Tammerkosken valaistus on palkittu parhaana historiallisen miljöön valaistusprojektina
Uutiset

Tammerkosken uudistettu valaistus sai jälleen kansainvälistä tunnustusta

Tammerkosken valaistus ylsi toiselle sijalle LUCI:n (Lighting Urban Community International) järjestämässä kansainvälisessä kilpailussa. Perusteluissaan tuomaristo kiitteli erityisesti kaupungin historian onnistunutta esilletuontia valaistuksen kautta. Kotimaista ja kansainvälistä tunnustusta saaneen valaistuksen ovat suunnitelleet A-Insinöörit sekä WhiteNight Lightning.
 

Tammerkosken valaistuksen loppuvuonna 2020 valmistunut uudistustyö on kerännyt laajaa kiitosta sekä tamperelaisten että valaistusalan ammattilaisten parissa. Vuonna 2021 Tammerkosken valaistus voitti LIT Lighting Design Awardin parhaana historiallisen miljöön valaistusprojektina ja aiemmin tänä vuonna se valittiin vuoden 2021 ulkovalaistuskohteeksi Suomessa. Lue lisää: Viihtyisää kaupunkitilaa luova Tammerkosken valaistus Vuoden valaistuskohde 2021

Tammerkoski-valot-muokattu-2Joka toinen vuosi järjestettävään LUCI:n kilpailuun osallistui kaksikymmentä valaistusprojektia eri puolilta maailmaa.

– Vaikka tällä kertaa jäätiinkin kakkoseksi, on todella merkittävä saavutus päästä palkinnoille näin kovatasoisessa kisassa. Tuomariston tunnustus osoittaa, että Tampere on oikealla tiellä. Laadukas valaistus on tehokas keino lisätä kaupunkitilan viihtyisyyttä ja vetovoimaa ja se parantaa yhtä lailla paikallisten kuin myös matkailijoiden kokemusta Tampereen keskustasta, kuvailee hankekehityspäällikkö Markus Joonas Tampereen kaupungin Viiden tähden keskusta -kehitysohjelmasta.

Tammerkosken uoman, rantamuurien ja siltojen lisäksi projektissa valaistiin myös keskijuoksun putous ja lukuisten historiallisten rakennusten julkisivut Vuolteensillalta Neulapadolle ulottuvalla yli kilometrin pituisella vyöhykkeellä. Valaistuksen suunnittelusta vastasivat WhiteNight Lighting ja A-Insinöörit yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa.

Etäohjelmoitava valaistus energiatehokasta led-teknologiaa

Valaistuksen suunnittelussa kiinnitettiin erityistä huomiota muunneltavuuteen. Järjestelmän jokainen valopiste on etäohjelmoitava, minkä ansiosta valaistusta voidaan muunnella vaikkapa kellonajan, viikonpäivän tai vuodenajan mukaan. Valaistuskokonaisuus voidaan myös valjastaa osaksi esimerkiksi Valoviikkojen avajaisten kaltaisia suuria yleisötapahtumia tai muita juhlallisuuksia.

Tampereen kaupungin energiansäästö- ja ilmastotavoitteiden mukaisesti Tammerkosken valaistuslaitteissa siirryttiin uudistuksen myötä käyttämään yksinomaan energiatehokasta led-teknologiaa.

– Tammerkosken valaistuksen uusiminen on ollut pitkä prosessi, ja kiitos kuuluu yhtäläisesti kaikille tähän projektiin osallistuneille. Ehkäpä kaikkein ilahduttavinta tässä kaikessa on kuitenkin ollut, että suurin osa kaikesta työstä, olipa kyse sitten suunnittelusta, valmistuksesta tai rakennusurakoinnista, on tehty paikallisten yritysten voimin, Joonas lisää.

LUCI Cities & Lighting -palkinnot jaettiin 21.10.2022 LUCI:n vuosikokouksen yhteydessä Korean Busanissa järjestetyssä gaalassa. Kilpailun pääpalkinto meni Turkin Izmiriin. Lisätietoa kilpailusivustolta: Lighting Urban Community International –cities lighting awards

Lisätietoja:
Markus Joonas, hankekehityspäällikkö, Tampereen kaupunki
puh. 050 345 0705
markus.joonas@tampere.fi

Pentti Putaja, projektipäällikkö, sähkö- ja valaistussuunnittelu, A-Insinöörit / Licon-AT
puh. 044 377 3840
pentti.putaja@ains.fi

Kuvat: Tampereen kaupunki / Marko Kallio Skyfox

"Laadukas valaistus on tehokas keino lisätä kaupunkitilan viihtyisyyttä ja vetovoimaa."

Markus Joonas
hankekehityspäällikkö
Tampereen kaupunki

TAMMERKOSKEN MAISEMAVALAISTUS VALMISTUI 2020

  • Rakennuttaja: Tampereen kaupunki
  • Valaistussuunnittelija: LiCon-AT Oy / A-Insinöörit & WhiteNight Lighting Oy
  • Sähkösuunnittelija: LiCon-AT Oy / A-Insinöörit
  • Sähköurakoitsija: Tampereen Vera Oy & Eltel Networks Oy
TILAA UUTISKIRJE