Cityfier visualisoi kaupunkien kehittymisen pitkälle tulevaisuuteen
Asiantuntija-artikkelit

Näin hinnat nousevat eri kaupunginosissa! – Cityfier ennustaa asuntojen arvonnousun

Helsingin Kruununvuorenrantaan, Turun Kupittaalle ja Tampereen Hiedanrantaan povataan mojovaa arvonnousua. Cityfier-sovellus visualisoi kaupunkien kehittymisen pitkälle tulevaisuuteen.

Merellinen Kruunuvuorenranta Helsingin Laajasalossa on oppikirjaesimerkki onnistuneesta kaupunkisuunnittelusta. Alue ei ole vielä valmis, mutta merkit viittaavat nopeaan arvonnousuun jo nyt. Asukkaat viihtyvät merenrantamaisemissa, ja palvelut rakentuvat ympärille lähivuosina.

A-Insinöörien kaupunkikehitysjohtaja Jukka Kettunen ja yksikönjohtaja Anssi Juntunen seuraavat ja mallintavat työkseen kaupunginosien kehittymistä. Heidän mukaansa Kruunuvuorenrannan kaltaisia esimerkkejä tulevaisuuden vetovoimaisista kaupunginosista löytyy muualtakin Suomesta.

Tampereen Hiedanrannan historialliselle tehdasalueelle on rakentumassa koti 25 000 asukkaalle. Turun Kupittaalla on hyvät mahdollisuudet kehittyä viihtyisäksi ja toimivaksi kaupunginosaksi, joskin suunnittelu on vasta varhaisessa vaiheessa. Suurinta arvostuksen nousua A-Insinöörien asiantuntijat povaavat nykysuunnitelmien perusteella Espoon Finnoo-Eestinmalmi-alueelle.

– Jos suunnitelmat toteutuvat, kaikissa edellä mainituissa kaupunginosissa liikenneyhteydet ja lähipalvelut kehittyvät samaa tahtia asuntorakentamisen kanssa, Kettunen kertoo.

Cityfier-monimuuttujamallinnus_Ideat

Cityfier-sovellus ennustaa Helsingin Kruunuvuorenrantaan tuntuvaa arvonnousua.

Joskus asunnot, toisinaan palvelut liikaa etuajassa

Myös päinvastaisia esimerkkejä löytyy. Jos asunnot valmistuvat ja palvelut puuttuvat, asukkaiden arki on tahmeaa. Näin kävi aikanaan Vantaan Kivistössä ja Espoon Suurpellossa. Jos taas palvelut ovat pystyssä ennen asuntojen valmistumista, yritykset eivät menesty. Helsingin Kalasatamassa tapahtui juuri näin.

Jukka Kettusen ja Anssi Juntusen mukaan kaupunkisuunnittelussa tarvittaisiin enemmän yhteistyötä. Tarpeen olisi myös kokonaisnäkemys siitä, miten palvelut ja liikenneyhteydet alueella kehittyvät ja millainen tarve niille missäkin kehitysvaiheessa on.

– Kaavoittajan on yksin mahdotonta hallita monimutkaisia kokonaisuuksia. Mukaan suunnitteluun tarvitaan paljon dataa, monen alan asiantuntemusta ja ajallista tarkastelua, Kettunen sanoo.

Jos kaikki kaupunkisuunnitteluun osallistuvat tahot ajavat omaa asiaansa, suuri kuva unohtuu. Kettunen ja Juntunen toivoisivat kaavoittajilta, maanomistajilta, rakennusliikkeiltä ja sijoittajilta yhteistoimintaa.

Tavoitteena 15 minuutin kaupunginosa

Tavoitteena pitäisi olla, ettei uusilla asuinalueilla tarvitsisi odottaa palveluja kymmentä vuotta. Alueista myös pitäisi syntyä tasapainoisia ”15 minuutin kaupunginosia”. Tämä tarkoittaa sitä, että päivittäiset palvelut sijaitsevat vartin kävely- tai pyörämatkan etäisyydellä. Tiiviisti rakennetuilla alueilla on muutkin hyvät puolensa: infraa ei tarvitse rakentaa alusta saakka eikä liikkumiseen tarvita autoa.

A-Insinööreissä kaupunkisuunnittelun kysymysten vyyhtiä on ryhdytty ratkomaan uudenlaisella mallinnuksella, joka edesauttaa tasapainoista kaupunkisuunnittelua ja rakentamisen aikataulutusta.

– Yksi ratikkapysäkki ei riitä nostamaan alueen arvostusta, vaan siihen tarvitaan monia erityyppisiä investointipäätöksiä, Jukka Kettunen ja Anssi Juntunen muistuttavat. 

Cityfier-nimellä kulkeva sovellus yhdistää kaavasuunnitelmat kaupunki­taloustutkimukseen sekä kiinteistömarkkina- ja paikkatietoon. Sovellus laskee ennusteet alueen keskihinnoista jopa 20 vuoden päähän.

Visuaaliset mallit kaupunginosan tulevasta rakenteesta auttavat näkemään, mitkä alueet kehittyvät hyvään suuntaan ja mitkä puolestaan ovat taantumassa. Sijoittajat voivat hyödyntää työkalua seuraamalla neliöhintojen kehittymistä. Rakentajat ja palveluntarjoajat voivat puolestaan tutkailla, minne tarvitaan asuntotuotantoa ja palveluja.

– Mallinnuksen avulla voi hahmottaa palvelujen määrää ja aikatauluttaa niitä. Rakentuvalle alueelle voi olla järkevää rakentaa aluksi kahdensadan oppilaan väliaikainen koulu ja vasta myöhemmin 1 000 oppilaan monitoimikiinteistö, Anssi Juntunen kertoo.

5 kovinta nousijaa Suomessa

Cityfier-sovelluksella mallinnettiin 166 kaupunginosan arvonkehitys pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa vuoteen 2040 asti.

  • Kaitalahti (Kruunuvuorenranta), Helsinki +50 %
  • Finnoo-Eestinmalmi, Espoo + 135 %
  • Kivistö, Vantaa +59 %
  • Hiedanranta, Tampere +73 %
  • Kupittaa, Turku +27 %

    Haluatko perustaa päätöksesi ajantasaiseen tietoon?

    CITYFIER – VARAA DEMO

PÄÄKUVA: SAMI PISKONEN

"Sijoittajat voivat hyödyntää työkalua seuraamalla neliöhintojen kehittymistä. Rakentajat ja palveluntarjoajat voivat puolestaan tutkailla, minne tarvitaan asuntotuotantoa ja palveluja."

 

Cityfier - Kiinteistögurun kristallipallo kertoo kannattaako ostaa, myydä, pitää, korjata vai purkaa.

TUTUSTU CITYFIERIIN

KYSY LISÄTIETOJA

Jukka Kettunen

Jukka Kettunen

kaupunkikehitysjohtaja

rakennuttaminen koko Suomi

+358 40 7338 280 jukka.kettunen@ains.fi Espoo