Hankintakriteereillä on hiilineutraaliuden saavuttamisessa ajurin voima, Jyrki Keinänen kirjoittaa.
Asiantuntija-artikkelit

Hiilineutraali rakennettu ympäristö vaatii paljon, mutta ei mahdottomia

Kiinteistö- ja rakennusala on ilmastopäästöjen vähentämisessä yksi taakanjakosektoreita. Tavoitteet osoittavat jo suunnan, mihin meidän täytyy kulkea – omin päin, mutta yhteistyössä. Hankintakriteereillä on muutoksen ajurina suuri voima, Jyrki Keinänen kirjoittaa.

Green Building Council Finland -verkoston julkaisema Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma viitoittaa perusteellisella tavalla tietä hiilineutraaliuuteen, ja on jälleen yksi konkreettinen esimerkki rakennusalan yhteistyöstä. Sillä on aikaisemminkin saatu aikaa isoja asioita mm. työturvallisuudessa ja energiatehokkuudessa.

Toimintaohjelma antaa kiinteistö- ja rakennusalan eri toimijasektoreille  suuntaviivat oman toiminnan kehittämiseen vähäpäästöiseksi. Konsulttien roolina on auttaa alaa eteenpäin, ja kehittää uusia ratkaisuja alaa hidastaviin esteisiin. Mekin olemme A-Insinööreissä nämä tehtävämme tunnistaneet, ja kirjanneet omat tienviittaamme vastuullisuusohjelmaamme. Julkaisemme päivitetyn tiekarttamme helmikuussa. 

Tähän mennessä olemme satsanneet uusien hiilineutraaliutta edistävien ratkaisujen kehittämiseksi paitsi asiantuntijoidemme kouluttamiseen ja uuden tiedon tuottamiseen, myös mm. tietomallipohjaiseen päästölaskentaan, materiaalien kierrätysedellytyksiin sekä rakennushankkeiden systemaattiseen hiilijalanjäljen ohjaukseen. Työ näillä ja uusilla osa-alueilla jatkuu.

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön saavuttamiseksi meidän pitäisi pystyä nopeasti tuottamaan vähähiilisiä ja lopulta hiilineutraaleja ja hiilinegatiivisiakin ratkaisuja. Tämä tarkoittaa, että rakennushankkeissa on vaadittava paljon itseltä, mutta myös kumppaniyrityksiltä. Niin kauan kuin asiat eivät näy hankintakriteereissä muutos tapahtuu liian hitaasti.

Uusia vähähiilisyyden välineitä ja mahdollisuuksia tuntuu avautuvan toimialalla koko ajan.  Jokaisen tilaajan ja rakennushankkeeseen sijoittavan pitäisi omalta kannaltaan miettiä ja pysyä ajan tasalla siitä, mitä  kumppaneilta voi edellyttää mm. hiilijalanjälkiohjauksen, maankäytön kestävyyden, työmaa-aikaisten päästövähennysten, ekologisten materiaalien hyödyntämisen ja materiaalien kierrättämisen alueilla.

Hankintakriteerien jumppaamisen kautta myös osaaminen lähtee kasvamaan – sielläkin, missä sitä ei ehkä vielä tapahdu. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimenpideohjelmasta saa erinomaista osviittaa paitsi omaan toimintaan, myös siihen, mitä kumppaneilta voi edellyttää.

Opastaisimmeko sinutkin vähähiiliseen tai hiilineutraaliin rakentamiseen?
 

VÄHÄHIILINEN RAKENNUTTAMINEN

Kirjoittaja Jyrki Keinänen on A-Insinöörien toimitusjohtaja ja intohimoinen rakennusalan kehittäjä, ja toimii lähettiläänä Building Life -hankkeessa. World Green Building Councilin maailmanlaajuinen projekti kirkastaa yhteiset vähähiilisyystavoitteet toimialalla. Twitter: @jyrkikeinanen LinkedIn: Jyrki Keinänen

Julkaistu 21.9.2021, päivitetty 5.1.2022

KIRJOITTAJA

Jyrki Keinänen

Jyrki Keinänen

 

"Hankkeissa on vaadittava paljon itseltä, mutta myös kumppaneilta. Niin kauan kuin asiat eivät näy hankintakriteereissä muutos tapahtuu liian hitaasti."

 

A-Insinöörien ppas vähähiiliseen rakennuttamiseen