Lighthouse Joensuu voitti Puupalkinnon 2019. Se edustaa ennakkoluulotonta puurakentamista. Rakennesuunnittelusta vastasi A-Insinöörit.
Uutiset

Suomen korkein puukerrostalo Joensuun Lighthouse voitti vuoden 2019 Puupalkinnon

Puupalkinto 2019 on myönnetty puurakentamista ennakkoluulottomasti uudistavalle Lighthouse Joensuulle. Rakenneteknisesti poikkeuksellisen vaativan 14-kerroksisen puukerrostalon rakennesuunnittelusta vastasi A-Insinöörit.

Puupalkinnon voittaja julkistettiin Puupäivän yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa 28.11.2019.
Palkinnon tuomaristo totesi perusteluissaan, että Suomen ensimmäistä ja korkeinta täysin puurakenteista kerrostaloa Lighthousea ”voidaan pitää uraauurtavana työnä korkean puurakentamisen kehittämisessä ja myös kansainvälisesti mielenkiintoisena esimerkkinä.”

Lighthousen puurakenteissa hyödynnettiin ennakkoluulottomia ratkaisuja ja uusia materiaaleja niin lujuuden, kantokyvyn, painumisen kuin paloturvallisuudenkin osalta.

– Asuinrakennukselle myönnetty Puupalkinto on paikallisesti ja koko puurakentamisen alalla merkittävä. Se on konkreettinen todiste osaamisesta ja tahdosta kehittää uutta, sanoo Lighthousen rakennesuunnittelusta vastannut yksikönjohtaja Tomi Rautiainen A-Insinööreistä.

Maailman korkein teräksellä jäykistetty puurakennus on hiilipihi

14-kerroksinen opiskelija-asuntola Lighthouse kohoaa lähes 50 metriin. Sen yhden kerroksen rakentaminen vei alle kaksi viikkoa. Kerrokset rakennettiin tontilla sijainneessa teltassa, mistä elementit nostettiin ylös kerros kerrallaan. Kuivaketjun pitäminen varmistettiin asentamalla elementit paikoilleen sään salliessa ja suojaamalla uusi kerros asennuksen jälkeen väliaikaisella katolla.

Lighthouse on maailman korkein terästankojäykisteinen puurakennus. Tekniikkaa, jossa rakennuksen jäykistys on hoidettu ylhäältä alas kiristettävillä puurakenteiden sisäisillä teräksisillä vetotangoilla, sovellettiin käyttöön nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

Puukerrostalossa yhdistyvät onnistuneesti yli 2000 kuutiota erilaisia massiivipuutuotteita, kuten LVL-viilupuuta sekä ristiin liimattua monikerroslevy CLT:tä. Talo on hiilipihi, ja sen puutuoteosat sitovat hiiltä noin 700 henkilöauton hiilidioksidipäästöjä vastaavan määrän vuoden aikana.

Puukerrostalon 117 opiskelija-asuntoa valmistuivat aikataulun mukaisesti elokuussa 2019. Lighthousen rakennuttajana toimi Opiskelija-asunnot Oy Joensuun Elli ja pääurakoitsijana Rakennustoimisto Eero Reijonen. Arkkitehtisuunnittelusta vastasi Arcadia ja talotekniikasta Granlund Joensuu. Rakennus toteutettiin Stora Enson runkojärjestelmällä.
Lighthouse Joensuu valittiin vastikään myös RIL-Palkinnon voittajaksi.

Puupalkinto jaetaan vuosittain kannustuksena rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla. Puupalkinto on jaettu vuodesta 1994 alkaen. Palkinnon myöntää Puuinfo Oy.

Lue lisää:
Puuinfon tiedote 28.11.2019
Lighthouse Joensuu sai RIL-Palkinnon 2019
Suomen korkein puukerrostalo nousi harjakorkeuteen

Lisätiedot:
Tomi Rautiainen
yksikönjohtaja, rakennesuunnittelu
Joensuu, Itä-Suomi
050 540 7015
tomi.rautiainen@ains.fi

TILAA UUTISKIRJE