blogi_asoyristikukkula2_1920x1080
Asiantuntija-artikkelit

Rakennuttajakonsultti saa taloyhtiön hankesuunnittelun sujumaan

Ammattitaitoisen rakennuttajakonsultin palkkaaminen taloyhtiön isoihin korjaus- ja täydennysrakentamisen hankkeisiin tuo säästöjä, laatua ja mielenrauhaa – niin taloyhtiön osakkaille kuin isännöitsijällekin, kirjoittaa rakennuttajapäällikkö Ruut Ronni.

Kun taloyhtiö alkaa tehdä korjaus- tai täydennysrakentamisen hankesuunnittelua, kannattaa mukaan ottaa rakennuttajakonsultti.

Työ vaatii oikeanlaisten korjausmenetelmien ja rakentamiseen liittyvien prosessien tuntemusta sekä työmenetelmien teknistä osaamista. Rakennuttamisen ja johtamisen hallitseva ammattilainen tuo merkittävän panoksen hankesuunnitteluun, olipa kyse sitten linjasaneerauksesta, julkisivuremontista tai lisärakentamisesta.

Rakennuttajakonsultin kanssa huolellisesti tehty hankesuunnittelu nopeuttaa ja sujuvoittaa niin jatkosuunnittelua, rakennuslupakäsittelyä kuin rakentamistakin. Kun projektin laatuun, laajuuteen ja kustannuksiin liittyvät tavoitteet ja ominaisuudet määritellään tarkasti jo hankkeen alkuvaiheessa, vältytään yllätyksiltä hankkeen edetessä.

Osaava rakennuttajakonsultti on isännöitsijän ja osakkaiden luottopakki, kun taloyhtiön hankesuunnittelussa aletaan kartoittaa eri korjausvaihtoehtoja, kustannuksia sekä kilpailuttaa suunnittelijoita ja myöhemmässä vaiheessa urakoitsijoita. Kilpailutukseen ja sopimusten laadintaan liittyvässä juridiikassa rakennuskonsultti on taloyhtiölle tärkeä kumppani alan ja rakentamiseen liittyvän lainsäädännön ammattilaisena.

Huolellinen hankesuunnittelu tuntuu loppulaskussa

Onko hanke taloyhtiön talouden kannalta realistinen, voidaanko sitä rahoittaa lisärakentamisella vai pitäisikö hanketta rajata? Erityisesti kustannukset mietityttävät taloyhtiön osakkaita korjaus- ja täydennysrakentamisen projekteissa – ja syystä.

Loppulaskun kannalta tärkeimmät ratkaisut tehdään juuri hankesuunnitteluvaiheessa. Isännöitsijän tulee varmistaa taloyhtiön rahoitusvalmius ja lainakatto, mutta rakennuttajakonsultti voi nostaa esiin erilaisia rahoitusvaihtoehtoja ja auttaa löytämään parhaan ratkaisun. Esimerkiksi täydennysrakentamisella voidaan rahoittaa taloyhtiön omia korjaushankkeita.

Parhaimmassa tapauksessa hankesuunnitteluvaiheessa voidaan tunnistaa useampia korjaustarpeita, jotka voidaan yhdistää yhdeksi toteutuskokonaisuudeksi. Tämä tuo synergiaetua toteutuksessa ja mahdollistaa kustannussäästön.

Hankesuunnittelun keskittäminen kannattaa

Rakennuttajakonsulttia etsiessä kannattaa kiinnittää huomiota laatuun: konsultin osaamisen tulee sopia aiottuun hankkeeseen ja sen johtamiseen. Ennen valintaa kannattaa perehtyä tarkasti rakennuttajakonsultin erikoisosaamiseen, referensseihin ja asiakastyytyväisyyteen aiemmista töistä.

Parhaan hyödyn taloyhtiö ja isännöitsijä saavat ulkopuolisesta ammattilaisesta, mikäli yksi ja sama konsultti vie hankkeen kaikki vaiheet alusta loppuun. Jos konsultti vaihtuu, kaikki tieto hankkeesta pitää luonnollisesti siirtää henkilöltä toiselle, mikä vie aikaa. Aikataulun venymisen lisäksi on suuri riski, ettei kaikki tieto välttämättä siirry. Konsultin kilpailuttaminen jokaiseen hankevaiheeseen erikseen on myös kallista ja syö turhaan kaikkien osapuolten resursseja.

Taloyhtiö säästää rutkasti, kun hankesuunnittelu, suunnittelu, toteutuksen valvonta ja takuutarkastuksen valvonta kilpailutetaan samalla kertaa ja kaikki tehtävät kootaan yhdelle rakennuttajakonsultille. Kun yksi rakennuttajakonsultti huolehtii taloyhtiön hankkeen tai hankkeiden läpiviennistä alusta loppuun, hän tuo panoksellaan paitsi säästöä ja laatua myös mielenrauhaa – niin asukkaille kuin isännöitsijällekin.

Kirjoittaja Ruut Ronni on Tampereen rakennuttamisen yksikössä toimiva rakennuttajapäällikkö, jonka vastuualueena on asuntorakentaminen uudis- ja korjausrakentamishankkeissa.


Me A-Insinööreillä tarjoamme mielellämme apua myös konsultin kilpailutukseen. 

HANKKEEN JOHTAMINEN

 

KIRJOITTAJA

Ruut Ronni

Ruut Ronni

yksikönjohtaja

rakennuttaminen

+358 40 126 2300 ruut.ronni@ains.fi Tampere

 

"Kun yksi rakennuttamisen konsultti huolehtii taloyhtiön hankkeen läpiviennistä alusta loppuun, hän tuo panoksellaan paitsi säästöä ja laatua myös mielenrauhaa – niin asukkaille kuin isännöitsijällekin."

Ruut Ronni
rakennuttajapäällikkö
A-Insinöörit

ISÄNNÖITSIJÄ, HUOMIOI NÄMÄ ENNEN REMONTTIA

  • Kartoita kaikki lähivuosien korjaustarpeet, sillä keskittäminen on taloudellisesti järkevää.

  • Palkkaa rakennuttajakonsultti hankkeeseen viimeistään kuntotutkimusten laatimisen jälkeen.

  • Pyydä rakennuttajakonsultilta näyttöjä aiemmista töistä.

  • Käytä toteutusaikaan sidottua palkkioita ja samaa konsulttia hankkeen kaikissa vaiheissa.

OTA YHTEYTTÄ