Uutiset

Lapin ensimmäinen allianssihanke toteutusvaiheeseen – Lapin keskussairaalan laajennuksen rakentaminen käyntiin

Lapin ensimmäinen allianssimallilla toteutettava rakennushanke, Lapin keskussairaalan laajennus, on edennyt kehitysvaiheesta toteutukseen. Uuden kuuman sairaalan rakentaminen aloitetaan huhtikuussa. A-Insinöörit ja siihen kuuluva Prodeco Oy Lappi on mukana hankkeessa rakennuttajakonsulttina, valvojana ja vastaa myös akustiikkasuunnittelusta.

Lapin keskussairaalan laajennuksessa sairaala saa uudet tilat mm. päivystykselle, päivystyksen tarkkailulle, leikkaussaleille, tehohoidolle, välinehuollolle sekä sairaala-apteekille ja lääkevalmistukselle. Allianssin toteutusvaiheen sopimus allekirjoitettiin allianssiryhmän kesken 3.2.2020.

Ns. kuuman sairaalan rakennustyöt alkavat täydellä teholla huhtikuun alussa. Nykyisen kantasairaalan yhteyteen liittyvä uudistusrakennus on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain maaliskuun 2022 ja tammikuun 2023 välillä. A-Insinööreihin kuuluva Prodeco Oy Lappi toimii hankkeessa Lapin sairaanhoitopiiriin rakennuttajakonsulttina.

– Asetamme erityishuomion potilaan hyvinvointiin ja tilojen valoisuuteen sekä viihtyvyyteen. Hanketta ja tulevia tiloja on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä allianssin osapuolten ja hoitohenkilöstön kanssa yli vuoden ajan. Nyt asiat siirtyvät suunnittelupöydältä rakentamiseen, projektinjohtaja Janne Keskinarkaus Lapin sairaanhoitopiiristä kertoo.

Suunnitteluun ja toteutukseen osallistuu laaja kirjo sairaalan henkilöstöä leikkaussalihoitajista ja välinehuoltajista lääkevalmistuksen, tekniikan ja logistiikan ammattilaisiin. Lue lisää: Allianssimalli ja VR-teknologia auttavat Lapin keskussairaalan laajennushanketta onnistumaan.

– Tiivis yhteispeli käyttäjien kanssa on tärkeää myös rakentamisvaiheessa, jotta häiriöt sairaalan toiminnalle saadaan minimoitua, projektipäällikkö Tuomo Nevala Prodeco Oy Lapista sanoo.

Tilojen suunnittelu työpajoissa jatkuu ja tarkentuu rakentamisvaiheessa mm. tilojen tarkan sijoittelun ja akustiikan osalta.

– Toteutusvaiheessa mietitään A-Insinöörien asiantuntijoiden avulla mm. ääneneristävyyteen ja vaimennukseen liittyvät ratkaisut, joilla varmistetaan huoneakustiikan miellyttävyys ja yksityisyys esimerkiksi vastaanottotiloissa. Herkät sairaalalaitteet vaativat nekin erityistiloja ja -ratkaisuja, Nevala kertoo.

Lapin keskussairaalan laajennukseen kuuluu myös uusi psykiatrinen sairaala, jonka kehitysvaihe päättyy syksyllä ja rakentaminen pyritään käynnistämään vuoden 2021 alkupuolella. Allianssiin sisältyvä kantasairaalan peruskorjaus käynnistyy alkuvuodesta 2022.

Allianssihankkeen jäseninä ovat Lapin sairaanhoitopiirin lisäksi YIT Suomi Oy, Are Oy, Verstas Arkkitehdit Oy, Granlund Oy, WSP Finland, L2 Paloturvallisuus Oy sekä Geobotnia Oy. A-Insinööreihin kuuluva Prodeco Oy Lappi vastaa Lapin sairaanhoitopiirin kumppanina rakennuttamisesta ja valvonnasta ja toimii hankkeen kosteudenhallintakoordinaattorina sekä tilaajan turvallisuuskoordinaattorina.

Tällä hetkellä sairaala-alueella on käynnissä pysäköintitalon rakentaminen. Ensi kesänä valmistuvaan pysäköintitaloon tulee yli 500 autopaikkaa ja katolle sijoitettava helikopterikenttä.

Kokonaisuudessaan 138 miljoonan euron arvoinen laajennushanke valmistuu vaiheittain vuoden 2023 alkuun mennessä.

Lisätietoja:

Janne Keskinarkaus, projektinjohtaja. Lapin sairaanhoitopiiri
puh. 040 630 1109
janne.keskinarkaus@lshp.fi

Tuomo Nevala, projektipäällikkö, Prodeco Lappi / A-Insinöörit
Puh. 040 574 6478
tuomo.nevala@ains.fi

Hankkeen verkkosivut, mm. havainnevideo: lkslaajennus.fi

 

 

TILAA UUTISKIRJE