HUS Siltasairaala tietomalli voitti Tekla Global BIM Awards 2020 -kilpailussa julkisen sektorin kansainvälisen sarjan. A-insinöörit myös mukana projektissa.
Uutiset

HUSin Siltasairaala palkittiin maailman parhaana julkisen sektorin BIM-projektina

Siltasairaalan tietomalli on voittanut julkisen sektorin sarjan kansainvälisessä Tekla Global BIM Awards 2020 -kilpailussa. A-Insinöörien rakennesuunnittelu ja hankkeen koko tiedonhallinta nojaavat vahvasti digitaalisuuteen. A-Insinöörit on mukana myös parhaana teollisena projektina palkitussa kohteessa.

Joka toinen vuosi järjestettävässä kilpailussa palkitaan maailman vaikuttavimmat tietomallipohjaiset rakennushankkeet, jotka laajentavat rakennesuunnittelun ja rakennusten tietomallinnuksen käyttöä innovatiivisella tavalla. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 135 paikallisesti palkittua projektia 36 maasta.

Best Public Project -sarjan voittaja, Helsingin Meilahden sairaala-alueelle rakenteilla oleva Siltasairaala, on HUSin historian suurin rakennushanke. A-Insinöörit toimii hankkeessa mm. päärakennesuunnittelijana.

Maailman parhaana teollisena projektina Best Industrial Project -sarjassa palkittiin Blominmäen jätevedenpuhdistamo, jossa A-Insinöörien vastuulla on LVI-suunnittelu sekä akustiikkasuunnittelu. HSY:n rakennushanke valmistuu Espooseen vuonna 2022.

Siltasairaalan valtavaa rakennemallia on ollut tekemässä monta suunittelualaa.

HUS Siltasairaalan rakennemallin yleisnäkymä.

Digitaalinen tiedonhallinta tuo suunnittelualat ja ihmiset yhteen

Ehdolla olleita kohteita arvioidessaan tuomaristo kiinnitti huomioita erityisesti yhteistyöhön, toteutukseen, innovatiivisuuteen ja rakennettavuuteen. HUSin Siltasairaala rakennusprojektissa on mukana 16 eri suunnittelualaa ja 194 osamallia. Tietomalleilla on ollut merkittävä rooli suunnittelualojen yhteistyössä, mutta myös suunnitteluratkaisujen havainnollistamisessa käyttäjille sekä toteutuksessa hankkeen päätoteuttajan SRV:n työmaalla.

– Valtava koko, erityinen geometria ja monet erityistekniikka-alat muodostavat ainutkertaisen projektin, missä tehokas tiedonhallinta on ollut välttämätöntä. Tietomalli on ollut keskeinen apuväline paitsi siinä, että projekti- ja aikataulut on hallittu hyvin, myös esimerkiksi haasteellisten liityntöjen toteuttamisessa uusien ja vanhojen rakenteiden välillä, projektipäällikkö, rakennesuunnittelija Aleksi Jutila A-Insinööreistä kertoo.

Tiedonhallinnassa ja mallinnuksessa on hyödynnetty algoritmeihin nojaavaa suunnitteluautomaatiota sekä business intelligence -pohjaisia aikataulunhallinnan työkaluja.

A-Insinöörien vastuulla HUS Kiinteistöjen suurhankkeessa on päärakennesuunnittelu sekä elementti-, teräsrakenne- ja konepajasuunnittelu, avustavat rakennuttamistehtävät sekä kosteudenhallinnan koordinointi. Arkkitehtisuunnittelusta vastaa suunnitteluryhmä Team Integrated (AW2 Arkkitehdit Oy, Brunet Saunier Architecture S.A, Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy, Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik Oy) ja taloteknisestä suunnittelusta Granlund-Ramboll consulting group.

Vuoden 2020 parhaaksi BIM-projektiksi valittiin Norjassa sijaitseva Randselvan silta, joka on pisin tietomallipohjaisesti ja ilman piirustuksia rakennettu silta. Lue lisää tiedotteesta Teklan sivuilla.

Lisätietoja:
Kristiina Sulankivi, BIM-asiantuntija, A-Insinöörit
puh. 040 729 1828
kristiina.sulankivi@ains.fi

Harri Kivistö, yksikönjohtaja, A-Insinöörit
puh. 040 538 8780
harri.kivisto@ains.fi

 

"Tietomalli on ollut keskeinen apuväline projektin ja aikataulujen hallintaan, sekä haasteellisten liityntöjen toteuttamisessa uusien ja vanhojen rakenteiden välillä."

Aleksi Jutila
rakennesuunnittelija
A-Insinöörit

 

TILAA UUTISKIRJE