TOAS-Hippos rakentuu Tampereelle täysiin puusta.
Uutiset

Uusi Hipposkortteli rakentuu puusta ja valmistuu allianssin voimin – hiilijalanjälki ratkaisi rakennustavan

Tampereen Kalevaan nousee vuosikymmenen puoliväliin mennessä monella tapaa ainutlaatuinen opiskelijakylä. Uusi kortteli rakennetaan puusta, toteutetaan Tampereen ensimmäisenä talonrakentamisen allianssihankkeena ja tuo nykyisen Hippos-talon tilalle kuhisevaa elämää. A-Insinöörit on mukana allianssiryhmässä rakennesuunnittelun ja rakennuttamisen asiantuntijana.

Tampereen Kalevaan valmistuu vuoteen 2025 mennessä 35 000 neliömetrin laajuinen kortteli, johon tulee paitsi koteja opiskelijoille myös liike-, toimisto-, palvelu- ja yhteistiloja sekä päiväkoti. Ensimmäiset Tampereen Opiskelija-asuntosäätiön (TOAS) puurakenteiset opiskelija-asunnot alkavat nousta Hipposkorttelina tunnetulle alueelle ensi vuoden aikana. Ennen rakennustöiden alkua tontilta puretaan valtion käytössä ollut Hippostalo, jota on moitittu myös Tampereen rumimmaksi rakennukseksi.

Uusi Hippos on TOASin historian mittavin uudisrakennushanke ja samalla Tampereen ensimmäinen allianssimallilla toteutettava talonrakennuskohde. Hankkeessa on ollut alusta asti tavoitteena kestävän kehityksen mukainen rakentaminen – hiilijalanjälki ratkaisi myös rakennustavan.

– Rakennamme yhdessä asiantuntevan allianssiryhmän kanssa uudenlaisia opiskelija-asuntoja ja toimivaa kaupunkiympäristöä hiiliystävällisesti. Tavoitteenamme on paitsi puurakentamisen potentiaalin hyödyntäminen myös kohteen koko elinkaaren aikainen taloudellisuus, rakennesuunnittelun yksikönjohtaja Valtteri Meriläinen A-Insinööreistä sanoo.

Pieni hiilijalanjälki yhdistyy kohtuuhintaiseen asumiseen

A-Insinöörit vastaa allianssiryhmässä rakennesuunnittelusta sekä rakennuttamisen konsultoinnista. TOAS Hippos -hankkeen allianssiin kuuluvat opiskelija-asuntosäätiön ja A-Insinöörien lisäksi myös Hartela, arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen sekä Granlund.

– Kestävä rakentaminen on meille tärkeää, teemmehän koteja nykyisille ja tulevaisuuden opiskelijoille. Haluamme osoittaa, että pieni hiilijalanjälki on mahdollista myös silloin, kun tavoitteena on kohtuuhintainen opiskelija-asuminen. Tämä vaatii meiltä uusia innovaatioita ja totuttujen toimintatapojen haastamista rakentamisen aikana, TOASin toimitusjohtaja Kirsi Koski kertoo.

Hippoksen hanke on mittakaavassaan ainutlaatuinen.

– On hienoa olla edistämässä Tampereen kaupunkikuvan uudistamista ja löytämässä puurakentamiseen uusi taloudellisia ratkaisuja, allianssin projektipäällikkö Ville Rajakallio A-Insinööreistä toteaa.

– TOAS Hippoksen kaltaisessa hankkeessa allianssi on toteutustapana parhaimmillaan. Kun suunnittelijat, urakoitsija, rakennuttajat ja tilaaja toimivat tiiviissä yhteistyössä hankkeen parhaaksi, saadaan ratkaisuihin ja päätöksentekoon sisällytettyä kaikkien asiantuntijoiden paras tietotaito ja osaaminen. Avoin yhteistyö osapuolien välillä motivoi koko ryhmää, allianssin suunnittelupäällikkö Sami Tomperi A-Insinööreistä sanoo.

Noin 70 prosentista opiskelijakylään tulevista rakennuksista on puurakenteisia. Asuinkerrokset ensimmäistä kerrosta lukuun ottamatta toteutetaan CLT-moduuleilla. Autohalli, kellari ja 1. kerros sekä myös toisessa kerroksessa sijaitsevat liike- ja toimistotilat tulevat olemaan betonirakenteisina.

Hipposkorttelin allianssimallilla toteutettu hankesuunnittelu käynnistyi vuosi sitten. Sen aikana kohteen rakentamisen ja käytön aikainen hiilijalanjälki on tutkittu tarkkaan. Parhaaksi osoittautui CLT-tilaelementti. 50 vuoden elinkaaren aikana sen hiilijalanjälki on vähintään kahdeksan prosenttia pienempi verrattuna betonirakenteiseen vaihtoehtoon.

Lisätietoja:
Valtteri Meriläinen, yksikönjohtaja, rakennesuunnittelu, A-Insinöörit
puh. 040 504 2063
valtteri.merilainen@ains.fi

Ville Rajakallio, allianssin projektipäällikkö, rakennuttaminen, A-Insinöörit
puh. 044 535 0981
ville.rajakallio@ains.fi

"Rakennamme yhdessä asiantuntevan allianssiryhmän kanssa uudenlaisia opiskelija-asuntoja ja toimivaa kaupunkiympäristöä hiiliystävällisesti."

Valtteri Meriläinen
yksikönjohtaja
A-Insinöörit

 

TILAA UUTISKIRJE