Teknisten simulaatioiden avulla voidaan varmistaa monimuotoisten taideteosten liitosten kestävyys
Uutiset

Veistotaide tukeutuu insinööritieteeseen – Vaasan De Geer -teoksen kestävyys varmistettiin lujuuslaskelmilla ja simulaatioilla

Taitelija Kirsi Kaulasen uusin, kahdeksan metriä korkea terästeos De Geer on Vaasan kaupungin 158. julkinen taideteos. Monimuotoinen geometria on hiottu teknisesti toimivaksi ja rakenteellisesti kestäväksi A-Insinöörien digitaalisessa laboratoriossa.

Kuvanveistäjä Kirsi Kaulasen uusin julkinen veistos De Geer, julkistetaan keskeisellä risteyspaikalla Kauppapuistikolla Vaasassa 12.11.2021. Vaasan kaupungin museoiden tilaama teos on saanut inspiraationsa hitaasti merestä kohoavasta Merenkurkun saaristosta ja nimetty aaltomaisten De Geer -moreenikenttien mukaan.

Kahdeksan metriä korkean teoksen materiaalina on maalattu ruostumaton, laserleikattu teräs. Ilmava muoto perustuu 15 millimetrin terässäleisiin. A-Insinöörien lujuus- ja rakenneanalyytikot ovat hioneet teoksen monimuotoista geometriaa rakenteellisesti kestäväksi yhdessä taiteilijan kanssa.

– Teoksen kyky kestää ulkoisia kuormia sekä turvallisuus sijoituspaikassaan kiertoliittymässä on varmistettu teknisillä simulaatioilla. Olemme mallintaneet liitosten kestävyyden, ja auttaneet tunnistamaan teoksen alkuperäistä esteettistä ilmettä mukailevat, teknisesti kestävät ratkaisut, teknologiajohtaja Ville Laine A-Insinööreistä kertoo.

Kirsi Kaulasen piirroksista tuotettiin luonnosvaiheessa 3D-malli, jonka avulla laskettiin lähelle meren rantaa tulevan teoksen tuulikuormitukset sekä lumen ja jään kertymisestä aiheutuvat muutokset.

Kirsi Kaulanen tunnetaan erityisesti laserleikatuista ruostumattomasta teräksestä valmistetuista julkisista teoksistaan.

– Metalli on herkkä ja hauras ja toisaalta kestävä ja monumentaalinen materiaali, ja se sopii teosteni orgaaniseen muotokieleen. De Geer rakentuu hauraista kaarista, eikä sitä olisi mahdollista muista materiaaleista toteuttaa, kertoo kuvanveistäjä Kirsi Kaulanen.

Teknisten simulaatioiden avulla varmistetaan liitosten kestävyys

Teknisten simulaatioiden avulla voidaan varmistaa monimuotoisten teosten liitosten kestävyys ja pysyminen muodossaan, ennen kuin ryhdytään materiaaliltaan ja valmistukseltaan kalliiseen valmistusprosessiin.

– Yhteistyö lujuuslaskijan kanssa on ratkaisevaa, jotta teos toimii. Se on estetiikan, kestävyyden ja tasapainon hakemista, Kaulanen jatkaa.

Kirsi Kaulanen on suunnitellut useita julkisia veistoksia mm. Helsinkiin, Kotkaan ja Porvooseen. Tampereen yliopistollisen keskussairaalan edustalla olevan Elämänlähde-teoksen toteutuksen kestävyys varmistettiin sekin A-Insinöörien teknisten laskijoiden avulla.

Hiljattain Kirsi Kaulanen voitti presidentti Mauno Koiviston muistomerkistä järjestetyn suunnittelukilpailun. Kiillotettu ruostumatonta terästä oleva teos Välittäjä on tarkoitus paljastaa Helsingin Pikkuparlamentin puistossa syksyllä 2023.

Vaasan De Geer -veistos sijoitetaan kaupungin sisääntuloväylälle moottoritien ja Kauppapuistikon risteykseen. Teos valittiin Vaasan kaupungin kutsukilpailun perusteella vuonna 2020, ja se on hankittu Veljekset Gröndahlin säätiön rahoituksella.

Lisätietoja:
Ville Laine, teknologiajohtaja, A-Insinöörit
puh. 050 322 2281
ville.laine@ains.fi

Kirsi Kaulanen, kuvanveistäjä
puh. 050 330 8796
kirsikaulanen@gmail.com

Elina Bonelius, museotoimenjohtaja, Vaasan kaupunki
puh. 040 487 285
elina.bonelius@vaasa.fi

Kuva: Vaasan kaupungin museot

"Yhteistyö lujuuslaskijan kanssa on ratkaisevaa, jotta teos toimii. Se on estetiikan, kestävyyden ja tasapainon hakemista."

Kirsi Kaulanen
kuvanveistäjä

DE GEER -VEISTOS

  • Valmistettu maalatusta, ruostumattomasta, laserleikatusta teräksestä.
  • Rakenne 15 mm paksuisia ja sitä ohuempia terässäleitä.
  • Korkeus 8 metriä.
  • Paino n. 10 000 kiloa.
TILAA UUTISKIRJE