The Blue valotaideteos
Uutiset

A-Insinöörien valotaide rikastuttaa rakennettua ympäristöä Oulussa

A-Insinöörit on mukana Oulun Lumo-valotapahtumassa marraskuussa valaistussuunnittelija Esa Horttanaisen suunnittelemalla osallistavalla valotaideteoksella. Teos herättelee ekokriisiin ja valaistussuunnittelun kykyyn luoda viihtyisää kaupunkiympäristöä.

A-Insinöörit osallistuu Oulun Lumo Light Festivals -tapahtumaan valaistussuunnittelija Esa Horttanaisen suunnittelemalla interaktiivisella valoteoksella. Festivaali alkaa 18.11. ja tuo kaupungin keskustaan useita valoteoksia.

Horttanaisen teos ”The Blue” sijoittuu festivaalireitin varrelle Ainolan puistoon ja koostuu eri puolille puistoa sijoitetuista vilkkuvista, auton hätävilkkuja muistuttavista valoista. Niiden tarkkaa sijaintia ei kerrota, vaan yleisöä osallistavan teoksen ideaan kuuluu, että katsoja löytää valot reitin varrelta itse.

– Herättelen teoksellani katsojia ekokriisiin, jonka vaikutukset tuntuvat kaikkialla – maassa, vesistöissä ja ilmakehässä. Pimeässä avaruudessa planeettamme näyttää vielä siniseltä, mutta kuinka kauan? Kapinoin myös pinnallista Instagram-kulttuuria vastaan. Pienimuotoinen, herkkä teos ei ole kovin valokuvauksellinen, vaan pääosassa on katsojan henkilökohtainen kokemus, Esa Horttanainen sanoo.

A-Insinöörien Esa Horttanainen on pitkän linjan valaistussuunnittelija, joka on erikoistunut arkkitehtuurivalaistukseen, erikoisvalaistukseen ja valotaiteeseen. Hänen käsialaansa on muun muassa elämyksellinen valaistus Riihimäen kirjaston julkisivuun ja sitä ympäröivään puistoon.

A-Insinöörit on ollut mukana suunnittelemassa myös esimerkiksi kansainvälistä tunnustusta saanutta Tammerkosken valaistusta Tampereen ydinkeskustassa. Lue lisää: Tammerkosken uudistettu valaistus sai jälleen kansainvälistä tunnustusta

"Valofestivaalit osoittavat, mitä kaikkea valolla voi rakennetussa ympäristössä tehdä"

Lumo-valotapahtuma havainnollistaa, miten valaistuksen avulla voi lisätä ympäristön elämyksellisyyttä ja viihtyisyyttä. Esteettisessä valaistussuunnittelussa valolla on muitakin arvoja kuin sen luoma turvallisuus ja esteettömyys.

– Valotapahtumat ovat erinomainen keino lisätä taiteen saavutettavuutta, sillä valotaidetta nähdäkseen tarvitsee vain lähteä ulos. Parhaimmillaan valofestivaalit lisäävät myös ymmärrystä siitä, mitä kaikkea valolla voi rakennetussa ympäristössä tehdä, Horttanainen sanoo.

– Valaistussuunnittelu tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia. Jos rakennusprojektiin lisätään esteettistä valaistusta, ei sen välttämättä tarvitse kasvattaa rakennusbudjettia. Valotaiteen ei tarvitse olla valtavaa tai kallista. Myös pienimuotoisilla teoksilla voi rakentaa yllätyksellistä kaupunkiympäristöä.

Ledivalojen tulo on parantanut valaistuksen energia- ja kustannustehokkuutta. Hyvä suunnittelu on ensiarvoisen tärkeää, jotta valaistuksen haitat ympäristölle ja luonnolle jäävät mahdollisimman pieniksi.

– Myös pimeys on hienoa ja tarpeellista. Esimerkiksi pimeä kaupunkipuisto, jossa olisi pienimuotoista valotaidetta, voi olla todella elämyksellinen, Horttanainen sanoo.

10-vuotisjuhlaansa viettävä Lumo Light Festival järjestetään Oulussa 18.–20.11.2022. Teokset sijoittuvat eri puolille Oulun keskustaa ja keskittyvät pääkirjaston läheisyyteen. Globaali energiakriisi on huomioitu teosten suunnittelussa. Tapahtuma kuluttaa sähköä saman verran kuin sähkölämmitteinen omakotitalo yhden kuukauden aikana. Teospaikkojen katuvalaistus sammutetaan tapahtuman ajaksi.

Tutustu Lumo Light Festival -tapahtuman ohjelmaan.

Lisätietoja:
Esa Horttanainen, projektipäällikkö, arkkitehtuurivalaistus, A-Insinöörit
+358 40 075 1922
esa.horttanainen@ains.fi

Silja Sarkamo, viestintäjohtaja, A-Insinöörit
+358 50 379 4767
silja.sarkamo@ains.fi


"Jos rakennusprojektiin lisätään esteettistä valaistusta, ei sen välttämättä tarvitse kasvattaa budjettia."

Esa Horttanainen
valaistussuunnittelija
A-Insinöörit

TILAA UUTISKIRJE