingissä käynnissä olevassa Jokirannan koulun rakennushankkeessa. Jokirannan koulun on määrä valmistua joulukuussa.

Lisätietoja:
Ari-Matti Jänkälä, yksikönjohtaja, A-Insinöörit
puh. 0500 581 260
ari-matti.jankala@ains.fi

Mikko Kari, tekninen johtaja, Muhoksen kunta
puh. 044 497 0308
mikko.kari@muhos.fi

Minna Kemppainen, rehtori, Muhoksen lukio
puh. 044 4970 446
minna.kemppainen@muhos.fi

 

"Rakentamisen toimintamalli sopi hyvin koulumme keskeiseen toimintakulttuuriin, yhteisöllisyyteen."

Minna Kemppainen
rehtori
Muhoksen lukio

 

TILAA UUTISKIRJE