Kaarelan rakennettava nykyaikainen Suomalais-venäläinen koulu on ensimmäinen pääkaupunkiseudun puukoulu. Rakennushankkeessa mukana A-Insinöörit.
Uutiset

Uusi Suomalais-venäläinen puukoulu suunnitellaan yhdessä opettajien kanssa

Helsingin Kaarelaan nousee pääkaupunkiseudun ensimmäinen moderni puukoulu. Opettajat ovat olleet alusta asti mukana uuden oppimisympäristön suunnittelussa. Hankkeen rakennuttajakonsulttina ja rakennesuunnittelijana toimii A-Insinöörit.

Senaatti-kiinteistöjen uudisrakennushankkeessa tiloja suunnitellaan toiminnan ehdoilla. Uuden rakennuksen valmistuessa noin 700 oppilaan Suomalais-venäläinen koulu siirtyy monimuotoiseen opetukseen joustavassa oppimisympäristössä. Koulussa järjestetään opetusta esikoulusta lukioon.

– Tilat suunnitellaan muuntojoustaviksi niin, että eri oppiaineita voi opettaa erilaisissa tiloissa ja oppimistoreilla, rakennuttajakonsultti Roope Haimila A-Insinööreistä kertoo.

Koulun opettajat ja rehtori ovat alusta asti osallistuneet tiiviisti hankkeeseen ja kehittäneet tiloja yhdessä oppimisympäristöasiantuntijan ja suunnittelijoiden kanssa viikoittaisissa työpajoissa. Suunnitelmien havainnollistamisen apuna käytetään visualisointimalleja.

– Suunnitteluun osallistuminen on kirkastanut pedagogista visiotamme innostavalla tavalla. Tulevassa ympäristössä ei enää tehdä yksin töitä luokassa, vaan oppiainerajoja rikkovat tiimityön muodot korostuvat. Se on iso muutos, johon osaamme hankkeen myötä valmistautua hyvin, rehtori Tuula Väisänen sanoo. Myös oppilaat ovat olleet mukana koulun suunnittelussa mm. pihasuunnitelmia kommentoimalla.

Puu ja toiminnan tarpeet ohjaavat rakennesuunnittelua

Kaksikerroksinen koulurakennus rakennetaan ristiinliimatusta massiivipuulevystä (CLT) ja liimapuurakenteista, jotka jäävät arkkitehtuurissa paljolti näkyviin. Julkisivu tulee olemaan palosuojakäsiteltyä puuta.

– Puurakenteita jää sisätiloissa paljon näkyviin, mikä pitää huomioida liitossuunnittelussa. Runkojärjestelmää hyödynnetään talotekniikkaan. Ympäristöystävällinen, energiatehokas puu on jo materiaalina suunnittelijalle innostava. Koulun toiminnalliset tarpeet ja näyttävyys vielä lisäävät rakenteellista kunnianhimoa, rakennesuunnittelusta vastaava projektipäällikkö Tuomo Virtanen A-Insinööreistä sanoo.

Senaatti-kiinteistöjen järjestämän suunnittelukilpailun voitti Arkkitehdit Frondelius+Keppo+Salmenperä kumppaneineen. Senaatin kärkihankeallianssina toteutettavan hankkeen palveluntuottaja on SRV. A-Insinöörit vastaa rakennuttamisen ja rakennesuunnittelun lisäksi hankkeen kustannussuunnittelusta, geosuunnittelusta, akustiikkasuunnittelusta ja kosteudenhallinnasta.

Uuden koulun rakentaminen alkaa heinäkuussa 2019 vanhan koulun purkutöillä. Koulu toimii rakentamisen ajan väistötiloissa. Oppilaiden on tarkoitus aloittaa koulunkäynti uusissa tiloissa elokuussa 2021.

Lisätietoja:

Roope Hamila, projektipäällikkö, A-Insinöörit
Puh. 040 823 1230
roope.hamila@ains.fi

Tuomo Virtanen, projektipäällikkö, A-Insinöörit
puh. 040 628 1232
tuomo.virtanen@ains.fi

Suomalais-venäläisen koulun uudisrakennuksessa on jäykistäviä rakenteita vähän. Avoimessa oppimisympäristössä kevyitä väliseiniäkin on vähemmän, jotta opettajat voivat jakaa tiloja tarpeen mukaan.

Kuva: Arkkitehdit Frondelius+Keppo+Salmenperä Oy

TILAA UUTISKIRJE