Presidentti Mauno Koiviston muistomerkki Välittäjä on paljastettu Helsingissä Pikkuparlamentin puistossa.
Uutiset

Presidentti Mauno Koiviston muistomerkin rakennetta työstettiin A-Insinöörien digitaalisessa laboratoriossa

Presidentti Mauno Koiviston muistomerkki Välittäjä on paljastettu Helsingissä Pikkuparlamentin puistossa. Kuvanveistäjä Kirsi Kaulasen terässäleistä toteutetun teoksen rakenne suunniteltiin toimivaksi ennen valmistusta A-Insinöörien digitaalisessa laboratoriossa.

Ruostumattomasta teräksestä tehty Välittäjä tekee vaikutuksen valaistuna Helsingin keskustassa. 15 metriä pitkä ja kuusi metriä korkea teos sijoittuu molemmin puolin Pikkuparlamentin puiston keskikäytävää, ja sen läpi voi kävellä. Muistomerkki paljastettiin presidentti Mauno Koiviston syntymän 100-vuotispäivänä 25. marraskuuta.

Muistomerkin on suunnitellut ja toteuttanut kuvanveistäjä Kirsi Kaulanen, joka voitti valtioneuvoston kanslian vuonna 2021 järjestämän avoimen muistomerkkikilpailun. Välittäjä jatkaa Suomen edesmenneiden presidenttien muistomerkkien perinnettä.

A-Insinöörien teknisen laskennan asiantuntijat hioivat teoksen monimuotoista geometriaa rakenteellisesti kestäväksi ennen valmistusprosessia yhdessä taiteilijan kanssa. Digitaalisessa laboratoriossa varmistettiin teknisten simulaatioiden avulla, että suunniteltu teos tulee kestämään sää- ja ympäristöolosuhteet, ja taiteellinen visio voidaan toteuttaa materiaalitehokkaasti.

– Materiaali on ruostumatonta terästä, ja teos koostuu 15 millimetrin paksuisista säleistä. Teimme lujuuslaskijoidemme kanssa tiivistä yhteistyötä Kirsi Kaulasen apuna, ja varmistimme simulointien avulla, että kookas teos pysyy koossa, mutta säilyy silti ilmavana ja taiteilijan vision mukaisena, teknologiajohtaja Ville Laine A-Insinööreistä kertoo.

mauno koiviston muistomerkki suunnitelmakuva-1Presidentti Mauno Koiviston muistomerkki Välittäjä koostuu kahdesta osasta ja sen läpi voi kävellä. Mallinnuskuvat digitaalisesta laboratoriosta.

Välittäjän kestävyyttä tuuli-, lumi- ja jääkuormille on tarkasteltu sekä kokonaisuuden että satojen liitos- ja hitsauskohtien osalta.

– Teoksen kestävyys on todennettu eurokoodistandardien mukaisesti eli vastaavilla periaatteilla, kuin esimerkiksi rakennusten kestävyys osoitetaan. Yhdessä taiteilijan kanssa on katsottu parhaat paikat teoksen vaatimille pystysäleille, jotta rakenne on saatu riittävän jäykäksi, kuitenkin niin, ettei taiteellinen näkemys muutu, lujuuslaskija Henry Aapro kertoo A-Insinööreistä.  

Kirsi Kaulanen tunnetaan erityisesti laserleikatusta ruostumattomasta teräksestä valmistetuista julkisista teoksistaan. Välittäjän lisäksi myös muissa teoksissa on tukeuduttu A-Insinöörien laskelmiin: Tampereen yliopistollisen keskussairaalan pääalan Elämänlähde, Vaasan Hietalahden De Geer sekä Oulun Lyseon lukion pihalla tänä vuonna paljastettu Suoja. Lue lisää: Veistotaide tukeutuu insinööritieteeseen – Vaasan De Geer -teoksen kestävyys varmistettiin lujuuslaskelmilla ja simulaatioilla

– On ollut todella innoittavaa olla mukana tämän merkittävän teoksen synnyssä, yhdessä lähes sadan muun eri alan ammattilaisen kanssa. Lopputulos on arvokas, ympäristöystävällinen ja kestää aikaa. Teräs on materiaalina pitkäikäistä ja kierrätettävää, Ville Laine toteaa.

Lisätietoja:
Ville Laine, teknologiajohtaja, A-Insinöörit
puh. 050 322 2281
ville.laine@ains.fi

Valtioneuvoston uutinen 25.11.2023
Katso myös Valtioneuvoston video Välittäjän matka Helsinkiin

Välittäjän sadat liitos- ja hitsauskohdat on käyty läpi digitaalisessa laboratoriossa ennen valmistusvaihetta.


KIRSI KAULASEN TEOS VÄLITTÄJÄ

  • Pituus: 15 metriä
  • Korkeus: 6 metriä
  • Materiaali: Ruostumaton teräs
  • Sijainti: Pikkuparlamentin puisto, Helsinki
  • Tekijä: Kuvanveistäjä Kirsi Kaulanen
TILAA UUTISKIRJE