Jyväskylän Puukuokka-kerrostalokortteli palkittiin Vuoden parhaat ARA-neliöt 2019 -palkinnolla. Kohde on puutalorakentamisen ja puurakenteisten asuintalojen suunnannäyttäjä. A-Insinöörit toimi Puukuokka 2:n ja 3:n rakennesuunnittelijana
Uutiset

Puurakentamisesta tehokkuutta täydennysrakentamiseen – Jyväskylän Puukuokka-puukerrostaloille ARAn laatupalkinto

Jyväskylän Puukuokka-kerrostalokortteli osoittaa, että puu taipuu korkealaatuiseksi kaupunkiarkkitehtuuriksi kohtuukustannuksilla. A-Insinöörien suunnittelema, teollisen puurakentamisen mallia näyttävä kaupunkikortteli palkittiin Vuoden parhaat ARA-neliöt 2019 -palkinnolla tänään.

Puukuokka-talot Jyväskylän Kuokkalassa ovat korkeimmat teollisesti valmistetut puukerrostalot Suomessa. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA palkitsi vuonna 2018 valmistuneen puukerrostalokorttelin Vuoden parhaat ARA-neliöt 2019 -laatupalkinnolla 15.1.2019.

Lakea Oy:n rakennuttamaan Puukuokka-kortteliin kuuluu kolme 6–8-kerroksista puurakenteista kerrostaloa, joissa on 186 erikokoista asuntoa. A-Insinöörit toimi Puukuokka 2:n ja Puukuokka 3:n rakennesuunnittelijana.

– Puutalorakentamisella on paljon annettavaa kaupunkikehitykselle. Puu sopii erinomaisesti täydennysrakentamiseen ja kerrostalojen lisäkerrosten materiaaliksi. Puukuokka osoittaa myös sen, että puutalorakentaminen voi olla nopeaa ja kustannustehokasta, A-Insinöörien rakennesuunnittelun tiimiä johtanut Toni Kekki sanoo.

Puukuokka-korttelissa kehitettiin teollisen puurakentamisen malli

Puukuokka-kortteli rakennettiin kolmessa vaiheessa, joissa otettiin oppia aiemmista. Kolmas talo rakennettiin jo valmiin teollisen mallin mukaisesti. Rakenteiden osalta esimerkiksi jäykistysjärjestelmää kehittämällä äänitekniikka parani niin, että lopputulos on akustisesti miellyttävä.

Nyt löydettyjä ratkaisuja hyödynnetään tulevaisuuden hankkeissa.

– Rakentaminen on vaatinut niin suunnittelijoilta, urakoitsijoilta kuin rakennuttajalta innovatiivista otetta ja ennakkoluulotonta asennetta kehittää uutta. Tilaelementtitekniikalle ei ole olemassa valmiita ohjeita tai detaljikirjastoja. Suunnittelijat ovat luoneet uuden tavan tehdä rakentamista ja suunnitelleet jokaisen yksityiskohdan alusta loppuun, kertoo Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila.

Perinteisesti puukerrostalorakentamista on pidetty kalliina. Kulut pysyvät kuitenkin kohtuullisina pitkälle vietyjen, esivalmistettujen elementtien ansiosta. Puuelementtien rakentaminen sisätiloissa parantaa myös rakentamisen laatua merkittävästi.

Ensimmäinen Puukuokka-talo valmistui vuonna 2014 ja sai Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon syksyllä 2015.

Ara myöntää Vuoden parhaat ARA-neliöt -laatupalkinnon vuosittain rahoittamalleen uudisrakentamis- tai perusparannuskohteelle, jossa tavoitellaan korkeaa laatua ja elinkaarikustannuksiltaan kohtuuhintaista asumista.

Lisätietoja:
Esa Suomalainen, yksikönjohtaja, A-Insinöörit
puh. 0400 299 644
esa.suomalainen@ains.fi

Kuva: OOPEAA

"Suunnittelijat ovat luoneet uuden tavan tehdä rakentamista ja suunnitelleet jokaisen yksityiskohdan alusta loppuun."


Timo Mantila,

toimitusjohtaja

Lakea Oy

TILAA UUTISKIRJE