Asiantuntija-artikkeli

Tätä on ennakoiva kiinteistönpito – 5 vinkkiä kiinteistön arvon säilyttämiseen

Ennakoinnilla, suunnitelmallisuudella ja yhteispelillä pötkii pitkälle kiinteistöhuollossa. Saumaton yhteistyö omistajan, isännöitsijän, yhtiöhallituksen ja huoltoyhtiön välillä auttaa säilyttämään kiinteistön arvon, kirjoittaa Kari Lehtola.

 

Kokosimme kiinteistönomistajalle ja taloyhtiön edustajille vinkit, joiden avulla voi välttyä kiireellisiltä korjaustarpeilta ja yllättäviltä kuluilta ja parantaa samalla kiinteistönhuollon laadunvalvontaa.

1. Nyt vai heti? Ota kuntoarvioijaan yhteyttä ajoissa

Kiinteistö vaatii ennakoivaa huoltoa koko elinkaarensa ajan, eikä vain teknisen käyttöiän lähestyessä loppuaan. Hyvin usein siinä vaiheessa, kun kiinteistönomistaja tai sen edustaja ottaa yhteyttä asiantuntijaan, ollaan toimenpiteiden kanssa jo liian myöhässä.

Pätevöityneeseen kuntoarvioijaan kannattaakin olla yhteydessä jo silloin, kun kiinteistön valmistumisesta on kulunut 5–10 vuotta. Monet kiinteistön arvoa alentavista riskeistä on helposti hallittavissa rakennuksen ensimmäisten vuosien aikana.

2. Panosta kiinteistön vuosihuoltoihin 

Ennakoivan kiinteistöhuollon perustan muodostavat kolme S:ää – suunnitelmallisuus, säännöllisyys ja saumaton yhteistyö. Esimerkiksi räystäskourujen, sadevesikaivojen ja ilmanvaihtokoneiston vuosihuollon laiminlyönti voi johtaa merkittäviin vahinkoihin.

Arvioiden mukaan ennakoivalla toiminnalla voi säästää kiinteistön korjauskustannuksissa jopa 30 prosenttia.

Yhteispelissä on voimaa: aktiivinen ja säännöllinen laadunvalvonta kiinteistön omistajan, isännöitsijän, yhtiöhallituksen ja huoltoyhtiön välillä johtaa tuloksiin, ja ammattitaitoinen huoltoyhtiö  ymmärtää pientenkin huoltotöiden merkityksen.

3. Kartoita kiinteistön kunto peruskuntoarviolla

Jotta korjaustyöt voi ajoittaa, mitoittaa ja toteuttaa oikein, on välttämätöntä kartoittaa kiinteistön nykykunto perusteellisesti.

Ensiaskel onkin asiantuntijan tekemä peruskuntoarvio, joka kokoaa tulevat tarpeet. Sen jälkeen siirrytään kohdennettuihin rakennusosiin ja järjestelmiin. Nykykunnon perusteellinen kartoittaminen on välttämätön lähtökohta oikein mitoitettujen ja ajoitettujen korjaustöiden toteuttamiselle.

A-Insinöörien korjaussuunnittelupalveluissa ensimmäinen askel onkin aina asiantuntijoidemme tekemä peruskuntoarvio, jossa tulevat tarpeet kootaan yhteen ennen kohdennetumpia tutkimuksia ja korjaustoimenpiteiden aikataulutusta.

4. Tutki referenssejä, ne kertovat kokemuksesta

Kun asiantuntijalla on tietoa ja kokemusta eri vuosikymmenien rakennustavoista, omalle kiinteistölle tyypilliset ongelmakohdat saa varmasti paikannettua ja korjattua.

Pyydä nähtäväksesi referenssejä ja kysele aiempien hankkeiden onnistumisista. Kun tutkimuskumppanilla on todistettua kokemusta ja onnistumisia takanaan vastaavissa projekteissa, voi omaan tutkimus- ja korjaushankkeeseen lähteä turvallisin mielin.

5. Valitse pätevöitynyt asiantuntija

Kun valitset kuntotarkastajaksi henkilön, jolla on Rakennuksen kuntoarvioija (PKA) pätevyys, voit olla varma, että kiinteistösi kuntokartoitus on luotettavissa käsissä.

FISE-pätevyys on riippumaton ja puolueeton varmistus rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijan ammattitaidosta sekä osoitus osaamisen aktiivisesta ylläpitämisestä ja kehittämisestä.

Ajantasaisen tiedon pätevöityneistä asiantuntijoista löydät FISE:n sivuilta

Kirjoittaja toimii A-Insinöörien taloyhtiöpalveluista vastaavana asiantuntijana. 

KIRJOITTAJA

Kari Lehtola
Kari Lehtola

asiakkuuspäällikkö, taloyhtiöpalvelut
+358 40 037 2703
kari.lehtola@ains.fi
Sisä-Suomi

 

"Ennakoivalla kiinteistönhuollolla voit säästää kiinteistön korjauskuluissa jopa 30 prosenttia."

 

TILAA UUTISKIRJE