HoasHuippu_havainne_Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy_1920_1080
Uutiset

Keski-Pasilaan tornitalokortteli opiskelijoille – suunnittelussa korostuu korkea rakentaminen ja meluntorjunta 

Kiivaasti kehittyvään Keski-Pasilaan nousee Hoasin 14–17-kerroksisten tornitalojen ja lamellitalojen Huippu-kortteli opiskelijoille. Kohteelle kilpailutetaan parhaillaan urakoitsijaa. A-Insinöörit vastaa hankkeen rakenne- ja akustiikkasuunnittelusta.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas rakennuttaa Keski-Pasilaan Huippu-korttelin, joka on tulevaisuudessa lähes 400 opiskelijan koti. Asema-alueelle nousee kolme 14–17-kerroksista ja 43–52 metrin korkuista tornitaloa, kolme 7-kerroksista lamellitaloa sekä välialueiden 1–5 kerroksiset rakennusmassat. Peräti 16 000 kerrosneliömetrin rakennushanke on yksi Hoasin kaikkien aikojen suurimmista.

Hoas rakennuttaa Huippu-korttelin nykypäivän opiskelijoiden monipuolisiin tarpeisiin ja toiveisiin.

– Kampukset ovat lähellä, liikenneyhteydet toimivat ja soluasuntojen sijaan halutaan oma koti. Jotta opiskelijat voivat tavata toisiaan vaivattomasti arjen askareiden ja vapaa-ajan merkeissä, panostamme myös yhteisiin tiloihin. Pyrimme siihen, että Huippu-korttelin yhteiset tilat olisivat myös muiden alueen Hoas-asukkaiden käytössä, Hoasin hankepäällikkö Anneli Keränen sanoo.

Kortteliin tulee opiskelijayksiöiden ja -kaksioiden lisäksi muun muassa toimisto, ravintola, lukusali, monitoimitila, workshop-tila, oleskelutiloja, saunatiloja, viherkattoja, runsaasti pysäköintitilaa autoille ja pyörille sekä vuokrattava liikehuoneisto.

Korkeiden rakennusten monipuolinen käyttötarkoitus on lisännyt opiskelijakorttelin rakenne- ja akustiikkasuunnittelun vaatimuksia.

– Hybriditornitaloissa ja matalammissa kerrostaloissa on limittäin, lomittain ja päällekkäin asuntoja, yhteistiloja ja toimistoja. Lisäksi yhden tornitalon alla on pysäköintitalo ja pyöräparkki. Jotta tilat ovat viihtyisät ja terveelliset, ääniympäristön on oltava tasapainoinen. Erilaisten tilojen akustiset ja rakennetekniset tarpeet on nivottu onnistuneesti yhteen datalähtöisten suunnittelumenetelmien avulla, A-Insinöörien suunnittelujohtaja Sami Moisio kertoo.

HoasHuippu1_Arkkitehtuuritoimisto B&M_680

Opiskelijakortteli nousee erinomaisten liikenneyhteyksien äärelle Keski-Pasilaan. Arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtuuritoimisto B&M. 

Kattavat meluselvitykset – rakennusmassat suojaavat raidemelulta

Kohteessa tutkittiin erilaisia runko- ja rakennevaihtoehtoja muun muassa algoritmiavusteisen suunnittelun avulla ja etsittiin tehokkaimpia suunnitteluratkaisuja hankkeeseen.

– Päädyimme tornitaloissa teräsbetonirunkoon. Suuri osa seinälinjoista on alimpien kerrosten osalta pilarien päällä pilaripalkkirakenteina. Näin saimme tiloista avarammat ja viihtyisät, Sami Moisio sanoo.

A-Insinöörit aloitti kohteen rakenne- ja akustiikkasuunnittelun vuonna 2019. Huippu-korttelille kilpailutetaan parhaillaan urakoitsijaa ja rakennustyöt alkavat syksyllä 2021. Hankkeen arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy.

Hoas_Huippu_mallinnos_A-Insinöörit_680

Hoas Huipun erilaisten tilojen akustiset ja rakennetekniset tarpeet on nivottu yhteen datalähtöisten suunnittelumenetelmien avulla.

Opiskelijakortteli nousee erinomaisten liikenneyhteyksien äärelle Keski-Pasilaan. Raideliikenteen aiheuttamaa meluhaittaa on tutkittu kattavilla tärinä- ja runkomeluselvityksillä sekä liikennemeluselvityksellä. Esimerkiksi korttelin piha-alueet suojataan raidemelulta rakennusmassoilla.

– Massoittelu on tehokas ja toimiva keino meluntorjuntaan ja asumisviihtyvyyden lisäämiseen. Korttelin piha-alueet tulevat sijoittumaan matalien massojen päälle pihakansille. Pihakansien radan puolen reunoille suunnitellut ulkovälinevarastot toimivat myös omalta osaltaan melumuurina, Moisio kertoo.

Lisätietoja:
Anneli Keränen, hankepäällikkö, Hoas
Puh. 040 195 8339
anneli.keranen@hoas.fi

Sami Moisio, suunnittelujohtaja, A-Insinöörit
Puh. 040 674 2580
sami.moisio@ains.fi 

 

"Hoas Huipun lähellä ovat kampukset, liikenneyhteydet toimivat ja soluasuntojen sijaan halutaan oma koti."

Anneli Keränen
hankepäällikkö
Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas

 

 

 

TILAA UUTISKIRJE