Asunto-osakeyhtiö Kaupinpirtti Tampereella on yksi Julkisivuremontti-palkinnon saaneista julkisivukorjauksista.
Uutiset

A-Insinöörien työ julkisivurakentamisen kehittämiseksi palkittiin Julkisivuteko 2020 -tunnustuksella

A-Insinöörien Sisä-Suomen korjaussuunnittelun yksikkö on palkittu Julkisivuteko 2020 -tunnustuksella. Palkintoperusteluissa kiitettiin A-Insinöörien asukkaat huomioonottavaa kokonaispalvelua taloyhtiöille sekä tutkimus- ja kehitystyötä julkisivujen korjausrakentamisen parissa.

Julkisivuyhdistys jakoi vuoden 2020 Julkisivuteko-tunnustukset toiminnasta, joka on merkittävällä tavalla edistänyt julkisivurakentamista Suomessa. A-Insinöörien korjaussuunnittelussa on 1990-luvulta lähtien kehitetty taloyhtiöille asukkaat huomioon ottavaa korjaushankepolkua kuntotutkimuksesta valmiiseen julkisivu- ja parvekekorjaukseen.

Julkisivuyhdistyksen 5.11.2020 Helsingissä jakama huomionosoitus on niin sanottu elämäntyöpalkinto.

– Palkinto on yhteisten ponnistusten ja pitkän kehitystyön lopputulos. Taloyhtiöiden maailma on erilainen verrattuna ammattikiinteistönomistajiin. Julkisivukorjaus on asukkaille ja taloyhtiön hallituksessa istuville ihmisille kerran elämässä -asia, ja se täytyy tässä työssä oivaltaa, yksikönjohtaja Mikko Tarri A-Insinööreistä sanoo.

– Olemme mukana jo, kun taloyhtiössä mietitään, että julkisivulle pitäisi tehdä jotain. Meidän tehtävämme on kirkastaa, miksi pitää korjata, mikä on riittävä korjausmenetelmä ja mitä hyötyä remontista on. Vaikeistakin hankkeista selvitään, kun tieto kulkee hyvin ja kaikki ymmärtävät mitä ollaan tekemässä ja miksi, suunnittelujohtaja Saija Varjonen sanoo.

Julkisivukohteet palkintosijoilla

Julkisivuyhdistyksen tuomaristo piti palkintoperusteissaan A-Insinöörejä haluttuna taloyhtiöiden kumppanina, mistä kertoo sekin, että A-Insinöörien kohteet ovat olleet usein Julkisivuremontti-kilpailussa palkintosijoilla.

Palkittuja kohteita ovat mm. Asunto Oy Kaupinpirtin, Asunto Oy Näsinamurin ja Asunto Oy Korkearinteen korjaushankkeet. Myös mm. Hatanpään kartano, Sandbergin talo Tampereella sekä Asunto Oy Pursimiehenkatu 27 ja Asunto Oy Eteläkärki Helsingissä ovat A-Insinöörien korjaussuunnittelijoiden kohteita.

Monia hankkeista yhdistää se, että työ on tehty perusteellisesti kuntotutkimuksesta lähtien.

– Julkisivukorjauksessa koko ketjun pitää olla kunnossa. Kuntotutkimusten merkitystä ei voi korostaa liikaa. Hankesuunnittelussa arvioidaan julkisivujen lisäksi muutkin julkisivuun liittyvät rakenneosat: Olisiko järkevää kunnostaa samassa yhteydessä vesikatto, ikkunat, piha, julkisivun valaistus ja parannetaanko asumisviihtyvyyttä esimerkiksi parvekkeita laajentamalla?, Saija Varjonen sanoo.

Julkisivukorjaaminen on kehittynyt viime vuosina vastaamaan erityisesti kestävän kehityksen tavoitteisiin.

– Teknisiä ratkaisuja ja arkkitehtonisia ihanteita on tullut ja mennyt, mutta energiatehokkuus on asia, jota tarkastellaan joka hankkeessa. Tänä päivänä otetaan huomioon myös ilmastomme muuttuminen mm. panostamalla detaljiikkaan ja varmistamalla rakenteiden vikasietoisuus, Mikko Tarri kertoo.

Asunto-osakeyhtiö Näsinamuri julkisivukorjaushankkeen jälkeen.

Komea Asunto Oy Pursimiehenkatu 27 julkisivuremontin jälkeen.

Muun muassa asunto-osakeyhtiö Näsinamurin ja  asunto-osakeyhtiö Pursimiehenkatu 27 :n julkisivuremontit ovat A-Insinöörien korjaussuunnittelijoiden käsialaa. 

Drone tuli julkisivukorjaustiimiin

Digitaalisuus on avannut laajasti uusia mahdollisuuksia julkisivurakentamisessa ja -korjauksissa.

– Pystymme havainnollistamaan ja esittelemään asukkaille korjauksen lopputulosta ja erilaisia vaihtoehtoja. Voimme esittää liikkuvaa kolmiulotteista mallia eri suunnista, esimerkiksi parvekkeilta, ja tietysti näyttää havainnekuvia, Varjonen kertoo.

Nykytekniikka säästää aikaa, lisää ymmärrystä ihmisten välillä ja tehostaa suunnittelutyötä. Tiimien ”uudet jäsenet” pystyvät pörräämään paikoissa, joihin ennen oli vaikeaa tai lähes mahdotonta päästä.

– Kun tänä päivänä lähdemme tekemään kuntotutkimusta julkisivukorjaamista varten, meiltä lähtee mukaan drone eli pienoiskopteri, jolla saamme kohteesta 3D-mallin, Tarri sanoo.

Julkisivuteko 2020 -tunnuksella arkkitehtuuri-sarjassa palkittiin Huttunen-Lipasti Arkkitehdit, joka on vuosien ajan suunnittelukohteissaan käyttänyt eri materiaalien ominaisuuksia laadukkaasti hyödyksi. Tutkimus ja tekniikka -sarjassa palkittiin tekniikan tohtori, SAFA-arkkitehti Satu Huuhka, joka on pitkään tehnyt kansainvälisesti korkeatasoista korjausrakentamisen ja kiertotalouden tutkimusta Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksikössä.

Julkisivuyhdistys on jakanut Julkisivuteko-palkinnon aiemmin viisi kertaa, vuodesta 1997 lähtien. Tarkoituksena on kiinnittää huomiota hyvän julkisivun merkitykseen osana ihmisten elinympäristöä ja lisätä tietämystä laadukkaasta suunnittelusta ja rakentamisesta.

Lisätietoja:
Mikko Tarri, yksikönjohtaja, korjaussuunnittelu, A-Insinöörit
puh. 0400 576 633
mikko.tarri@ains.fi

Saija Varjonen, suunnittelujohtaja, A-Insinöörit
puh. 040 777 5973
saija.varjonen@ains.fi

Toni Pakkala, puheenjohtaja, Julkisivuyhdistys ry
puh. 040 1981 962
toni.pakkala@tuni.fi

julkisivuyhdistys.fi

 

 

"Julkisivukorjaus on asukkaille ja taloyhtiön hallituksessa istuville ihmisille kerran elämässä -asia. Se täytyy tässä työssä oivaltaa."

Mikko Tarri
yksikönjohtaja
A-Insinöörit

 

TILAA UUTISKIRJE