Rakennuttajakonsultti Roope Haimila: ”Käsitykseni johtamisesta on kokenut täyskäännöksen”
Asiantuntija-artikkelit

Rakennuttajakonsultti Roope Haimila: ”Käsitykseni johtamisesta on kokenut täyskäännöksen”

Rakennuttajakonsultti Roope Haimila, 32, ajatteli nuorempana, että täytyy olla kova johtaja, jotta saa arvostusta. Tilalla ovat nyt erilaiset osaamiset ja yhteishenki.

Oivallusten kautta on kehittynyt myös ammatillinen identiteetti.

"Haaveilin pienenä arkkitehdin ammatista, sillä halusin suunnitella rakennuksia. Olen aina halunnut nähdä työni jäljen konkreettisesti.

Rakennuttajakonsulttina A-Insinööreissä on hienoa olla mukana toteuttamassa rakennuksia paperilta todeksi. Minulle on merkityksellistä, että saan tehdä rakennuttajakonsultin työtä, jonka tulos säilyy myös tuleville sukupolville – kuten nyt ensimmäisessä suuressa uudisrakennushankkeessani, Helsingin Kaarelaan valmistuneessa Suomalais-venäläisessä puukoulussa.

Projekti on osaltaan kartuttanut osaamistani, mutta lisännyt myös ammatillista itsevarmuuttani rakennuttajakonsulttina.

Rakennuttajakonsulttina ja projektipäällikkönä johdan rakennushankkeita alusta loppuun ja huolehdin, että tilaajien, kuten valtion toimitilakumppanien, kaupunkien ja yritysten, kustannukselliset ja ajalliset tavoitteet toteutuvat. Ihmisten johtamisen, projektihallinnan ja asioiden ratkaisemisen lisäksi rakennuttajakonsulttina pitää ymmärtää montaa rakentamisen osa-aluetta, muun muassa talotekniikkaa, rakennusfysiikkaa, rakennusmateriaaleja ja eri runkojärjestelmiä."

Rakennuttajakonsultti Roope Haimilan ammatillinen identiteetti on ottanut A-Insinööreissä ison harppauksen eteenpäin. Uran merkkipaaluihin sisältyykin monta merkittävää oivallusta ja käännekohtaa.

Rakennuttajakonsultti ei eristäydy omaan poteroonsa, vaan työskentelee tiimissä

"Kiinnostukseni opiskeluun ei ollut lukioaikoina kummoista, mutta pyrin unelma-ammattiani kohti ja valmistuin Vaasan ammattikorkeakoulusta rakennustuotannon linjalta 2010-luvun alussa.

Ammattikorkeakoulututkinnon jälkeen aloitin diplomi-insinöörin opinnot Aalto-yliopistossa ja siirryin samalla urakoinnista rakennuttajakonsultin hommiin. A-Insinööreissä aloitin syksyllä 2018.

Johdan työssäni enemmän asioita kuin ihmisiä – ja viihdyn asiantuntijan roolissani mainiosti. Yhteistoiminnalliset hankkeet ovat juttuni. Niissä jokaisella hankkeen osapuolella on sama tavoite, jota kohti etenemme määrätietoisesti yhdessä.

Minun tehtäväni rakennuttajakonsulttina on miettiä heti aluksi, ovatko tavoitteet realistisia. Onko hanke aikataulullisesti toteuttamiskelpoinen ja budjetoitu tavoitteet huomioiden oikein? Työssäni en lähtökohtaisesti kilpaile hinnalla, vaan laadulla. Osaava rakennuttajakonsultti ja projektipäällikkö pystyy luotsaamaan rakennushankkeen läpi niin, että rooli tuottaa enemmän arvoa kuin eurot, jotka siihen käytetään."

A-Insinöörit-toimisto-Espoo-kahvihuone-Roope-Haimila-aamukahvi-1

Rakennuttajkonsulttina Roope painottaa inhimillistä otetta, hyvää ihmistuntemusta ja yhteishengen merkitystä.

"Ammatillinen identiteettini on ottanut A-Insinööreissä aimo harppauksen eteenpäin. Luotan itseeni ja osaamiseeni. Nuorempana ja kokemattomampana ajattelin, että minun täytyy olla kova johtaja, jotta saan arvostusta työssäni. Kun tulin A-Insinööreihin, suhtautumiseni johtamiseen koki täyskäännöksen.

Meillä johto- ja esimiestyössä painotetaan inhimillistä otetta, hyvää ihmistuntemusta ja yhteishengen merkitystä. Työskentelemme yhdessä, emme omiin poteroihimme eristäytyneinä.

Meillä on työporukassa hyvä yhteishenki ja tuemme toisiamme. Aiemmin yritin ratkoa vastaantulevia pulmia yksin, nyt kysyn apua rohkeasti myös muilta. Kun eteeni on esimerkiksi tullut tilanne, jossa urakoitsija ajautui projektin kuluessa konkurssiin, on tiimistäni löytynyt kollega, jolla on kokemusta vastaavasta."

Suomalais-venäläinen puukoulu uran merkittävin hanke

"Helsingin Kaarelaan noussut Suomalais-venäläinen puukoulu on ensimmäinen iso hankkeeni, jonka olen vetänyt alusta loppuun. Olen ollut vahvasti mukana hankkeen kustannus-, aikataulu- ja suunnittelunohjauksessa ensimetreistä alkaen.

Yhteistyö rakennuttajan, Senaatti-kiinteistöjen kanssa on sujunut erinomaisesti, ja välillemme syntyi alusta alkaen vahva luottamus. Yhteistyö on ollut johdonmukaista ja kerran sovittu linja on pitänyt. Soutamista ja huopaamista päätösten välillä ei ole ollut."

Rakennuttamispalvelut-Suomalais-venalainen-koulu-Helsinki-julkisivu-Roppe-Haimila-1

Suomalais-venäläinen puukoulu on yksi Roopen uran merkkipaaluista.

"Olen vaikuttunut siitä, millaisen oppimisympäristön olemme saaneet aikaan lähes 800 oppilaalle ja henkilökunnan jäsenelle. Hankkeessa on korostunut vastuu hyvän koulurakennuksen merkityksellisyydestä. Olemme panostaneet turvalliseen ja terveelliseen oppimisympäristöön – ja puu sopii tähän tarkoitukseen mainiosti.

Puurakentaminen kiinnostaa ja innostaa minua – mielestäni sitä hyödynnetään liian vähän. Puu on ekologinen rakennusmateriaalivalinta: se on vähäpäästöinen, sen elinkaari on pitkä ja se tasaa sisäilman kosteutta, mikä parantaa myös sisäilman laatua. Puurakenteen ei tarvitse kuivua tai kovettua erikseen, mikä parhaimmillaan nopeuttaa rakennusprosessia."

Rakennuttajakonsultti tarvitsee sosiaalista pelisilmää

"Olen oppinut, että pärjätäkseen rakennuttajakonsulttina on oltava joustava. Minun täytyy luovia erilaisissa tilanteissa, vaikka silloin, kun hankkeen kustannukset ovat vaarassa ylittyä. Tällöin ideoimme säästökohteita niin kauan, että kustannukset osuvat kohdilleen.

Kohtaan ennakkoluulottomasti sekä hankkeen osapuolet että asiat – vältän oletusten tekemistä pelkän ensikohtaamisen perusteella. Yhteistoiminnallisissa hankkeissa, ja miksei muissakin, objektiivisuus ja ennakkoluulottomuus kantavat pitkälle. Minun tehtäväni on löytää kompromissi, joka miellyttää hankkeen kaikkia osapuolia. Sosiaalista pelisilmää ei voi oppia koulun penkillä – se kasvaa uran edetessä ja ammattitaidon karttuessa.

Paras onnistumisen tunne syntyy siitä, kun asiakas ja tilojen käyttäjä, vaikka opettaja, on tyytyväinen."

Merkkipaaluja-sarjassa A-Insinöörien osaajat kertovat uransa merkittävimmistä käännekohdista ja oivalluksista.

ROOPEN 3 MERKKIPAALUA

1. JOHTAMISKÄSITYKSEN TÄYSKÄÄNNÖS

”Meillä johto- ja esimiestyössä painotetaan toisten arvostamista, hyvää ihmistuntemusta ja yhteishengen merkitystä. Nuorempana ja kokemattomampana ajattelin, että minun täytyy olla kova johtaja, jotta saan arvostusta työssäni. Kun tulin A-Insinööreihin, suhtautumiseni johtamiseen koki täyskäännöksen. Johdan työssäni rakennuttajakonsulttina enemmän asioita kuin ihmisiä – ja viihdyn asiantuntijan roolissani mainiosti.”

2. SUOMALAIS-VENÄLÄINEN PUUKOULU

”Puurakentaminen kiinnostaa ja innostaa minua. Helsingin Kaarelaan nouseva Suomalais-venäläinen puukoulu on ensimmäinen iso hankkeeni, jonka olen vetänyt alusta loppuun. Olen ollut vahvasti mukana hankkeen kustannus-, aikataulu- ja suunnitteluohjauksessa ensimetreistä alkaen.”

3. SOSIAALINEN PELISILMÄ

”Olen oppinut, että pärjätäkseen rakennuttajakonsulttina on oltava joustava. Kohtaan ennakkoluulottomasti sekä hankkeen osapuolet että asiat – vältän oletusten tekemistä pelkän ensikohtaamisen perusteella. Sosiaalista pelisilmää ei voi oppia koulun penkillä – se kasvaa uran edetessä ja ammattitaidon karttuessa.”

ROOPE HAIMILA, PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ, ESPOO

  • Ikä: 32
  • Asuu: Espoossa kerrostalossa
  • Perhe: Puoliso ja kissa
  • Koulutus: Rakennustuotannon ja rakentamistalouden insinööri, Vaasan AMK 2013, diplomi-insinööri, Aalto yliopisto, 2017
  • Ura: Työskennellyt urakoinnin ja rakennuttamisen tehtävissä, rakennuttamisen projektipäällikkönä A-Insinööreissä vuodesta 2018
  • Harrastukset: Purjelento, lenkkeily ja kehonpainotreeni

     

Sinustako tuleva A-Insinööri?

HAE MEILLE TÖIHIN

KYSY LISÄTIETOJA

Roope Haimila

Roope Haimila

rakennuttajakonsultti

rakennuttaminen

+358 40 823 1230 roope.haimila@ains.fi Espoo