Asiantuntija-artikkelit

Yhteistoiminnallisuus tuli kaikkialle – koronakriisi päivittää johtamista

Sopimusjohtaminen oli aikoinaan hyväksi havaittu toimintatapa. Viimeistään nykyiset poikkeusolosuhteet pakottavat päivittämään sitä – tavalla, josta meillä on jo vuosien hyvät kokemukset rakennusalalla, kirjoittaa Jyrki Keinänen.

Koronakriisi vaatii kaikilta organisaatioilta toimintamallien muuttamista. Näin on tapahtunut myös A-Insinööreissä, kun hyvin lyhyessä ajassa suurin osa asiantuntijoistamme on siirtynyt etätyöskentelyyn ja projektityö asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa tapahtuu pääsääntöisesti virtuaalisesti.

Rakennusala on vuosien saatossa tottunut malliin, jossa sopimus puhuu kovemmalla äänellä kuin sen äärellä töitä tekevät ihmiset. Sopimusjohtaminen oli aikoinaan hyväksi havaittu malli, mutta viimeistään nykyolosuhteet pakottavat päivittämään sitä – tavalla, josta meillä on jo vuosien hyvät kokemukset projektitoiminnassa.

Puhun yhteistoiminnallisesta tavasta työskennellä. Viime kädessähän se tarkoittaa ihmisten keskinäistä auttamisen ja tukemisen maailmaa.

Ihmiset ratkaisevat onnistumisen, ei sopimus

Yhteistoimintamallissa, allianssimallissa tai muissa, jokainen yksilö pääsee esille ideoidensa kanssa ja yhteisen tavoitteen eteen tehdään tinkimättömästi työtä asiakkaan kanssa yhdessä. Kukaan ei enää toimi yksisilmäisesti omaa etuaan ja sopimustaan tuijottaen, sillä sopimus ei ratkaise hankkeessa onnistumista vaan ihmiset ja yhteisesti jaetut tavoitteet.

Koronakriisi ja työskentely fyysisesti etäällä toisista on tuonut ihmiset yhteisissä hankkeissa tiiviimmin yhteen. On entistäkin tärkeämpää, että jokainen kantaa vastuun itsestään ja tekemisistään ja huolehtii siitä, että naapurikin pärjää omissaan.

Jokainen myös ymmärtää, kenen parhaaksi hanketta tehdään: hankkeen ja sen loppukäyttäjien. Jos ongelmia tulee, asiakas, suunnittelija, rakentajat ja asentajat ratkaisevat ne yhdessä. Fyysisen etäisyyden kasvettua vuorovaikutuksen merkitys on – paradoksaalista kyllä – noussut todelliseen arvoonsa.

Pidetään pyörät pyörimässä

Edustamme rakennus- ja suunnittelualaa, jonka osuus Suomen bruttokansantuotteista on 8 prosenttia. Suunnittelemme ja johdamme hankkeita, joilla luodaan parempaa rakennettua ympäristöä. Haastamme itseämme joka päivä ja enemmän kuin koskaan, sillä on tärkeä pitää pyörät pyörimässä ja projektit liikkeellä.

A-Insinööreissä valmius suunnittelu- ja projektihenkilöstön työskentelyyn kotoa on erittäin hyvä. Ihmiset ovat löytäneet parhaat käytännöt etätyöskentelyyn ja jakavat niitä muille.

Ennakoiva ja aktiivinen huolehtiminen työntekijöiden ja kollegojen terveydestä ja hyvinvoinnista on edelleen ensimmäisellä sijalla. Teemme myös parhaamme, jotta yhteistoiminta asiakkaiden kanssa jatkuu entistäkin vahvempana.

Toivon, että maamme organisaatioilta löytyy rohkeutta ja halua asettaa yhteisiä tavoitteita ja tehdä toisin kuin olemme kymmenien vuosien sopimusmaailmassa oppineet. En tarkoita sovittujen asioiden ylenkatsomista, vaan yhteistä päätöstä ja innostusta tehdä asiat toinen toisiamme tukien, ja vähän paremmin.

Kirjoittaja on A-Insinöörien toimitusjohtaja ja rakennusalan kehittäjä, joka puhuu intohimoisesti paremman rakentamisen, yhteistoimintamallien, digitaalisten ratkaisujen soveltamisen ja arvontuoton puolesta. Twitter: @jyrkikeinanen LinkedIn: Jyrki Keinänen

KIRJOITTAJA

Jyrki Keinänen
Jyrki Keinänen

toimitusjohtaja
+358 40 662 5662
jyrki.keinanen@ains.fi

"Fyysisen etäisyyden kasvettua vuorovaikutuksen merkitys on – paradoksaalista kyllä – noussut todelliseen arvoonsa."

TILAA UUTISKIRJE