A-Insinöörien tietomallinnus on saanut kunniamaininnan Teklan Suomen ja Baltian BIM Awards 2022 -kilpailussa Grand Hansa Hotel -hankkeen tietomallintamisella.
Uutiset

Grand Hansa Hotellin peruskorjauksen tietomallinnus sai kunniamaininnan Tekla BIM Awards 2022 -kilpailussa

A-Insinöörien tietomallinnus on saanut kunniamaininnan Teklan Suomen ja Baltian BIM Awards 2022 -kilpailussa Grand Hansa -hotellin peruskorjaushankkeessa. A-Insinöörit vastaa arvokorttelin uudistuksessa päärakennesuunnittelusta. Hankkeessa tehty, tietomallintamisen kautta edistetty yhteistyö ja kestävä kehitys olivat tuomariston perusteina kunniamaininnalle.

Grand Hansa Hotel kokoaa ikoniset arvokiinteistöt Uuden Ylioppilastalon, Hansatalon sekä Hotelli Seurahuoneen korkeatasoiseksi Grand Hansa -hotelliksi. 1900-luvun alussa valmistuneet kiinteistöt peruskorjataan vastaamaan nykyaikaisia hotellistandardeja. Tuleva hotelli levittäytyy lähes koko kortteliin uuden yhdystunnelin kautta. Kohteet ovat suojeltuja, ja peruskorjaus tehdään vanhaa tarkasti kunnioittaen. Esimerkiksi julkisivut, seinä- ja alakattopintoja säilytetään ennallaan.

Rakennesuunnittelu on vaativaa, sillä kolmen eri rakennuksen rakenteet ovat hyvin omaleimaisia ja esimerkiksi kerroskorkeudet vaihtelevat kahdesta aina viiteen metriin, ja tasot ovat eri koroissa rakennuksen sisällä ja suhteessa viereisiin rakennuksiin. Lue lisää: Satavuotias kattokupoli haastaa rakennesuunnittelijat Grand Hansa -hotellissa

Isoimmat rakenteelliset muutokset liittyvät kiinteistöjen perustuksiin ja Hansatalon korottamiseen kolmella kerroksella keskustan kiinteistömassan keskellä. Uuden Ylioppilastalon seitsemännen kerroksen kupoli kokee myös laajan muodonmuutoksen, jonka toteutus vaatii rakenteellisia muutoksia osin suojeltujen puurakenteiden keskellä, kertoo yksikönjohtaja Seppo Raiski A-Insinööreistä.

Korjauskohteen mallintaminen kannattaa – tuloksena poikkeuksellinen rakennemalli

Koska kyseessä on kohde, jonka lähtötiedoista puuttui yli puolet, ja joka pitää sisällään vanhoja, osin kallellaan ja vinossakin olevia rakenteita, on mallinnus ehdoton apu sovitettaessa uusia ja vanhoja rakenteita yhteen. Esimerkiksi Uuden Ylioppilastalon kattokupolin rakenne on niin monimutkainen, että sen geometrian hahmotus pelkistä piirustuksista ei ole mahdollista. Kohteessa on hyödynnetty myös kopterikuvausta kattorakenteiden hahmottamiseen.

Grandhansa_sisäänkäynti_Arkkitehdit Soini & Horto_1920Grand Hansa Hotel on erittäin haastava ja suojeltu korjausrakennuskohde, jossa on osattu upeasti yhdistää uutta ja vanhaa tietomalleja hyödyntämällä. Hankkeen vanhimmat rakennukset ovat yli 100 vuotta vanhoja. Kuva: Arkkitehdit Soini & Horto

Suunnittelun pohjaksi tarvittiin paljon paikallamittausta ja kantavien rakenteiden selvittämistä purkamisen kautta. Kaikki suunnittelussa tarvittavat osat rakennuksesta mallinnettiin, ja tuloksena oli hyvin poikkeuksellinen rakennemalli. Osapuolien välinen yhteistyö oli hankkeessa laaja-alaista, ja kommunikointia on toteutettu paljon mallin kautta. Tietomallit olivat käytössä monilla osapuolilla, esimerkiksi terästuotevalmistajilla, ja lasijulkisivun tekemisessä oli käytetty IFC-mallia, mainitaan Teklan kilpailun tuomariston arvioinnissa.

Grand Hansa Hotel -hankkeen rakentaminen alkoi 2021 ja hotelli valmistuu 2023. Yhteensä 21 000 bruttoneliön hankkeen tilaajana on Ylva. Hotelli on osa The Unbound Collection by Hyatt -hotellien ketjua, jota operoi suomalainen Primehotels. Pääurakoitsijana hankkeessa toimii Skanska, arkkitehtina ja pääsuunnittelijana Arkkitehdit Soini & Horto.

Tekla BIM Awards 2022-kilpailun voittajaksi valittiin Tampereen Kansi ja Areena ja kunniamaininnan sai Grand Hansan lisäksi Fredriksberg D -hanke.


Lisätietoja:
Seppo Raiski, yksikönjohtaja
puh. 040 042 2591
seppo.raiski@ains.fi

Kristiina Sulankivi, BIM-asiantuntija, A-Insinöörit
puh. 040 729 1828
kristiina.sulankivi@ains.fi

"Osapuolien välinen yhteistyö on hankkeessa laaja-alaista, ja kommunikointia on toteutettu paljon tietomallin kautta."

TILAA UUTISKIRJE