A-Insinöörit vastaa TOAS Lumipuun puukerrostalojen rakennesuunnittelusta ja akustiikkasuunnittelusta. Kuva: Arkkitehdit LSV
Uutiset

Opiskelijoiden suunnittelemat puiset opiskelijatalot nousevat Hervantaan

Raitiotien päätepysäkille Tampereen Hervantaan nousee arkkitehtiopiskelijoiden suunnittelema puukerrostalopari opiskelijoille. TOAS Lumipuun asunnot rakennetaan valmiista tilaelementeistä luontomaisemaan, Hervantajärven rannalle. A-Insinöörit vastaa kerrostalojen rakennesuunnittelusta ja akustiikkasuunnittelusta.

Kahdesta kuusikerroksisesta puukerrostalosta muodostuva TOAS Lumipuu tarjoaa Tampereen Hervantaan valmistuessaan 120 opiskelija-asuntoa. Valkoista puupintaa ja luonnollista puuväripintaa yhdistelevät kerrostalot rakennetaan ratikkareitin varrelle CLT-tilaelementeistä eli elementtitehtaalla ristiinliimatusta massiivipuulevystä valmiiksi rakennetuista moduuleista.

Arkkitehtiopiskelijat Aleksi Kraama ja Eero Kokkonen voittivat viime vuonna Lumipuu-ehdotuksellaan opiskelijoille suunnatun puurakentamisen arkkitehtuurikilpailun. Tampereen opiskelija-asuntosäätiö (TOAS) oli kilpailun järjestelyissä mukana ja lupautui kilpailun voittajatyön myös toteuttamaan.

– TOAS Lumipuun tarina on melko ainutlaatuinen. Opiskelijat ovat suunnitelleet asunnot opiskelijoille, ja nyt kohdetta ollaan oikeasti rakentamassa. Lumipuu on myös puurakentamisen promootiohanke, tehdään arkkitehtuuria ja rakentamisteollisuutta yhdessä, tekniikan kandidaatti Aleksi Kraama kertoo.

– Opiskelijoiden ja asukkaiden osallistaminen on tärkeä osa TOASin toimintaa ja Lumipuu on upea osoitus siitä, miten hieno lopputulos yhteistyön tuloksena voikaan syntyä, iloitsee TOASin toimitusjohtaja Kirsi Koski.

Opiskelijayksiöt ja -kaksiot kootaan asumisvalmiista moduuleista

Tilaelementeistä koostuvat yksiöt ja kaksiot tulevat elementtitehtaalta lähes asumisvalmiina. Katto-, seinä- ja lattiapinnat lattialämmityksineen sekä kylpyhuoneet ja keittiöt asennetaan moduuleihin jo tehtaalla. Jokaisessa asunnossa on myös ranskalainen parveke.

A-Insinöörit ovat suunnitelleet mm. jäykistyksen ja kantavat rakenteet, elementtien liitoskohdat, perustusrakenteet sekä vesikaton.

– Puurakentaminen edellyttää huolellista ja pitkälle vietyä suunnittelutyötä varhaisessa vaiheessa hanketta. Vakioituja ratkaisuja esimerkiksi liitoksiin ei ole, eikä elementtejä voi enää muokata työmaalla. Tilaelementtirakentaminen rajaa myös huonejakoja ja aukotuksia, kertoo yksikönjohtaja Valtteri Meriläinen A-Insinööreistä.

Toas_Lumipuu_rakennusvaihe_toukokuu2021_kuvaEeroHelkkula_680

Parhaillaan TOAS Lumipuun tontilla on käynnissä maanrakennustyöt. Kuva: Eero Helkkula

80 senttimetriä paksuista massiivipuulevyistä koostuvat tilaelementit asennetaan paikalleen työmaalla kerros kerrokselta. Elementtiasennukset alkavat heinäkuussa. Kerrostalot on tarkoitus rakentaa muutamassa kuukaudessa. Yhden kerroksen pystyttämiseen menee keskimäärin vajaat kaksi viikkoa.

– Lumipuun työmaavaihe on suunniteltu mahdollisimman tehokkaaksi ja nopeaksi. Talotekniikkaakaan ei rakenneta työmaalla, vaan sekin on asennettu tehtaalla valmiiksi tilaelementtien hormikuiluihin ja vain saumakohdat kytketään työmaalla, kertoo projekti-insinööri Reetta Horto A-Insinööreistä.

Myös talojen ulkoverhoukset ovat paikoillaan elementeissä ja saumataan yhteen työmaalla.

Luontomaisemaan ratikkareitin varrelle

Asukkaat pääsevät muuttamaan TOAS Lumipuuhun keväällä 2022. Ympäröivä luonto – Hervantajärven ranta ja Birgitanpolun metsäiset ulkoilureitit – näkyvät paitsi rakennuksen materiaalivalinnassa, myös talon pihasuunnitelmassa. Molempien talojen sisällä on iso avoporras ja valoaukot.

TOAS Lumipuu on toinen TOASin parhaillaan rakenteilla olevista puukohteesta. Tampereen Kauppiin valmistuu tänä keväänä säätiön ensimmäinen puukerrostalo, jonne asukkaat muuttavat toukokuun lopussa. TOASin suurin kohde, pian rakenteille lähtevä TOAS Hippos, on yli 35 000 neliön kortteli, joka sisältää asuintiloja, liike-, toimisto-, palvelu- ja yhteistiloja sekä päiväkodin. A-Insinöörit on mukana TOAS Hippoksen allianssiryhmässä suunnittelun ja rakennuttamisen asiantuntijana.

– TOASin strategisena linjauksena on tutkia uudiskohteemme puurakenteisina. Jos vaihtoehto todetaan toimivaksi ja kannattavaksi, mennään puulla. Lumipuussa on onnistuttu hyvin saamaan rakentamisen kustannuksiin nähden erittäin hyvää asumisen laatua, kertoo rakennuttaja-asiantuntija Katrina Lamberg TOASilta.

Ideakilpailun jälkeen Lumipuun suunnittelusta on vastannut pääsuunnittelijana Arkkitehdit LSV. CLT-tilaelementit toimittaa Elementti Sampo ja urakoitsijana toimii Rakennusliike Tikirak. Palosuunnittelusta vastaa L2 Paloturvallisuus. Tampereen yliopiston arkkitehtuuriopiskelijoille suuntaaman ideakilpailun rahoittivat ympäristöministeriö ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA.

Lisätietoja
Kirsi Koski, toimitusjohtaja, Tampereen opiskelija-asuntosäätiö (TOAS)
Puh. 050 330 2103, kirsi.koski@toas.fi

Katrina Lamberg, rakennuttaja-asiantuntija, Tampereen opiskelija-asuntosäätiö (TOAS)
Puh. 040 564 1881, katrina.lamberg@toas.fi

Valtteri Meriläinen, yksikönjohtaja, A-Insinöörit
Puh. 040 504 206, valtteri.merilainen@ains.fi

Aleksi Kraama, Tekniikan kandidaatti
Arkkitehdit LSV
Puh. 050 478 1338, aleksi.kraama@arkkitehditlsv.fi

Havainnekuva Arkkitehdit LSV

"Lumipuussa on onnistuttu hyvin saamaan rakentamisen kustannuksiin nähden erittäin hyvää asumisen laatua."

Katrina Lamberg
rakennuttaja-asiantuntija
Tampereen opiskelija-asuntosäätiö TOAS

 

TILAA UUTISKIRJE