Uutiset

Henri Salonen kehittämään puurakentamista A-Insinööreissä

Puurakentamisen mahdollisuudet ovat moninaiset ja sen rooli ilmastonmuutoksen suitsijana puhuttaa. A-Insinöörit lähtee kartoittamaan asiakkaille parhaita vähähiilisiä ratkaisuja puurakentamiseen erikoistuneen Henri Salosen johdolla.

Henri Salonen (DI) on nimitetty puurakenteiden kehityspäälliköksi A-Insinöörien rakennesuunnittelun toimialalle. Hän aloitti tehtävässä lokakuun alussa. Salonen jatkaa päätyötään rakennetekniikan lehtorina Tampereen yliopistossa (yliopisto ja ammattikorkeakoulu) ja toimii osa-aikaisesti kehityspäällikkönä A-Insinööreissä.

Aiemmin hän on työskennellyt mm. kiinteistöpäällikkönä sekä rakennustarkastajana Akaan kaupungissa, suunnittelupäällikkönä valmistavassa puutuoteteollisuudessa Metsä Woodissa ja rakennesuunnittelijana KPM-Engineeringissä.

– Uusi tehtävä tuo työelämääni sopivasti twistiä ja haastetta. Opettaminen tukee hyvin uutta työtä ja myös päinvastoin. Työpöydälleni A-Insinööreissä kuuluu löytää asiakkaille heidän etujensa mukaisia rakenneratkaisuja. Puun mahdollisuudet riippuvat siitä, mistä näkökulmasta asiaa katsotaan. Joskus vaakakupissa voi painaa raha, toisessa tilanteessa ilmastonmuutos tai työmaalla tehtävän työn vähentäminen, Henri Salonen sanoo.

– On hienoa saada Henri Salonen mukaan joukkoomme. Hänellä on vahva kokemus sekä suunnittelusta että käytännön puurakentamisesta. Tulevaisuudessa pystymme palvelemaan asiakkaita entistäkin paremmalla projektiosaamisella ja kustannustehokkaalla suunnittelulla, sanoo A-Insinöörien rakennesuunnittelun toimialajohtaja Timo Leppänen.

Puurakentamisen hyödyt ilmastolle harkitaan tapauskohtaisesti

Salonen tunnustautuu puurealistiksi, jonka mielestä rakentamisessa tärkeintä on tarjota kohteeseen sopivin rakenneratkaisu. Joihinkin rakenteisiin puulla on ylivertaisia ominaisuuksia.

– Puu on erinomainen valinta pientaloihin sekä mataliin ja laajoihin, usein liimapuusta valmistettuihin rakennuksiin kuten halleihin ja kaupan tiloihin. Puu sopii hyvin kantavaksi rakenteeksi kattoihin sekä maanjäristysaluilla sijaitseviin rakennuksiin. Teollisen puuelementtituotannon tehokkuus ratkaisee puukerrostalorakentamisen osuuden asuinrakentamisesta, Salonen arvioi.

Vaikka puu on vähähiilinen rakennusmateriaali ja taipuu moneen, kaikkiin rakennuksiin se ei ole paras ratkaisu.

– Puuhypetys on nyt kova. Tyyppipuukerrostalojen kehittäminen on hankalaa, koska rakennus tulisi aina sovittaa ja suunnitella kiinteistölle hankekohtaisesti. Järjestelmäkehitystä tarvitaan silti edelleen. Täytyy myös muistaa, että puun käyttöä rajoittavat mm. paloturvallisuusmääräykset, hän sanoo.

Kerrostaloissa puu ei välttämättä ole se halvin valinta, joskin teollisen puuelementtituotannon avulla päästään korkeaan esivalmistusasteeseen ja voidaan siten suitsia kustannuksia.

– Olennaista on valita rakennusmateriaali, joka on sekä asiakkaan tarpeiden näkökulmasta että ilmaston kantilta optimaalisin, Henri Salonen kiteyttää.

Lisätiedot:
Henri Salonen
puurakentamisen kehityspäällikkö, rakennesuunnittelu
puh. 040 528 5619
henri.salonen@ains.fi

Timo Leppänen
toimialajohtaja, rakennesuunnittelu
puh. 040 5696 123
timo.leppanen@ains.fi

TILAA UUTISKIRJE