Referenssit

HUS Siltasairaalan rakennetekniset erikoisuudet onnistuivat maailmanluokan tietomallinnuksella

Erityinen geometria, viisikerroksinen lasiseinä, 40-metrinen yhdyssilta ja sairaala-alueen olemassa oleva tunneliverkosto. Helsingin Meilahteen nousevan HUS Siltasairaalan rakenneteknisten erityispiirteiden takana on maailmanluokan tietomallinnettua rakennesuunnittelua.

Helsingin Meilahteen nouseva Siltasairaala on HUSin historian suurin uudisrakennushanke. Uusi sairaalarakennus korvaa Töölön sairaalan ja liittyy toiminnaltaan ja tiloiltaan Tornisairaalan, Kolmiosairaalan sekä Syöpätautien klinikan säilyviin ja peruskorjattaviin osiin. Uusi sairaala on tehokas kokonaisuus ja palvelee alueen asukkaita entistä paremmin.

– Töölön sairaalan toiminnot päätettiin lopettaa ja siirtää Meilahden sairaala-alueelle yli kymmenen vuotta sitten. Yhdistymisen myötä toiminnot tehostuvat, kun ne ovat keskitetysti yhdessä paikassa. Samaan aikaan fyysisen rakentamisen kanssa käyttäjät suunnittelevat uusia potilashoidon prosesseja ja toimintakulttuuria, kertoo HUS Kiinteistöjen projektipäällikkö Marita Perälä.

HUS Siltasairaalan erityispiirre on tontin kolmiomainen muoto. Se määritteli pitkälti sen, millainen rakennus alueelle nousee. HUS Siltasairaalassa on paljon yksityiskohtia, ja se yhdistyy olemassa oleviin sairaalakiinteistöihin ja tunneliverkostoon sekä olemassa olevaan sairaalatekniikkaan.

Marita_Perälä_HUS_Siltasairaala2_700x350
HUS Kiinteistöjen projektipäällikkö Marita Perälän mukaan yhdistymisen myötä sairaalan toiminnot tehostuvat, kun ne ovat keskitetysti yhdessä paikassa.


Tietomallinnus kokosi kaikkien datan saumattomasti yhteen

HUS Siltasairaalan rakennesuunnittelussa tietomallinnus ja suunnitteluautomaatio ovat taipuneet ammattitaitoisten rakennesuunnittelijoiden käsissä maailmanluokan suoritukseen. Siltasairaalan tietomalli voitti julkisen sektorin sarjan kansainvälisessä Tekla Global BIM Awards 2020 -kilpailussa.

– Hahmotimme sairaalarakennuksen toiminnallisuuden ja ulkonäön jo heti projektin alkuvaiheessa, ja muodostimme siitä digitaalisesti todellisuutta vastaavan ja tarkkoja attribuuttitietoja sisältävän virtuaalimallin. Tietomallinnuksen avulla meidän oli helppo vertailla asiakkaalle suunnattuja vaihtoehtoisia rakennesuunnitelmia jo hankkeen alussa, projektipäällikkö ja rakennesuunnittelija Aleksi Jutila A-Insinööreistä kertoo.

HUS Siltasairaalan tietomalli pitää sisällään yli 8 000 betonielementtiä, lähes 4,5 miljoonaa kiloa terästä ja yli 20 000 piirustusta. Tietomallinnusta ovat työn eri vaiheissa hyödyntäneet kaikki hankkeen osapuolet, kuten arkkitehdit ja työmaajohto. Monipuolinen käytettävyys olikin yksi peruste tietomallinnuksen kansainväliselle tunnustukselle.

– Hankkeen tietomallikoordinaattori on pitänyt huolen, että kaikkien osapuolten mallit sulautuvat saumattomasti yhteen yhdistelmämalliksi. Vaikea kuvitella, että tämänkaltaisen hankkeen voisi viedä onnistuneesti maaliin pelkällä 2D-suunnittelulla, sillä HUS Siltasairaalan jokainen kulma osoittaa eri suuntaan ja 90-asteen kulmia ei juuri ole, Jutila sanoo.

Tietomallinnus paitsi helpottaa tiedonkulkua ja -käsittelyä ison hankkeen eri osapuolten välillä, sillä myös vähennetään inhimillisten virheiden määrää.

– 3D-malli helpottaa esimerkiksi uusien ja jo olemassa olevien rakennusten liitoskohtien tarkastelua. Siltasairaalahankkeessa mallinnuksen kuvien tarkkuuksia on parannettu entisestään ja niiden automaatiota tehostettu.


A-ins-Siltasairaala-700x697_webYksi HUS Siltasairaalan erikoisuuksista on aulan viisikerroksinen lasiseinä.

Satametrinen tunneliverkosto, viisikerroksinen lasiseinä ja kaksikerroksinen yhdyssilta

A-Insinöörit on ollut mukana useissa Suomen suurimpien sairaaloiden uudistamis- ja korjaushankkeissa rakennesuunnittelijana. Yksikönjohtaja Harri Kivistön mukaan kaikissa hankkeissa korostuu huolellisen pohjatyön merkitys – niin myös HUS Siltasairaalassa.

– Hankesuunnitteluvaiheessa yhteensovitetaan suunnitteluosapuolten suunnitelmat siten, että runkoratkaisut haittaavat tilasuunnittelua mahdollisimman vähän ja talotekniikalle saadaan riittävät varaukset. Huolellisen hankesuunnittelun ansiosta ei jatkosuunnittelussa tarvitse enää tehdä oleellisia muutoksia rakenneratkaisuihin, Kivistö sanoo.

– Liittymäpintoja olemassa olevaan on lukuisia. Yksi erityispiirre on uudisrakennuksen alle jäävän henkilöliikennettä ja talotekniikkaa palvelevan noin sadan metrin pituisen tunneliosuuden säilyttäminen toimintakelpoisena koko hankkeen ajan. Säilyttämiseen päädyttiin kustannussyistä. Talotekniikan siirtäminen olisi aiheuttanut satojentuhansien eurojen kustannukset.

HUS Siltasairaalan erikoisuuksia ovat myös aulan viisikerroksinen lasiseinä ja – luonnollisesti – yhdyssilta.

– Kaksikerroksinen ja 40 metriä pitkä yhdyssilta oli meille poikkeuksellisen haastava kokonaisuus. Silta yhdistää sairaalan ST- ja SY-osat toisiinsa. Pinta-alaltaan 800 neliömetrin teräsrunkoinen kokonaisuus sisältää muun muassa oleskeluportaikon, neuvottelutiloja sekä lasiseinäisen valokuilun muodostaen näin mielenkiintoisen ja näyttävän kokonaisuuden, Kivistö sanoo.

Harri_Kivistö_HUS_Siltasairaala_700x350

A-Insinöörien teollisuus- ja toimitilayksikön Harri Kivistö painottaa kaikissa hankkeissa huolellisen pohjatyön merkitystä – niin myös HUS Siltasairaalassa.

Huolellinen hankesuunnittelu ja tietomallinnus onnistumisen ytimessä

Siltasairaalan rakentaminen alkoi vuonna 2018 ja valmistuu kesäkuussa 2022. Rakennuttaja on HUS Kiinteistöt Oy ja A-Insinöörit vastaa laaja-alaisen kokonaisuuden päärakennesuunnittelusta, tuotekelpoisuushyväksynnästä sekä kosteudenhallinnan koordinoinnista.

Huolimatta valtavasta koostaan HUS Kiinteistöjen 295 miljoonan euron uudisrakennushanke on edennyt aikataulussaan, ja budjettikin on pitänyt.

– Tämän on mahdollistanut huolellinen hankesuunnitteluvaihe ja osapuolten tiivis yhteistyö. Hankkeessa on ollut käytössä niin sanottu Big room -työskentelytapa, joka yhdistää suunnittelijat, rakennuttajan, käyttäjät ja urakoitsijat säännöllisesti saman pöydän ääreen. Koronatilanteen takia kokoontumiset ovat luonnollisesti siirtyneet verkkoon, projektipäällikkö Marita Perälä toteaa.

– Yhteistyö ja kommunikointi A-Insinöörien kanssa on sujunut mainiosti, ja rakennesuunnittelija on ollut erityisesti runkovaiheessa paikan päällä työmaalla varmistamassa, että kaikki sujuu niin kuin pitääkin.

A-Insinöörien suunnittelema HUS Siltasairaalan tietomalli on palkittu maailman parhaana. Mallinnus on nykyään osa lähes kaikkia A-Insinöörien rakennesuunnitteluhankkeita.

Rakennemalli_yleisnäkymä_700x350

A-Insinöörien suunnittelema HUS Siltasairaalan tietomalli on palkittu maailman parhaana. Mallinnus on nykyään osa lähes kaikkia A-Insinöörien rakennesuunnitteluhankkeita.

 

Suunnittelemme sinunkin hankkeesi!

SAIRAALARAKENTAMINEN

KYSY LISÄTIETOJA

Harri Kivistö
Harri Kivistö

yksikönjohtaja
+358 40 538 8780
harri.kivisto@ains.fi
koko Suomi

 

"Vaikea kuvitella, että tämänkaltaisen hankkeen voisi viedä onnistuneesti maaliin pelkällä 2D-suunnittelulla, sillä Siltasairaalan jokainen kulma osoittaa eri suuntaan ja 90-asteen kulmia ei juuri ole."

Aleksi Jutila,
projektipäällikkö ja rakennesuunnittelija,
A-Insinöörit

ERITYISPIIRTEIDEN HUOMIOINTI

"HUS Siltasairaalassa on paljon yksityiskohtia, ja se yhdistyy olemassa oleviin sairaalakiinteistöihin ja tunneliverkostoon sekä olemassa olevaan sairaalatekniikkaan."

TIETOMALLINNUKSEN HYÖDYNTÄMINEN

HUS Siltasairaalan tietomallinnus pitää sisällään yli 8 000 betonielementtiä, lähes 4,5 miljoonaa kiloa terästä ja yli 20 000 piirustusta.

VAHVA YHTEISTYÖ

Big room -työskentelytapa yhdistää suunnittelijat, tilaajan, käyttäjät ja urakoitsijat säännöllisesti saman pöydän ääreen kasvotusten tai virtuaalisesti.

HUS SILTASAIRAALA

  • Siltasairaala on HUS Kiinteistöjen suurin yksittäinen uudisrakennushanke, joka nousee Meilahden sairaala-alueelle ja liittyy kiinteästi nykyisiin rakennuksiin ja toimintoihin.
  • Siltasairaala muodostuu kolmesta osasta, jotka ovat ST-osa, SY-osa sekä niiden välinen yhdyssilta.
  • Sijainti: Helsinki. Rakennusalueena on Tornisairaalan, Syöpätautien klinikan ja Paciuksenkadun rajaama kolmiomainen alue.
  • Rakennusvaihe: 2018–2022
  • Laajuus: 69 920 brm²
  • Kustannukset: 295 M€
  • A-Insinöörien vastuulla päärakennesuunnittelu, tuotekelpoisuushyväksyntä sekä kosteudenhallinnan koordinointi.
  • Rakennuttaja: HUS-Kiinteistöt Oy
  • Pääurakoitsija: SRV 
  • Rakennesuunnittelussa on käytetty Trimblen Tekla Structures (TS) -suunnittelujärjestelmää. HUS Siltasairaalan tietomalli huomioitiin maailmalla, kun se voitti julkisen sektorin sarjan kansainvälisessä Tekla Global BIM Awards 2020 -kilpailussa.

Tutustu referensseihimme