Espoon Otaniemessä sijaitseva Aalto-yliopiston uusi päärakennus Väre oli laaja hanke. Allianssimallilla toteutetussa hankkeessa kaikki osapuolet puhalsivat yhteen hiileen.
Referenssit

Otaniemen Väre – Allianssimalli sai taiteen, suunnittelun ja talouden lyömään kauniisti kättä

Espoon Otaniemessä sijaitseva Väre on ainutlaatuinen rakennus. Aalto-yliopiston uusi kampus nousi merkittävään kulttuuriympäristöön, ja sen pitää palvella mitä moninaisimpia käyttäjiä ja täyttää hyvin erilaisia tarpeita.

Aalto-yliopiston uusi kampus oli hyvin laaja hanke, johon lukeutuivat muun muassa Otaniemen alueen katuverkoston muutokset, laajat infrasiirrot sekä Raide-Jokerin ensimmäinen osuus.

Näkyvin osa on rakennuskokonaisuus, joka tarjoaa oppimisympäristöt arkkitehtuurin korkeakoululle, kauppakorkeakoululle sekä taideteolliselle korkeakoululle ja sen työpajoille. Metroaseman yhteydessä toimiva kauppakeskus A Block on sekin kiinteä osa korttelikokonaisuutta.

Suomen tulevaisuutta tekemässä

– Väre on sanalla sanoen uniikki. Sellainen, jota ei aiemmin ole ollut olemassa. Siinä yhdistyy niin monta toimintoa, ettei samanmoista ole, hankkeen projektijohtajuudesta vastannut A-Insinöörien Juhani Karhu kertoo.

– Aalto-kampus täytti niin sanotun megahankkeen kriteerit. Se oli erityisen laaja, erityisen monipiirteinen ja teknisesti erityisen vaativa hanke, eli vaikeuskerroin oli kohdillaan, projektipäällikkönä toiminut A-Insinöörien Unto Hartikainen säestää.

A-Insinöörit toimi hankkeessa Aalto-yliopistokiinteistöjen rakennuttajakonsulttina, joka ohjasi monimuotoisen ja mittavan hankkeen maaliin. Laajuus ja onnistunut lopputulos eivät kuitenkaan Karhun mukaan olleet merkittävimmät seikat, joiden tähden A-Insinöörit ovat ylpeitä Väreestä.

– Väre yhdistää taiteen, suunnittelun ja talouden. Sieltä tulevat Suomen teollisuuden tulevaisuuden tekijät, ja me saimme tehdä heille modernit tilat ja olla siten mukana mahdollistamassa Suomen menestymistä. Se on todella hienoa.

Allianssimallissa kaikki puhaltavat yhteen hiileen

Väre toteutettiin allianssimallilla, joka oli varta vasten räätälöity hanketta varten Aalto-yliopistokiinteistöille.

Allianssimalli on tiiviiseen yhteistyöhön perustuva rakennushankkeen toteutusmuoto, jossa rakentamisen keskeiset osapuolet eli tilaaja, rakennuttajakonsultti, suunnittelijat ja urakoitsija muodostavat yhteisen organisaation. Allianssimalli kannustaa yhteiseen onnistumiseen, sillä kaikki osapuolet vastaavat yhdessä projektin suunnittelusta ja toteutuksesta. Lue lisää:  10 kysymystä ja vastausta allianssista

– Allianssi on kuin jalkapalloa, jossa koko joukkueen yhteistyöllä pyritään tekemään maaleja vastustajan päätyyn samalla omaa maalia varjellen. Vaikka jokaisella pelaajalla on oma tontti, heillä kaikilla on yhteinen tavoite, Unto Hartikainen vertaa.

Allianssimalli perustuu ajattelutapaan, jossa tilaaja tavoitteineen on kaiken keskiössä. Osapuolet eivät pyri pääsemään omiin tavoitteisiinsa, vaan he ponnistelevat yhdessä asiakkaan tavoitteisiin – ja onnistumisesta palkitaan kaikkia.

– Mallissa on keskeistä, että hankkeelle asetetaan yhteiset tavoitteet, jotka ovat samat kaikille osapuolille. Kun asiakas onnistuu saavuttamaan tavoitteensa, myös palveluntuottajat suunnittelussa ja rakentamisessa palkitaan hyvästä suorituksesta, Unto Hartikainen valottaa.

Systemaattisesti mutta ketterästi

Allianssimallille on tyypillistä, että suunnittelu ja rakentaminen tapahtuvat yhtä aikaa ja kyse on rullaavasta prosessista. Jotta voidaan varmistaa sujuva tiedonkulku ja -hallinta, on tärkeätä suunnitella allianssille tehokas hankkeen johtamisen prosessi, kokouskone.

Rakentamisen prosessi pilkotaan suunnitteluun sekä hankkeen johtamiseen ja rakentamisen hallintaan, joille kaikille on omat säännönmukaiset kokouksensa työpajatyöskentelyineen.

Prosessi määritellään tarkkaan heti alussa, mutta sitä säädetään koko hankkeen ajan. Matkaan lähdetään parhaalla mahdollisella oletuksella.

Kokouksia ja työpajoja ei järjestetä vain istumisen ilosta, vaan kaikille osallistujille pyritään rakentamaan aktiivinen rooli – tässä työpajat ovat loistava työskentelytapa. 

– Hankkeissa on iso merkitys sillä, että miten yhteinen aika käytetään. Tavoite on, että kaikki ovat innoissaan. Kaikkien on lisäksi koettava, että heidän aikaansa arvostetaan ja että se käytetään arvokkaasti onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi, Unto Hartikainen kuvailee.

Juhanin Karhu korostaa myös johtamisen merkitystä. Allianssimalli antaa kaikki mahdollisuudet onnistua, mutta ilman hyvää johtamista mallin tarjoamat edut valuvat hiekkaan.

– Hanketta pitää johtaa hyvin, hankkeeseen pitää saada hyvät tekijät ja heidät pitää saada pelaamaan hyvin joukkueena yhteisen tavoitteen eteen.

Tuotekelpoisuus-Vare-portaat+katto-Espoo

Väre-hankkeessa kehitettiin kohtaamisia ja innovaatioita tukevat tilat Otaniemen ympäristöön, jossa sekoittuu arvokas historia ja uudenlainen suunnittelu.

Lopussa kiitos seisoo

Väre on saanut kiitosta niin alan ammattilaisilta kuin asiakkaalta. Juhanin Karhua lämmittää kuitenkin eniten rakennuksen käyttäjiltä tullut positiivinen palaute.

– Käyttäjillehän niitä tiloja tehdään! Jos ennen vanhaan rakennettiin oppilaitoksia opetustarkoitukseen, niin nyt tehtiin tiloja, joissa opitaan. Saatiin käyttäjiä hyvin palvelevat toiminnalliset tilat, joissa yhdistyvät toiminnalliset tavoitteet ja arkkitehtoniset arvot.

– Kaikilla osapuolilla oli Väreen valmistumisen jälkeen positiivinen fiilis, että tämä meni hyvin. Ja päästin tavoitteisiin. Se on meidän alalla kova juttu, että hankkeen päätyttyä kaikilla osapuolilla on vielä hyvä maku suussa, Juhani Karhu summaa.

Saisiko olla vankkaa projektijohtamista?

 

OTA YHTEYTTÄ

 

KYSY LISÄTIETOJA

Juhani Karhu

Juhani Karhu

senior advisor

rakennuttaminen

"Nimenomaan asiakkaan pitää päästä omiin tavoitteisiinsa. Se on se uusi näkökulma allianssimallissa."

Juhani Karhu,
yksikönjohtaja
A-Insinöörit

KUSTANNUSOHJAUS

Suunnitteluratkaisujen optimoinnilla edullisempia toteutuksia ja selkeitä kustannussäästöjä. 

INNOVAATIOT

Mm. räätälöity allianssimalli, reaaliaikainen olosuhdeseuranta, tietomallien hyödyntäminen asentajatasolla asti. 

KÄYTTÄJIÄ VARTEN

Hankkeen aikana yli 200 mallikatselmusta, joista useimmissa käyttäjä on mukana.

VÄRE PÄHKINÄNKUORESSA

  • Ainutlaatuinen yliopistokampus Otaniemessä, Espoossa 
  • Aalto-yliopistokiinteistöjen allianssihanke toteutettiin kahdessa vaiheessa
  • Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun rakennus valmistuu kesällä 2018
  • Kauppakorkeakoulun rakennus valmistui vuoden 2018 lopussa
  • Samassa korttelissa metroasema ja liiketiloja
  • Korttelikokonaisuuden suunnitteli Verstas Arkkitehdit