Tammerkosken valaistus yläjuoksu ja julkisivut_MarkoKallioSkyfox
Uutiset

Viihtyisää kaupunkitilaa luova Tammerkosken valaistus Vuoden valaistuskohde 2021

Tammerkosken maisemavalaistus on palkittu Vuoden ulkovalaistuskohteena 2021. Tampereen keskustan ainutlaatuiseen koski- ja tehdasmiljööseen suunniteltu, muunneltava valaistus kattaa ydinkeskustan halkovan kosken varren Näsijärveltä Pyhäjärvelle. Vuoden valaistuskohde -kilpailu on Suomen merkittävin valaistusalan kilpailu ja tunnus.
 

Tampereen kaupungin tilaama Tammerkosken valaistus valmistui kokonaisuudessaan 2020 ja kattaa yli kilometrin pituisen kosken juoksun Vuolteensillalta Neulapadolle saakka. Valaistuun kokonaisuuteen kuuluvat kosken muurit ja uoma, keskiosan voimalaitos ja putous, kosken varren julkisivut mm. Finlaysonin ja Tampellan alueella sekä sillat. 

Vuoden valaistuskohde 2021 -kilpailun tuomaristo antaa kiitosta pitkäjänteiselle ja huolelliselle suunnittelulle sekä vahvalle valaistusosaamiselle, jolla kaupunkiin on luotu yhtenäinen maisema ja ainutlaatuiset näkymät pitkin koskireittiä. Tampereen kaupungin kumppaneina valaistuksen suunnittelusta ovat vastanneet A-Insinööreihin kuuluva LiCon-AT:n sekä WhiteNight Lightningin sähkö- ja valaistussuunnittelijat.

Tammerkoski_valaistus_yleisnäkymä_MarkoKallioSkyfox_750Muunneltava valaistus kattaa ydinkeskustan halkovan Tammerkosken varren Näsijärveltä Pyhäjärvelle.

– Yhteisenä tavoitteenamme on ollut tuoda esiin ainutlaatuista tehdasmiljöötä ja luoda tilaa, jossa ihmiset viihtyvät. Tampereella on tehty paljon työtä Tammerkosken kansallismaiseman eteen, ja kaupunkilaisille on avattu aiemmin suljettuja tiloja, rantareittejä ja näköaloja. Nyt kaikki pääsevät katselemaan järveltä järvelle näyttävää punatiilimaisemaa myös pimeänä aikana, hankekehityspäällikkö Markus Joonas Tampereen kaupungilta kertoo.

Tammerkosken valaistuksessa on tuomariston mukaan mm. nostettu esiin keskeisiä yksityiskohtia sekä käytetty valon eri sävyjä ja suuntia tyylikkäällä tavalla.

– Olemme pyrkineet hillittyyn ja harmoniseen kokonaisuuteen, jossa ideat ja ratkaisut ovat tarkkaan harkittuja. Onnistunut oivallus on esimerkiksi tarkoitusta varten valmistetut muurivalaisimet, joissa kylmä ja lämmin valkoinen valo on suunnattu ristiin, valaistus- ja sähkösuunnittelusta vastannut projektipäällikkö Pentti Putaja A-Insinööreihin kuuluvasta LiCon-AT:sta kertoo.

Tammerkosken valaistus yläjuoksu Marko Kallio Skyfox 750
Koskimaisen valaistuksessa on hyödynnetty ansiokkaasti myös rakennusten sisätilojen valaistusta.

– Yhtenäistä teemaa luovat sähkönsiniset sisävalot, jotka valaisevat voimalaitosten suuria ikkunoita kosken varrella, arkkitehtuurivalaistuksesta vastannut valaistussuunnittelija Arto Heiskanen WhiteNight Lightningista kertoo.

Valaistuksen muuntelulla arki- ja viikonlopputunnelmaa

Keskivoimalaitokseen sijoitettu sekä etäyhteydellä hallittu ohjausjärjestelmä kattaa koko maisemavalaistuksen reitin varrelta. Hämeensillalta näkyvät voimalaitos ja putous ovat lähes ainoita paikkoja, jossa hyödynnetään värivaloja ja erikoistehosteita.

– Keskivoimalaitoksen ja putouksen valaistus muuntuu eri teemapäiviin. Koko maisemavalaistus on myös mahdollista ottaa osaksi tapahtumia, mitä on hyödynnetty esimerkiksi Valoviikkojen avajaisissa, Markus Joonas kertoo.

Tammerkosken koko reitin valaistusta voi ohjata yksittäisen valopisteen tarkkuudella – niitä on pelkästään julkisivuvalaistuksessa yli 300. Nyt ilme on hieman erilainen arki-iltaisin kuin öisin tai viikonloppuisin. Muureissa tapahtuu joka päivä kello 18 hetkellinen muutos.

Tammerkoski-valaistus-putous_SkyfoxHämeensillalta näkyvä keskivoimalaitoksen ja putouksen valaistus muuntuu eri teemapäiviin.

– Koko Tamperehan on perustettu Tammerkosken ympärille. Ensimmäinen hehkulamppu syttyi 1882, ja sähkö siihen tuli voimalaitoksesta, Arto Heiskanen muistuttaa.

– Koskenvartta on valaistu vuosikymmenien kuluessa kulloisenkin tekniikan mahdollistamalla tavalla. Nyt LED-tekniikkaan nojaten on voitu toteuttaa kokonaisuus, jota ohjataan yhdellä järjestelmällä, Pentti Putaja lisää.

Tuomaristo antoi tunnustusta myös siitä, miten onnistuneesti suunnittelussa on huomioitu valaisinten sijoittelu sekä suuntaukset häiriövalon ja häikäisyn estämiseksi.

Suunnittelukilpailu Tammerkosken valaistuksen uudistamisesta järjestettiin 2007. Hanke toteutettiin kolmessa vaiheessa 2015–2020. Valaistus valittiin vastikään voittajaksi kansainvälisessä LIT Lighting Design Awards -kilpailussa historiallisen ympäristön valaistus -sarjassa.

– On upeaa saada tunnustusta vuosien mittaisesta työstä alan ammattilaisilta. Mutta vieläkin enemmän suunnittelijan sydäntä lämmittää tamperelaisilta saatu vuolas kiitos ja se, että ne ihmiset, jotka ympäristössä kulkevat ja elävät, nauttivat siitä, Markus Joonas ja Pentti Putaja sanovat.

Vuoden valaistuskohde -kilpailussa ulkovalaistus-sarjan finalisteja olivat voittaneen Tammerkosken lisäksi Imatran Sähköasema sekä Kajaanin rauniolinnan ja rantapuiston valaistus.

Vuoden valaistuskohde -kilpailun toisessa sarjassa palkittiin vuoden sisävalaistuskohde. Tunnustuksen voitti Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri.

Vuoden valaistuskohde -kilpailun järjestävät Suomen Valoteknillinen Seura ry, RAKLI ry, Sisustusarkkitehdit SIO ry, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähkösuunnittelijat NSS ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa kotimaisia valaistussuunnittelijoita ja rakennuttajia antamalla tunnustusta ansiokkaasti toteutetuille valaistuskohteille. Edellisen Vuoden valaistuskohde 2019 -kilpailun voittivat Saariselän hiihtokeskuksen Aurora Experience sekä Länsimetro.

Lisätietoja:
Markus Joonas, hankekehityspäällikkö, Tampereen kaupunki
puh. 050 345 0705
markus.joonas@tampere.fi

Pentti Putaja, projektipäällikkö, sähkö- ja valaistussuunnittelu, A-Insinöörit / Licon-AT
puh. 044 377 3840
pentti.putaja@ains.fi

Arto Heiskanen, valaistussuunnittelija, WhiteNight Lighting
puh. 040 583 5666
arto.heiskanen@whitenight.fi

Kuvat: Tampereen kaupunki / Marko Kallio Skyfox

 

"Sydäntä lämmittää tamperelaisilta saatu vuolas kiitos ja se, että ne ihmiset, jotka ympäristössä kulkevat ja elävät, nauttivat siitä."

Markus Joonas
hankekehityspäällikkö
Tampereen kaupunki

TAMMERKOSKEN MAISEMAVALAISTUS VALMISTUI 2020

  • Rakennuttaja: Tampereen kaupunki
  • Valaistussuunnittelija: LiCon-AT Oy / A-Insinöörit & WhiteNight Lighting Oy
  • Sähkösuunnittelija: LiCon-AT Oy / A-Insinöörit
  • Sähköurakoitsija: Tampereen Vera Oy & Eltel Networks Oy
TILAA UUTISKIRJE