Uutiset

Joensuun juna-asema ja ratapiha uudistuvat nykyaikaista raideliikennettä varten

Joensuun ratapihan kunnostuksessa raiteisto ja turvalaitetekniikka modernisoidaan ja toiminnallisuutta parannetaan uusilla raidejärjestelyillä. Myös aseman laiturialueet uudistetaan. Proxion ja A-Insinöörit käynnistivät Väylän ratapihahankkeen rakentamissuunnittelun.

Joensuun ratapihan kunnostuksen tavoitteena on tavara- ja henkilöliikenteen raiteiston, vanhanaikaisen turvalaitoksen sekä laiturialueiden nykyaikaistaminen. Väylä sopi ratapihan ja asema-alueen rakentamissuunnitelmasta Proxionin ja sen alikonsultin A-Insinöörien kanssa 15.5.2020.

– Kunnostus parantaa merkittävästi Joensuun tavaraliikenteen logistiikkaa ja asemaseutua. Nykyinen raiteisto on erittäin huonossa kunnossa, ja ylläpitokulut ovat suuret. Luvassa on ajanmukainen, turvallinen ja hyvin palveleva asema myös henkilömatkustajille, projektipäällikkö Jetro Matilainen Väylästä sanoo.

Tavararatapihan läpi kulkeva junien pääkulkutie eriytetään pois tavararatapihalta. Raiteiden pidennyksillä varaudutaan kasvaviin junapituuksiin, jopa yli kilometrin pituisiin juniin. Suomessa erittäin harvinaisiksi käyneet käsikäyttöiset asetinlaitteet korvataan nykyaikaisella turvalaitejärjestelmällä.

– Ratapihalla uusitaan kaikki rakenteet päällysrakenteesta alusrakenteeseen, laiturirakenteet sekä tekniset järjestelmät, turvalaitteet, sähköistys, vahvavirta ja valaistus. Näillä uudistuksilla varmistetaan ratapihan toiminnallisuus sekä turvallisuus, liiketoimintajohtaja Mikko Saarinen Proxionista kertoo.

Proxion vastaa kaikkien mainittujen tekniikka-alueiden suunnittelusta ja pääkonsulttina rakentamissuunnitteluprojektin johtamisesta.

Katettu ylikäytäväsilta Joensuun asemalle

Joensuun aseman kulkuyhteyksiä parannetaan laiturialueen kunnostuksessa. Laiturit korotetaan, uudistetaan esteettömiksi ja katetaan. Asemalle nousee uusi, katettu ylikäytäväsilta, jonka kautta kuljetaan kolmelle asemalaiturille.

– Suunnittelua ohjaa turvallisuus, esteettömyys ja toiminnallisuus, esteettisiä arvoja unohtamatta, yksikönjohtaja Harri Kallio A-Insinööreistä sanoo.

A-Insinöörien vastuulla on myös uuden Sulkuniemen alikulkusillan suunnittelu. Uusi ratasilta tarvitaan raidejärjestelyjen vuoksi ja rakennetaan kahden jo olemassa olevan sillan väliin. Nykyisten viiden sillan kantavuudet selvitetään. Lisäksi keskustassa sijaitsevien henkilö- ja tavararatapihojen reunaan suunnitellaan 1,8 kilometriä meluseiniä.

Tavoitteena on käynnistää ratahankkeen rakennustyöt loppuvuonna. Merkittävän uudistushankkeen kokonaiskustannus on noin 77 miljoonaa euroa. Varat toteuttamiseen myönnettiin lisätalousarviossa 2019.

Lisätietoja:
Jetro Matilainen, projektipäällikkö, Väylävirasto
puh. 029 534 3573
jetro.matilanen@vayla.fi

Mikko Saarinen, liiketoimintajohtaja, Proxion
puh. 040 58 70 499
mikko.saarinen@proxion.fi

Harri Kallio, yksikönjohtaja, silta- ja taitorakenteet, A-Insinöörit
puh. 040 778 0957
harri.kallio@ains.fi

Kuva: Väylävirasto/Jetro Matilainen

TILAA UUTISKIRJE