Uutiset

Levi avaa talvikauden uudella huippumodernilla tuolihissillä – A-Insinöörit vastasi tuolivaraston rakennuttamisesta

Hiihtokauden avanneen Levi Ski Resortin uusin investointi on Länsirinteille valmistunut Levi West -tuolihissi. A-Insinöörit vastasi Suomen suurimman hiihtokeskuksen kumppanina 700 neliömetrin tuolivaraston rakennuttamisesta.

Levin talvikauden 2019–2020 uutuus Levi West -tuolihissi kuljettaa 3 000 asiakasta tunnissa Länsirinteiden alapäästä tunturin korkeimmalle huipulle turvallisesti ja tasaisesti.

– Lähtökohtana hissin valinnalle oli se, että se on erittäin hiljainen, energiatehokas ja kuormittaa mahdollisimman vähän ympäröivää luontoa, toimitusjohtaja Jouni Palosaari Levi Ski Resortista sanoo.

Viimeisintä teknologiaa edustava tuolihissi on itävaltalaisen Doppelmayerin valmistama. Ekologisuus on huomioitu myös A-Insinöörien rakennuttaman 700 neliömetrin tuolivaraston suunnittelussa. Varastotilan lämmityksessä hyödynnetään uusiutuvaa energiaa, maalämpöä, kuten tehdään muuallakin Levin hiihtokeskuksessa.

Neljäsosa Levin hiihtohissiverkostosta edustaa nyt modernia hiihtokeskusteknologiaa: hiihtäjät saavat istua tuulelta suojassa tuolihississä tai gondolihississä South Pointista Gondolille.

Rakennushankkeet suunnitellaan tunturissa ekologisuus edellä

Levi Ski Resortin hankkeiden suunnittelua ja toteutusta ohjaa ISO 14001 -ympäristösertifikaatti, joka myönnettiin Leville ensimmäisenä pohjoismaisena hiihtokeskuksena vuonna 2018. Ympäristötekijöiden lisäksi rinnerakentamisessa tarvitaan muidenkin erityistekijöiden huomioimista.

– Rinteestä valuvat vedet tekevät tunturista haastavan rakennusympäristön. Perustuksia tehdessä kaivannot täyttyivät herkästi vedellä, ja edellyttävät erillistä vedenpoisto- ja kuivatusjärjestelmää, projektipäällikkö Markku Alakulppi A-Insinööreihin kuuluvasta Prodecosta kertoo.

– Tuolivaraston rakennusvaiheessa raskaiden elementtien kuljettamiseen ja siirtämiseen käytettiin tampparia. Levillä kehitetty erikoisväline, tampparin päälle sijoitettu nosturi, on ollut korvaamaton innovaatio.

Suomen suurin hiihtokeskus panostaa edelleen voimakkaasti kasvuun. Ensi vuonna Levi West -tuolihissin ala-asemalla aloitetaan uuden kylän, West Pointin, rakentaminen. Kylään on tulossa majoituspaikkoja, liiketiloja ja ravintolapalveluja. Kaikkiaan kyseessä noin 30 miljoonan euron investointi, josta uuden tuolihissin osuus on noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Lisätietoja:
Jouni Palosaari, toimitusjohtaja, Levi Ski Resort
puh. 0400 690 770
jouni.palosaari@levi.fi

Markku Alakulppi, projektipäällikkö, Prodeco, osa A-Insinöörit -konsernia
puh. 0400 127 089
markku.alakulppi@ains.fi

TILAA UUTISKIRJE