Monikko koulukeskuksen havainnekuva. Rakenteiden suunnittelussa on panostettu monokäyttöisyyteen ja kosteudenhallintaan.
Uutiset

Monikko-koulukeskuksen rakentaminen alkoi Espoossa – kosteusongelmia ehkäistään rakenneratkaisuilla

Espoon ensimmäisen kaksikielisen koulukeskuksen Monikon rakentaminen on alkanut. Työmaalla rakennetaan uudet tilat koululle ja päiväkodille sekä korjataan vuodelta 1936 peräisin oleva suojeltu koulurakennus. A-Insinöörit panosti rakenteiden suunnittelussa monikäyttöisyyteen ja kosteudenhallintaan.

Monikosta tulee yksi kaupungin suurimmista kouluista, ja sen tiloissa viettää arkipäiviään yli 1 300 suomen- ja ruotsinkielistä lasta opettajineen ja hoitajineen. Monikkoon rakennetaan suomenkielinen peruskoulun ala- ja yläkoulu, ruotsinkielinen alakoulu sekä suomen- ja ruotsinkieliset päiväkodit.

Monikäyttöinen ja moderni oppimisympäristö syntyy uuden ja vanhan yhdistämisestä. Rakennuksen terveellisyys on etusijalla, ja rakennesuunnittelussa onkin panostettu erityisesti kosteudenhallintaan.

– Koulukeskuksessa pyritään ehkäisemään kosteusongelmia monin rakenteellisin keinoin. Esimerkiksi elementtien vaakasaumat on nostettu ylöspäin kerroksen tasosta. Lisäksi ikkunat on valmiiksi asennettu elementteihin jo elementtitehtaalla, kertoo rakennesuunnittelun projektipäällikkö Mauri Zahkna A-Insinööreistä.

Pilari-palkki-rungolla tehdään muuntojoustavat sisätilat

Kokonaisuudessaan uutta oppimis- ja varhaiskasvatusympäristöä rakennetaan noin 15 000 neliömetriä. Koulukeskus rakentuu useista lohkoista, erikoisuutena on mm. viisi erillistä väestönsuojaa. Rakennuksen kaikkia tiloja voidaan käyttää oppimisympäristönä.

– Rungot on suunniteltu muuntojoustaviksi, kantavana rakenteena on pilari-palkki-runko, joka on jäykistetty teräsbetoniseinillä. Tämä mahdollistaa muutokset sisätiloissa tarpeen vaatiessa, Zahkna lisää.

Koulukeskuksen on määrä valmistua niin, että se voi ottaa vastaan uudet oppilaat ja päivähoitolapset elokuussa 2021.

Koulukeskus Monikon rakennuttaa Espoon Tilapalvelut -liikelaitos ja projektinjohtourakoitsijana toimii SRV Rakennus Oy.

Lisätietoja:
Mauri Zahkna
puh. 020 791 1737
mauri.zahkna@ains.fi

TILAA UUTISKIRJE