Tampereen uusi kaupunginarkisto rakennetaan Hervantaan. Julkisivussa käytetään graafista betonia. Kuva: Q-Arkkitehdit
Uutiset

Tampereen uuden kaupunginarkiston kokoelmatila suunnitellaan betonielementti kerrallaan

Tampereen Hervantaan rakennetaan Tampereen kaupungin uusi kaupunginarkisto. Pääasiassa betonielementeistä rakennettava kokoelmatila suunnitellaan elementti kerrallaan. Julkisivussa toistuu otteita Tampereen perustamisasiakirjasta.

Tampereen kaupunginarkistoa varten rakennettava uudisrakennus yhdistää kaupunginarkiston ja kaupunkiympäristöpalveluiden väliarkiston aineiston saman katon alle, määräysten mukaisiin tiloihin. Uutta kaupunginarkistoa aletaan rakentaa Hervantaan loppuvuonna. Parhaillaan on käynnissä rakennuksen toteutussuunnittelu, jossa A-Insinöörit vastaa rakenne- ja akustiikkasuunnittelusta.

Tällä hetkellä kaupunginarkisto toimii Tampereen keskusvirastotalossa.

– Arkistotiloja on useammassa paikassa eivätkä ne kaikilta osin enää vastaa arkistomääräysten mukaisia olosuhteita. Uusi arkistorakennus tulee tarpeeseen, kertoo hankeinsinööri Sinikka Vähämaa Tampereen Tilapalvelut Oy:stä.

Arkistomääräykset ohjaavat uuden rakennuksen suunnittelua tilojen sijoittelusta ja rakenneratkaisuista alkaen aina taloteknisiin ratkaisuihin saakka. Ne edellyttävät esimerkiksi huomattavasti tavanomaisia palomääräyksiä suurempia palomitoituksia.

– Tarkoituksena on turvata aineisto muun muassa vedeltä, kosteudelta, epäpuhtauksilta ja liialliselta lämpenemiseltä. Kokoelmatila on käytännössä katsoen betoninen, kaksikerroksinen bunkkeri, jossa ei ole ikkunoita ja sisäänkäynnitkin sijoitetaan vain yhdelle sivuille. Kattoakaan ei voi toteuttaa esimerkiksi ontelorakenteella, koska tyhjää tilaa ei saa paloturvallisuuden vuoksi jäädä, kertoo elementti- ja rakennesuunnittelusta vastaava Petri Taatila A-Insinööreistä.

Julkisivussa viitteitä Tampereen perustamisasiakirjaan

Betonisen uudisrakennuksen valkoisessa sisäänkäyntijulkisivussa on heleänvihreitä osia, joissa toistuu graafisena betonina Tampereen perustamisasiakirjan kuva- ja tekstifragmentteja. Alkuperäinen, kuningas Kustaa III:n vaakunalla koristeltu perustuskirja on kaupunginarkiston arvokkain asiakirja.

– Tavoitteena on paitsi tyylikäs ja aikaa kestävä, myös hyvin julkiselle rakennukselle sopiva ratkaisu, kertoo kohteen pääsuunnittelija, arkkitehti Sami Tuuhea Arkkitehtitoimisto Q-Ark Oy:stä.

Rakennuksen julkisivut ovat osin vinoja, ja betonielementeissä on toistoa vain vähän. Elementit suunnitellaankin lähes elementti kerrallaan.

Hyllytila lasketaan kilometreissä

Kunnilla ja kaupungeilla on arkistointivastuu pysyvästi säilytettävästä asiakirja-aineistosta. Pääosan Tampereen kaupunginarkiston kokoelmista muodostavat kunnallisten viranomaisten arkistot, mutta niiden lisäksi arkistoon on luovutettu tamperelaisten yhdistysten ja yksityishenkilöiden arkistoja. Arkistoon on tulossa hyllytilaa yli yhdeksän kilometrin verran. Määrässä on varauduttu myös kokoelmien pieneen kasvuun, vaikka suurin osa tällä hetkellä syntyvästä kaupungin aineistosta arkistoidaankin jo digitaalisesti.

2 520 bruttoneliömetrin kokoisen uudisrakennuksen on tarkoitus valmistua vuoden 2023 alussa. Hankkeen budjetti on noin 7,3 miljoonaa euroa. Tampereen Tilapalvelut Oy:n hankkeessa arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Q-Ark, A-Insinöörit vastaa rakenne-, elementti- ja akustiikkasuunnittelusta. Urakoitsija valitaan syksyllä 2021.

Lisätietoja:
Sinikka Vähämaa, projektipäällikkö, Tampereen Tilapalvelut Oy
Puh. 040 800 4929
sinikka.vahamaa@tilapa.fi

Petri Taatila, Senior Advisor, A-Insinöörit
Puh. 040 711 2886
petri.taatila@ains.fi 

Kuva: Arkkitehtitoimisto Q-Ark

"Tarkoituksena on turvata arkistoitava aineisto vedeltä, kosteudelta, epäpuhtauksilta ja liialliselta lämpenemiseltä."

Petri Taatila
Senior Advisor, teollisuus- ja toimitilarakentaminen

 

TILAA UUTISKIRJE