Metsä-paviljonki edustaa korkealaatuista puurakentamista Tokion kesäolympialaisissa 2020. Rakenteiden suunnittelusta vastaa A-Insinöörit.
Uutiset

Puuelementti on pääroolissa Tokion olympialaisten Suomen paviljongissa

Metsä-paviljonki edustaa suomalaista teollista puuosaamista Tokion kesäolympialaisissa 2020. Paviljonki rakennetaan Metsä Woodin kehittämistä teollisesti valmistetuista puuelementeistä, ja sen rakenteet suunnittelee A-Insinöörit.

Tokioon vuoden 2020 kesäolympialaisten yhteyteen nouseva Metsä-paviljonki toimii Suomen olympia- ja paralympiajoukkueen kokoontumispaikkana sekä virallisena seminaarien, näyttelyiden, konserttien ja juhlatilaisuuksien areenana.

Metsä Groupin ja Business Finlandin toteuttaman paviljongin suunnittelussa lähtökohtana on teollisen tuotteen hyödyllinen käyttö. A-Insinöörit suunnittelee paviljongin teollisesti valmistettujen puuelementtien rakenteet sekä valmisosat.

– Paviljonki tekee kunniaa suomalaiselle puurakentamiselle ja teolliselle tuotannolle. Elementtivalmisteisena paviljonki on erittäin monikäyttöinen, sillä sen voi purkaa, siirtää ja koota uudelleen jossakin muualla, sanoo projektipäällikkö Lasse Hietanen A-Insinööreistä.

–Teollisen tuotannon ansiosta puuelementeillä rakentaminen on nopeaa ja tehokasta. Paviljongissa käytettävillä elementeillä on mahdollista rakentaa hyvinkin suuria rakennuksia. Lisäksi ekologinen puurakenne toimii hiilivarastona, kertoo liiketoiminnan kehitysjohtaja Mikko Saavalainen Metsä Woodista.

Puupaviljonki kestää myös maanjäristykset ja hirmumyrskyt

Paviljonki tulee Suomen Japanin suurlähetystön tontille Tokioon, joka sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella ja jossa rakennukset altistuvat muillekin äärimmäisille luonnonilmiöille. A-Insinöörit käytti suunnittelussa 3D-analyysia määrittämään kuormituksen, joka kohdistuu puuelementteihin ja niiden liitoksiin maanjäristyksen tai taifuunin voimasta.

– Metsä-paviljongin runko on analysoitu ja suunniteltu täyttämään japanilaisten normien mukaiset kuormitusvaatimukset. Rakenteellisia haasteita suhteellisen pienikokoiselle rakennukselle tuovat arkkitehtonisesti avoimet tilat ja kookkaat puuelementit. 3D-laskentamallin avulla erilaiset rakenteet voitiin sovittaa yhteen turvallisesti, kertoo laskentapäällikkö Ziaur Rehman A-Insinööreistä.
Näyttävän puurakennuksen elementtejä aletaan valmistaa loppuvuonna ja ne laivataan Japaniin ensi tammikuussa. Tokion olympialaisten avajaisia vietetään 24.7.2020.

Paviljongin kantavien pystyrakenteiden materiaalina on Metsä Woodin kehittämä ja teollisesti valmistettu Kerto LVL -puuelementti. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Pekka Helin Arkkitehtitoimisto Helin & Co:sta.

Lisätiedot:
Lasse Hietanen, projektipäällikkö, A-Insinöörit
puh. 040 646 2277
lasse.hietanen@ains.fi

Mikko Saavalainen, liiketoiminnan kehitysjohtaja, Metsä Wood
puh. 050 555 1903 
mikko.saavalainen@metsagroup.com

Lisää hankkeesta:
Metsä Pavilion – fast construction with wood elements

Puinen Metsä-paviljonki – näin suunniteltiin teollisesti tehokas rakenne uniikkiin rakennukseen

Lasse Hietanen kertoo modulaaristen puurakenteiden suunnittelusta

Kuva: Arkkitehtitoimisto Helin & Co

TILAA UUTISKIRJE