A-Insinöörien suunnitteluosaaminen oli käytössä julkisivukorjauksen hankesuunnittelusta ja kuntotutkimuksesta toteutukseen Kullervonkatu 8:n remontissa.
Referenssit

Julkisivukorjaus toi tamperelaisen Kullervonkatu 8:n nykyaikaan ja paransi energiatehokkuutta

Tampereen Tammelassa vuodesta 1974 seisonut As Oy Kullervonkatu 8 asuinkerrostalo oli päivityksen tarpeessa niin ulkoasultaan kuin julkisivurakenteiltaan. A-Insinöörien suunnitteluosaaminen oli käytössä julkisivukorjauksen hankesuunnittelusta ja kuntotutkimuksesta toteutukseen ja toi taloyhtiölle rahanarvoisia säästöjä.

Asunto-osakeyhtiö Kullervonkatu 8 sai uuden, modernin ilmeen perusteellisessa julkisivu- ja vesikattosaneerauksessa, joka valmistui joulukuussa 2021. Julkisivukorjauksessa uusittiin seitsenkerroksisen talon kaikki julkisivurakenteet, ikkunat ja ovet. Parvekkeet kunnostettiin ja niiden kaiteet uusittiin. Lisäksi huopakatteinen vesikatto ja sisäänkäyntikatos uusittiin.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jussi Nieminen on erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Hän kiittelee erityisesti hyvää yhteistyötä ja asiantuntemusta, jolla A-Insinöörien suunnittelijat esittelivät eri vaihtoehtoja ja ratkaisuja taloyhtiölle.

– Yhteistyön alusta alkaen tuli tunne, että kaikessa ajatellaan taloyhtiömme parasta. Saimme alkuperäisen pesubetonisen julkisivun tilalle maisemaan ja alueeseen sopivan, tyylikkään julkisivun. Toteutimme myös esimerkiksi arkkitehdin ehdottaman lasitetun kattoterassin. Yhtenä tavoitteenamme oli asumisviihtyvyyden parantaminen, joten oli hienoa, että arkkitehti ehdotti kustannuksiltaan ja teknisesti toteuttamiskelpoista ratkaisua, Nieminen kertoo.

Suunnitteluratkaisuilla parempaa energiatehokkuutta

Taloyhtiö hyötyy siitä, kun sama suunnittelukumppani on mukana jo hankesuunnittelusta lähtien. Ammattilaiset osaavat selvittää ja suositella ratkaisuja, jotka todennäköisesti säästävät myös kustannuksia.

A-Insinöörien yhteistyö 42 asunnon muodostaman Kullervonkatu 8:n kanssa alkoi julkisivukorjauksen hankesuunnittelijana vuonna 2019. Hankesuunnittelun yhteydessä tehtiin julkisivu- ja parvekerakenteiden kuntotutkimus sekä asbesti- ja haitta-ainekartoitus.

Tamperelaisen Kullervonkatu 8:n alkuperäinen pesubetoninen julkisivu muutettiin julkisivukorjauksessa maisemaan ja alueeseen tyylikkäästi sopivaksi. 

– Rakennus oli ennen julkisivuremonttia ulkonäöltään täysin alkuperäisessä asussaan ja rakenteet alkoivat olla käyttöikänsä päässä. Taloyhtiön toiveena oli päivittää rakennuksen ulkonäköä ja saada korjaukselle pitkä käyttöikä. Pystyimme toteamaan kuntotutkimuksella, että julkisivut olivat sen verran hyvässä kunnossa, ettei ulkokuoria tarvinnut purkaa, vaan julkisivujen peittävä korjaus riitti, A-Insinöörien rakennesuunnittelija Asta Jämsen kertoo.

Taloyhtiölle ehdotettiin E-lukulaskentaa, jolla selvitettiin mahdollisuutta hakea ARAn energia-avustusta. ARA myöntää energia-avustusta asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020–2022.

Rakennuksen energiatehokkuutta päädyttiin parantamaan mm. julkisivujen lisälämmöneristyksellä, yläpohjan lämmöneristeiden uusimisella sekä ikkunoiden ja ulko-ovien uusimisella.

Saneerauksen yhteydessä taloon asennettiin lämmön talteenotto poistoilmasta (PILP-järjestelmä), joka parantaa energiatehokkuutta tuntuvasti. Se myös säästää tulevaisuudessa taloyhtiön lämmityskustannuksia eli laskee asumiskuluja. Laitteiden ja putkistojen asennus onnistui hyvin julkisivuremontin yhteydessä, ja katolta lämmönjakohuoneeseen tulevat putket saatiin koteloitua huomaamattomasti uuteen julkisivurakenteeseen.

– PILP-järjestelmän kanssa E-luku parani ARAn avustukseen vaadittavalle tasolle. Autoimme taloyhtiötä ARAn avustuksen hakemisessa. Taloyhtiölle myönnetty avustussumma on merkittävä, sillä se kattoi PILP-asennuksen kustannukset kokonaan, Jämsen kertoo.

Kopterikuvaus ja 3D-mallit apuna suunnittelussa

Yhteistyö yhden suunnittelukumppanin kanssa aina hankesuunnittelusta toteutukseen varmistaa saumattoman tiedonkulun. Suunnittelijat huomioivat työssään niin talon lähtötiedot, vanhat piirustukset kuin taloyhtiön tarpeet ja toiveet.

– Hauska yksityiskohta tässä hankkeessa oli, että talon alkuperäiset rakennesuunnitelmat olivat Insinööritoimisto Ahonen-Ilveskosken käsialaa, josta on sittemmin tullut A-Insinöörit. Alkuperäiset suunnitelmat löytyivät siis meidän omista arkistoistamme, Jämsen kertoo.

Taloyhtiö hyötyy myös siitä, että rakenne- ja arkkitehtisuunnitteluosaaminen tarjotaan samalta toimijalta, sillä ne kulkevat julkisivukorjauksessa käsikädessä.

– Mietimme yhdessä esimerkiksi julkisivun mittoja, materiaaleja ja toteutusta. Parhaassa tapauksessa arkkitehti ja rakennesuunnittelija tekevät suunnittelua yhteistyössä jo hankesuunnitteluvaiheesta asti.

Julkisivuremontin yhteydessä toteutettiin myös viihtyisä, lasitettu kattoterassi Kullervonkatu 8:n katolle.

Kullervonkatu 8:n peruskorjauksen suunnittelussa hyödynnettiin kopterikuvausta ja siitä tuotettuja 3D-malleja rakennuksesta. Kopterikuvauksen aikana otetuista valokuvista luotiin kolmiulotteiset mallinnukset: pintamalli suunnittelutyökaluksi ja pistepilvi arkkitehtisuunnittelun pohjaksi. Mittatarkat 3D-mallit helpottavat julkisivuremontin hankesuunnittelua. Rakennuksen 3D-mallilla eri korjausvaihtoehdot ja niiden visuaalinen ilme oli helppo havainnollistaa koko taloyhtiölle hankesuunnittelukokouksissa.

A-Insinöörit vastasi myös julkisivukorjauksen rakennuttamisesta ja työmaavalvonnasta. Hyvästä valmistelusta ja suunnitteluvaiheen toimivasta yhteistyöstä huolimatta työmaavaiheessa voi tulla yllätyksiä. Niiltä ei vältytty täysin Kullervonkatu 8:n korjauksessakaan.

– Rakennus on kiinni naapuritalossa. Kun katto purettiin, huomasimme, ettei yläpohjan kohdalla ollut palomuuria talojen välillä. Onneksi asia päästiin korjaamaan, Jämsen sanoo.

Mutkaton yhteistyö varmistaa onnistuneen lopputuloksen

Hyvä yhteistyö on avain onnistuneeseen hankkeeseen. Julkisivukorjaus on suuri hanke ja se vaikuttaa kaikkiin asukkaisiin. Siksi koko taloyhtiö pidetään kartalla hankkeen etenemisestä.

– Yhteistyö taloyhtiön kanssa sujui alusta asti sujuvasti ja mutkattomasti. Taloyhtiön hallitus oli aktiivisesti mukana koko ajan. Sovimme hallituksen kanssa kokouksissa aina ratkaisuista, joiden mukaan etenimme. Esittelimme myös suunnitelmia koko taloyhtiölle hankkeen eri vaiheissa, Asta Jämsen sanoo.

Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä antoivat A-Insinööreille hankkeen päätteeksi parhaan mahdollisen arvosanan.

– Meillä oli kova luotto A-Insinööreihin ensimmäisestä tapaamisesta lähtien. Yritys oli toteuttanut myös naapuriyhtiömme julkisivukorjauksen, ja hyvä mainekin vakuutti, Jussi Nieminen sanoo.

Kullervonkatu 8:n julkisivusaneeraus valmistui aikataulussa ja budjetissa. Pääurakoitsijana toimi RJP Rakennus, PILP-järjestelmän suunnitteli ja toimitti Are ja LVI-valvojana oli KnowTek.

Jatketaan keskustelua julkisivukorjauksen vaihtoehdoista!

                               KORJAUSSUUNNITTELU

 

KYSY LISÄTIETOJA

Kari Lehtola

Kari Lehtola

suunnittelujohtaja, taloyhtiöpalvelut

korjaussuunnittelu ja asiantuntijapalvelut

+358 40 037 2703 kari.lehtola@ains.fi Tampere

 

”Yhteistyön alusta alkaen tuli tunne, että kaikessa ajatellaan taloyhtiömme parasta. Saimme alkuperäisen pesubetonisen julkisivun tilalle maisemaan ja alueeseen sopivan, tyylikkään julkisivun.”

Jussi Nieminen
hallituksen puheenjohtaja
As Oy Kullervonkatu 8

MONIPUOLINEN PALVELUTARJONTA

Laaja-alainen osaamisemme korjausrakentamisessa auttaa onnistumaan perusteellisessa saneerauksessa. Palvelumme kattavat hankkeen eri vaiheet aina kuntotutkimuksesta työmaavalvontaan.

DRONEN JA 3D-MALLINNUKSEN HYÖDYNTÄMINEN

Dronekuvauksen avulla rakennuksesta tehdään 3D-malli suunnittelutyökaluksi ja arkkitehtisuunnittelun pohjaksi. Mittatarkka 3D-malli helpottaa julkisivuremontin hankesuunnittelua.

SUJUVA YHTEISTYÖ

Taloyhtiön edustajat, arkkitehdit ja insinöörit tekevät tiivistä, avointa yhteistyötä heti alusta asti.

AS OY KULLERVONKATU 8, TAMPERE

  • Vuonna 1974 rakennettu talo, jossa on 42 huoneistoa. Julkisivusaneeraus valmistui vuonna 2021.
  • Rakennuksen julkisivuille lisälämmöneristys ja uusi julkisivuverhous. Parvekkeet kunnostettiin, ikkunat, ovet, vesikatto ja sisäänkäyntikatos uusittiin. PILP-järjestelmä ja kattoterassin rakentaminen erillishinnalla.
  • A-Insinöörien vastuulla hankesuunnittelu, kuntotutkimus, AHA-kartoitus, E-lukulaskenta, julkisivukorjaussuunnittelu, rakennuttaminen, työmaavalvonta.
  • Pääurakoitsija: RJP Rakennus
  • Kustannusarvio noin 1,2 miljoonaa euroa.