Oulun Osuuspankki Graadi-ilmakuva
Uutiset

Graadi Oulun Osuuspankin arkkitehtuurikilpailun voittoon

Oulun kaupunkikuvaa päivittävän arkkitehtuurikutsukilpailun voittajaksi on valittu Linja Arkkitehtien kilpailuehdotus. Suunnitelmaehdotus antaa suuntaviivoja Oulun Osuuspankin uudelle toimitila- ja asuinrakennuskokonaisuudelle kaupungin keskustassa.

Oulun Osuuspankin, Oulun kaupungin ja A-Insinöörien huhtikuussa avaamalla arkkitehtuurikilpailulla haettiin kaupunkikuvallisesti ja toiminnallisesti Oulun keskusta-aluetta eteenpäin vieviä tuoreita ideoita ja ehdotuksia. Lue lisää: Oulun Osuuspankki kehittää keskustakortteliaan arkkitehtuurikilpailulla 

Neljästä erilaisesta tavasta ratkaista kilpailuohjelma valikoitui voittaja, joka täyttää parhaiten hankkeen monet tavoitteet.

– Graadi luo uutta tilaa työpaikoille, asunnoille ja ihmisille, mutta jättää arkkitehtuurissa tilaa korttelin tutuille arvorakennuksille ja alueen kulttuurihistorialle, Oulun Osuuspankin toimitusjohtaja ja palkintolautakunnan puheenjohtaja Keijo Posio toteaa.

Palkintolautakunnan valintaperusteissa oululaisen Linja Arkkitehtien ehdotusta kiitellään kokonaisuutena, jossa on rakennuksen kokoon nähden oikea määrä ympäristöön sovitettuja muotoja ja jonka korkea osa toistaa toimivalla tavalla alemman massan muotoja ja materiaaleja.

OP-Graadi

Oulun Osuuspankin nykyisen pääkonttorin Plaanaojan varrella korvaava Graadi-suunnitelmaehdotus on Linja Arkkitehtien käsialaa.

Harkittu ja huolella suunniteltu täydennysrakentaminen on palkintolautakunnan mukaan kaupungin elinvoimaisuudelle suuri mahdollisuus.

– Oulun keskusta on muihin suuriin kaupunkeihin verrattuna pieni ja harvaan rakennettu. Tällä kehityshankkeella ja myös muihin täydennysrakentamisen mahdollisuuksiin rohkeasti tarttumalla vältämme keskustan näivettymisen ja lisäämme sen aktiivisuutta ja vetovoimaa, rakennuttajakonsultti Ari-Matti Jänkälä A-Insinööreistä sanoo.

– Arkkitehtuurikutsukilpailun järjestäminen on Oulun Osuuspankin osalta arvostettava lähestymistapa keskustan täydennysrakentamisessa, jossa maankäyttöä tehostetaan ja rakennetaan tavallista korkeammalle, Oulun kaupungin asemakaavapäällikkö Kari Nykänen sanoo.

Lopullinen päätös pääsuunnittelijasta tehdään kokonaisharkinnan perusteella.

Asemakaavamuutosta ja tulevaa toteutussuunnittelua tukeva arkkitehtuurikilpailu järjestettiin kutsukilpailuna yhteistyössä SAFAn kanssa. Kilpailussa oli mukana neljä suomalaista arkkitehtitoimistoa: Huttunen-Lipasti Arkkitehdit, JKMM Arkkitehdit, Linja Arkkitehdit sekä LUO Arkkitehdit.

Lisätietoja:
Keijo Posio, toimitusjohtaja, Oulun Osuuspankki
puh. 040 777 5135

Ari-Matti Jänkälä, yksikönjohtaja, A-Insinöörit
puh. 0500 581 260

Oulun Osuuspankin lehdistötiedote 30.6.2021

"Täydennysrakentamisen mahdollisuuksiin rohkeasti tarttumalla vältämme Oulun keskustan näivettymisen ja lisäämme sen aktiivisuutta ja vetovoimaa."

Ari-Matti Jänkälä
rakennuttajakonsultti
A-Insinöörit

 

TILAA UUTISKIRJE