: A-Insinöörien suunnittelema Lighthouse Joensuu on Suomen korkein puukerrostalo. Se voitti RIL-Palkinnon 2019.
Uutiset

RIL-Palkinto 2019 A-Insinöörien suunnittelemalle Lighthouselle

Rohkeaa puurakentamisen loikkaa osoittava Joensuun Lighthouse on palkittu vuoden uraauurtavimpana rakennusinsinöörien taidonnäytteenä. A-Insinöörit vastasi 14-kerroksisen puukerrostalon ennakkoluulottomasta rakennesuunnittelusta.

RIL-Palkinnon saajan valitsi tänä vuonna Juha Sipilä, jonka mukaan Joensuun Pentinkulmaan tänä vuonna valmistunut opiskelijatalo edustaa Suomen korkeimpana puukerrostalona ja maailman korkeimpana terästankojäykisteisenä puurakennuksena insinööriosaamisen uraauurtavimpaa kärkeä. Suomen Rakennusinsinöörien Liiton vuosittain jakaman tunnustuksen voittaja julkistettiin Säätytalolla 21.11.2019.

A-Insinöörit on ollut vahvasti mukana hankkeessa kehittämässä suomalaista puurakentamisen osaamista ja ennakkoluulottomia rakenneratkaisuja.

– Rakenteiden suunnittelu on edellyttänyt uusien ratkaisujen kehittämistä niin lujuuden, kantokyvyn, painumisen kuin paloturvallisuudenkin osalta. Suunnittelutyöhön on osallistunut tavalla tai toisella jotakuinkin jokainen Joensuun toimistossa työskentelevä A-Insinööri, Lighthousen rakennesuunnittelusta vastannut yksikönjohtaja Tomi Rautiainen kiittää.

– Lighthouse on jäykistetty jännetangoilla, mikä on uutta Suomessa ja koko Euroopassa. Jännetankoja käytetään Suomessakin siltojen ja pysäköintihallien rakentamisessa, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun niillä jäykistettiin puukerrostalo.

14 kerrokseen nousevan puukerrostalon rakennuttaja on Opiskelija-asunnot Oy Joensuun Elli. Rakentamisen aikana kehitettiin uudenlaisia rakennus- ja paloteknisiä ratkaisuja. Kerrokset rakennettiin tontilla sijainneessa teltassa, mistä elementit nostettiin ylös kerran kerrallaan, ja väliaikainen katto nostettiin heti uuden kerroksen päälle.

Rakennus valmistui elokuussa 117 opiskelijan asunnoksi. Pääurakoitsijana on toiminut Rakennustoimisto Eero Reijonen, arkkitehtuurista vastasi Arcadia ja talotekniikasta Granlund Joensuu.

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto myöntää RIL-Palkinnon vuosittain kohteelle tai rakennustyölle, joka edustaa parhaiten korkealuokkaista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööriosaamista. Kovatasoisessa ehdokasjoukossa toiselle sijalle ylsivät kaksi pääkaupunkiseudun kohdetta: Helsingin Telakkaranta ja Euroopan kemikaalivirasto sekä Tikkurilan kosken padon ja kosken kunnostushanke.

Lisätietoja:
Tomi Rautianen, yksikönjohtaja, rakennesuunnittelu, A-Insinöörit
puh. 050 540 7015
tomi.rautiainen@ains.fi

RIL:in tiedote 21.11.2019: Juha Sipilä valitsi RIL-Palkinnon saajaksi Lighthouse Joensuun

A-Insinöörien tiedote 15.3.2019: Suomen korkein puukerrostalo nousi harjakorkeuteen

TILAA UUTISKIRJE