Asiantuntija-artikkelit

Hiilineutraali rakennettu ympäristö vaatii paljon, mutta ei mahdottomia

Kiinteistö- ja rakennusala on ilmastopäästöjen vähentämisessä yksi taakanjakosektoreita. Tavoitteet osoittavat jo suunnan, mihin meidän täytyy kulkea – omin päin, mutta yhteistyössä. Hankintakriteereillä on muutoksen ajurina suuri voima, Jyrki Keinänen kirjoittaa.

Green Building Council -verkoston tänään julkaisema toimintaohjelma viitoittaa tietä hiilineutraaliin rakennettuun ympäristöön, ja on jälleen yksi konkreettinen esimerkki rakennusalan yhteistyöstä. Sillä on aikaisemminkin saatu aikaa isoja asioita mm. työturvallisuudessa ja energiatehokkuudessa.

Toimintaohjelma antaa alan eri toimijoille suuntaviivat oman toiminnan kehittämiselle vähäpäästöiseksi. Konsulttien roolina on auttaa alaa eteenpäin, ja kehittää uusia ratkaisuja alaa hidastaviin esteisiin. Mekin olemme A-Insinööreissä nämä tehtävämme tunnistaneet, ja kirjanneet omat tienviittaamme vastuullisuusohjelmaamme.

Uusien hiilineutraaliutta edistävien ratkaisujen kehittämiseksi olemme satsanneet paitsi asiantuntijoidemme kouluttamiseen ja uuden tiedon tuottamiseen, myös mm. tietomallipohjaiseen päästölaskentaan, materiaalien kierrätysedellytyksiin sekä rakennushankkeiden systemaattiseen hiilijalanjäljen ohjaukseen. Työ näillä ja uusilla osa-alueilla jatkuu.

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön saavuttamiseksi meidän pitäisi pystyä nopeasti tuottamaan vähähiilisiä ja lopulta hiilineutraaleja ja hiilinegatiivisiakin ratkaisuja. Tämä tarkoittaa, että rakennushankkeissa on vaadittava paljon itseltä, mutta myös kumppaniyrityksiltä.

Niin kauan kuin asiat eivät näy hankintakriteereissä muutos tapahtuu liian hitaasti. Jokaisen tilaajan ja rakennushankkeeseen sijoittavan pitäisi omalta kannaltaan miettiä, mitä kumppaneiltaan edellyttää mm. hiilijalanjälkiohjauksen, maankäytön kestävyyden, työmaa-aikaisten päästövähennysten, ekologisten materiaalien hyödyntämisen ja materiaalien kierrättämisen alueilla.

Hankintakriteerien jumppaamisen kautta myös osaaminen lähtee kasvamaan – sielläkin, missä sitä ei ehkä vielä tapahdu. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimenpideohjelmasta saa osviittaa paitsi omaan toimintaan, myös siihen, mitä kumppaneilta voi edellyttää.

Kirjoittaja Jyrki Keinänen on A-Insinöörien toimitusjohtaja ja intohimoinen rakennusalan kehittäjä, ja toimii lähettiläänä Building Life -hankkeessa. World Green Building Councilin maailmanlaajuinen projekti kirkastaa yhteiset vähähiilisyystavoitteet toimialalla. Twitter: @jyrkikeinanen LinkedIn: Jyrki Keinänen

 

KIRJOITTAJA

Jyrki Keinänen
Jyrki Keinänen

toimitusjohtaja
+358 40 662 5662
jyrki.keinanen@ains.fi

 

"Hankkeissa on vaadittava paljon itseltä, mutta myös kumppaneilta. Niin kauan kuin asiat eivät näy hankintakriteereissä muutos tapahtuu liian hitaasti."

TILAA UUTISKIRJE