Muhoksen uuden lukion suunnittelussa ja rakentamisessa pilotoidaan yhteistoiminnallista KVR-urakkamallia, joka on uusi vaihtoehto julkisten rakennushankkeiden toteuttamiseen.
Uutiset

Muhoksella pilotoidaan uutta koulurakentamisen mallia – Urakkakilpailutus valjastettiin kouluhankkeen hyödyksi

Muhoksen uuden lukion rakentaminen käynnistyi kesäkuussa. Uudenlaisia yhteistyön muotoja sisältävä toteutustapa toi opettajat, tekniset suunnittelijat ja urakoitsijat saman pöydän ääreen jo rakennushankkeen alkumetreillä.

Muhoksen uuden lukion suunnittelussa ja rakentamisessa pilotoidaan uutta yhteistoiminnallista kokonaisvastuu- eli KVR-urakkaa. Rakennushankkeen toteutuksesta vastaava urakoitsija valikoitui yhteisissä työpajoissa, joissa samalla sovittiin hankkeen tavoitteista.

– Hankintalain neuvottelumenettely antaa mahdollisuuden hakea julkisiin rakennushankkeisiin paras mahdollinen porukka. Osallistavien työpajojen avulla pystyimme arvioimaan tarjoavan organisaation kompetenssia ja yhteistoiminnallista kyvykkyyttä, Muhoksen tekninen johtaja Mikko Kari sanoo.

Neuvottelu- ja tarjouskierroksille osallistui kolme palveluntarjoajaa. Toteutusvaiheen sopimus solmittiin toukokuun lopussa Lujatalon kanssa.
Yhteistoiminnallinen KVR-urakkamalli on uusi vaihtoehto julkisten rakennushankkeiden toteuttamiseen.

– Elinkaari- ja allianssimallit ovat hankalasti sovitettavissa pieniin tai keskisuuriin julkisiin hankkeisiin. Alalla on ehdottomasti tilausta toimintamallille, jossa hanketta kehitetään yhdessä ja työmaaosaaminen saadaan mukaan alkumetreistä alkaen, Mikko Kari sanoo.

Myös opettajat ja oppilaat ovat olleet alusta asti tiiviisti mukana uuden koulurakennuksen suunnittelussa.

Parempi kokemus julkisista rakennushankkeista

Yhteistoiminnallinen KVR-urakkamuoto soveltuu erityisesti kuntien ja kaupunkien hankkeisiin, kuten koulu- ja soterakentamiseen.

– Rahaa ei varmastikaan tule lisää, mutta meillä on silti mahdollisuuksia parantaa julkisten rakennushankkeiden laatua ja samalla käyttäjien ja kansalaisten kokemusta niistä, sanoo toteutusmallin kehittänyt rakennuttajakonsultti Ari-Matti Jänkälä A-Insinööreistä.

Sidosryhmien myönteiset kokemukset ja mielikuvat ovat yksi tavoitteista Muhoksen uuden lukion rakentamisessa. Hankkeen avaintulosalueisiin lukeutuu mm. rakennusmateriaalien kierrättäminen.

– Seuraamme rakennushankkeessa tuotettua jätemäärää ja sen uudelleenkäyttöastetta. Tavoitteena on, että 70 prosenttia jätteestä hyödynnetään uudelleen, Mikko Kari kertoo.

Rakennustyöt nykyisen koulun vieressä alkoivat kesäkuussa. Uusi lukio 170 oppilaalle valmistuu syyslukukauden 2020 alkaessa. Hankkeen kokonaislaajuus on noin 3 000 brm2 ja kustannusarvo 6,7 miljoonaa euroa.

Lisätietoja:

Ari-Matti Jänkälä, yksikönjohtaja, A-Insinöörit
puh. 0500 581 1260
ari-matti.jankala@ains.fi

Mikko Kari, tekninen johtaja, Muhoksen kunta
puh. 044 497 0308
mikko.kari@muhos.fi

Kuva: Arkkitehtitoimisto Avario Oy

TILAA UUTISKIRJE