Teeriniemen päiväkoti tehdään yhteistoiminnallisella KVR-urakalla.
Uutiset

Vaasa saa uuden päiväkodin rakentamisen yhteistoiminnalla – henkilökunta mukana suunnittelussa

Vaasan Teeriniemelle rakentuu uusi päiväkoti, jonka suunnittelussa päiväkodin henkilökunta on ollut vahvasti mukana. Vaasan kaupungin, A-Insinöörien ja Lujatalon yhteistoimintaa hyödyntävässä rakennushankkeessa tavoitellaan myös ympäristön kannalta kestäviä ratkaisuja.

Vaasan Teeriniemelle rakennetaan parhaillaan uutta päiväkotia 150 lapselle ja kahdeksalle päiväkotiryhmälle. Tiiliverhoiltu kaksikerroksinen päiväkoti toteutetaan yhteistoiminnallisella rakentamisen mallilla, joka on uusi vaihtoehto julkisiin rakennushankkeisiin.

A-Insinöörien kehittämässä yhteistoiminnallisessa kokonaisvastuu- eli KVR-urakkamallissa uudisrakennuksen tavoitteet ja kustannusraamit on suunniteltu moniammatillisesti rakennuttajan, rakennusurakoitsijan, päiväkodin henkilökunnan, arkkitehtien ja muiden suunnittelijoiden yhteistyönä. Tavoitteena on viihtyisien, terveellisten ja turvallisten tilojen lisäksi hiilipäästöjen vähentäminen rakennuksen koko elinkaaren aikana.

Suunnitteluvaiheen käyttäjätyöpajoihin ovat osallistuneet päiväkodin johdon lisäksi varhaiskasvattajat sekä muuta henkilöstöä keittiöhenkilökunnasta kiinteistöhuoltoon. Myös lapset ovat päässeet piirtämään unelmiensa päiväkotia.

– Päiväkodissa tilojen toimivuuden kannalta on olennaista, kenen haalari ripustetaan minnekin kuivumaan ja kuka pesee missäkin kädet. Henkilökunnan palautteen perusteella kehitettiin esimerkiksi kulkuja päiväkotiin sekä tilanjakoa kahdessa kerroksessa, kertoo rakennuttajapäällikkö Emilia Sorama Vaasan kaupungilta.

Myös perheillä on ollut mahdollisuus kertoa toiveistaan hankesuunnitteluvaiheessa avoimen kyselyn kautta.

– Vastauksissa nousivat esiin muun muassa hyvä sisäilma sekä toimivan pihan tärkeys. Moni toivoi, että piha-alue ja sisätilat olisivat alueen asukkaiden käytössä myös päiväkotipäivien ulkopuolella, Sorama kertoo.

Päiväkodin muunneltavat tilat tulevatkin tarvittaessa olemaan iltaisin vanhempainyhdistyksen ja muiden tapahtumien käytettävissä. Pihalla eri-ikäisillä lapsilla on omat alueensa sekä leikkitelineet. Pienimmät lapset saavat pihan varjoisimman osan.

Urakoitsija Lujatalon toteuttaman päiväkodin arkkitehtisuunnittelija on Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama ja rakenne- sekä akustiikkasuunnittelija A-Insinöörit. A-Insinöörit vastaa myös rakennuttamisesta ja valvonnasta Vaasan kaupungin kumppanina.

Pihalla säilyy metsää, katolle aurinkopaneelit

Luontoa mukailevalla pihalla on tarkoitus säilyttää mahdollisimman paljon metsän puustoa. Hiilijalanjälkeä pienentävät pyöräilyyn kannustavat ratkaisut sekä energiatehokkuus. Rakennuksen katolle tulee aurinkopaneelit ja lämmityksessä hyödynnetään uusiutuvaa energiaa. Yhteistoiminalliseen urakkamalliin kuuluu myös urakoitsijan tavanomaista pidempi, viiden vuoden takuuaika, joka ohjaa käyttämään kestäviä materiaaleja.

– Yhteistoiminnallinen malli sopii isoihin kohteisiin, joissa on paljon muuttujia ja tavallisuudesta poikkeavia rakenteita tai olosuhteita. Työpajoissa hankkeen eri osapuolet ja käyttäjät tutustuvat toisiinsa ja saadaan hyvä yhdessä tekemisen meininki aikaan, toteaa työpäällikkö Juha Sainio Lujatalosta.

– Suunnitteluvaiheen yhteistyö on jatkunut myös rakennusaikana, ja päiväkodin yhteyshenkilöt ovat tervetulleita palavereihin koko rakentamisajan. Rakentamisen ratkaisut on käsitelty monesta eri näkökulmasta. Yhteistyössä tehty suunnittelu minimoi rakentamisajan muutokset, projektipäällikkö Robin Hästbacka A-Insinööreistä sanoo.

Yhteistoiminnallisella KVR-urakkamallilla on aiemmin rakennettu esimerkiksi Muhoksen lukio sekä Jokirannan koulu Oulussa. Ideana on parantaa yhteistyötä ja laatua erityisesti keskisuurissa rakennusprojekteissa, joihin allianssi- ja elinkaarihankemuodot ovat sopimuksellisesti liian työläitä.

– Rakennusaikainen kädenvääntö jää yhteistoiminnallisessa mallissa pois, eikä kalliita lisä- tai muutostöitä tule. Tiiviissä yhteistyössä urakoitsija joutuu astumaan tilaajan saappaisiin ja toisinpäin. Se ohjaa miettimään yhteistä parasta. Ilman yhteistoiminnallisuutta emme saisi yhtä toimivaa päiväkotia, Emilia Sorama toteaa.

Tammikuussa 2024 valmistuva uusi päiväkotirakennus sijoittuu alueen vanhan päiväkodin viereiselle tontille Teeriniemenkadun ja Joutsenenkadun risteykseen. Uusi päiväkoti otetaan käyttöön maaliskuussa 2024.

Lisätietoja: 

Emilia Sorama, rakennuttajapäällikkö, Vaasan kaupunki
Puh. 040 184 6100
emilia.sorama@vaasa.fi

Robin Hästbacka, projektipäällikkö, A-Insinöörit
Puh. 040 571 1486
robin.hastbacka@ains.fi

Juha Sainio, työpäällikkö, Lujatalo
Puh. 044 585 2988
juha.sainio@luja.fi

 

 

"Rakentamisen ratkaisut on käsitelty monesta eri näkökulmasta. Yhteistyössä tehty suunnittelu minimoi rakentamisajan muutokset."

Robin Hästbacka
projektipäällikkö
A-Insinöörit

 

TILAA UUTISKIRJE