Uutiset

A-Insinöörit laski: panostus kestäviin ratkaisuihin kannattaa taloudellisesti

Panostukset kestäviin ratkaisuihin rakentamisessa parantavat hankkeen kannattavuutta etenkin toimistorakentamisessa. Tuottavuus nousee kestävyyteen investoivissa asuntohankkeissakin perustasoa paremmaksi. A-Insinöörien tuoreet investointilaskelmat esiteltiin verkkoseminaarissa Green Building Weekillä.

Kestävä rakentaminen on tyypillisesti kalliimpaa kuin ns. perustason rakentaminen, mutta satsaukset ovat paitsi ekologisesti myös taloudellisesti perusteltuja. Ympäristövastuullisen toimitilakiinteistön tuottavuus osoittautui A-Insinöörien investointilaskelmissa jopa neljänneksen korkeammaksi kuin vastaavan, perustasoisesti rakennetun toimiston. Asuntorakentamisessakin kestävyyteen panostaminen on kannattavaa, joskaan tuottavuushyödyt eivät yllä toimistohankkeiden tasolle. Investointilaskelmat esiteltiin 14.9. webinaarissa 14.9., jonka materiaalit voit ladata täältä.

– Toimitilamarkkinoilla kysyntä ja tarjonta on kehittyneempää, ja yritysten ja työpaikkojen valintoja ajavat yritysten omat, mm. tiedepohjaiset vastuullisuustavoitteet. Kuluttajien kohdalla ympäristötietoisuus ei vielä näy valmiutena tai haluna maksaa oman kodin kestävistä ratkaisuista, muut kriteerit ovat tärkeämpiä, hankekehitysjohtaja Anssi Salonen A-Insinööreistä kertoo.

A-Insinööreissä vertailtiin jo aiemmin tänä vuonna ympäristövastuullisen rakentamisen kustannuksia ja tuottotekijöitä. Investointilaskelman mallikohteena oli yksityinen toimitilahanke (10 000 m2) pääkaupunkiseudulla.

Ympäristövastuullisesti rakennetun toimistokohteen vuosittainen tuotto (9,1 %) osoittautui 1,7 prosenttiyksikköä paremmaksi kuin perustasoisesti rakennetun kohteen (7,4 %) kymmenen vuoden pitoajalla. Laajasti kestävyyteen panostaneen kiinteistön tuottotaso ylitti perustasoisen hankkeen tuotot seitsemän vuoden käytön jälkeen.

AINS_Kestavyysinvestointien-tuottavuus_toimitila_1920x1080Ympäristövastuullisessa toimistokohteessa (10 000 m2 pääkaupunkiseudulla) kassavirrat kattavat kestävän rakentamiseen lisäkustannukset, ja tuottavat lisäksi perustason rakentamiseen verrattuna selvää ylituottoa.

Kestävyyteen investoimalla pysyvämpiä vuokralaisia 

Investointimallinnuksella verrattiin nyt Helsingin seudulla sijaitsevan todellisen vuokra-asuntokohteen tuottokehitystä. Lue lisää: Kestävän rakentamisen investointilaskelma

Esimerkkikohteena oli A-energialuokkaan kuuluva vuokra-asuntohanke (5 200 m2), jossa tehdään 500 000 euron lisäinvestoinnit kestäviin ratkaisuihin: mm. hiilijalanjälkeä pienentäviin materiaalivalintoihin, uusiutuviin energialähteisiin sekä kestävää liikkumista suosiviin sähköauton latauspisteisiin ja hyviin polkupyörätiloihin.

10 vuoden vuokra-ajan jälkeen kestävyyteen investoineen asuntokohteen laskennallinen vuosittainen tuotto (6,8 %) nousi 0,3 prosenttiyksikköä paremmaksi kuin muutoin vastaavan A-energialuokan kohteen (6,5 %). 

– Ympäristövastuullisen vuokratalon hieman korkeampi tuottavuus näyttää pohjautuvan paitsi edullisempiin rahoituksen ehtoihin myös asukkaiden parempaan pysyvyyteen. Vuokralaisten pieni vaihtuvuus merkitsee vähemmän kuluja kiinteistönomistajalle, ja sitä osataan markkinoilla arvostaa, Salonen kertoo.

AINS_Kestavyysinvestointien-tuottavuus_vuokra-asunto_1920x1080Ympäristövastuullisessa vuokra-asuntokohteessa (5 200 m2 Helsingin seudulla) kassavirrat kattavat 500 000 euron kestävyysinvestoinnit ja tuovat hieman perustason kohdetta paremman vuosituoton.

Asukkaiden näkökulmasta kestävän rakentamisen ratkaisut lisäävät viihtyisyyttä ja tuovat liikkumiseen vaihtoehtoja, mikä puolestaan parantaa asumistyytyväisyyttä ja pysyvyyttä.

Vaikka tietoa kestävistä rakennushankkeista kertyy koko ajan, vankka tieteellinen näyttö kestävyyden suhteesta asuntokohteiden tuottavuuteen puuttuu edelleen, Salonen muistuttaa. Sijainti on usein asuntomarkkinoilla ratkaiseva hinta- ja arvostustekijä ylitse muiden.

– Silti asuntomarkkinoillakin voisi olla työkaluja ja tuotteita, joiden avulla voisi vertailla koteja kestävän kehityksen näkökulmista. Hakupalveluissa ei vielä pysty valitsemaan asuntoja edes energiatehokkuusluokan perustella, Salonen toteaa.

Tutustu raporttiimme: Kestävä rakentaminen – kuinka tuottavaa se on?

Lisätietoja:
Anssi Salonen, hankekehitysjohtaja, A-Insinöörit
puh. 040 514 6181
anssi.salonen@ains.fi

"Vuokralaisten pieni vaihtuvuus merkitsee vähemmän kuluja kiinteistönomistajalle, ja sitä osataan markkinoilla arvostaa."

Anssi Salonen
hankekehitysjohtaja
A-Insinöörit

 

Lataa tallenne ja materiaalit Paljonko kestävä rakentaminen tuottaa? -webinaarista

LATAA MATERIAALIT