Tanssin-talo-iltakuva-JKMMArchitects_1920x1080_a
Uutiset

Tanssin talon julkisivut uhmaavat painovoimaa – A-Insinöörit suunnitteli leijuvan efektin teräsrakenteiden varaan

Helsingin Kaapelitehtaan yhteyteen nouseva Tanssin talo on erityisesti tanssille suunniteltu esitys- ja tapahtumatila, joka on rakennuksena ainutlaatuinen Suomessa. A-Insinöörit vastaa poikkeuksellisen kokonaisuuden vaativasta rakennesuunnittelusta, jossa korjaus- ja uudisrakentaminen kulkevat rinta rinnan.

Helsingin Ruoholahteen vuoden 2021 aikana valmistuva Tanssin talo on ainutlaatuinen kokonaisuus sekä arkkitehtuuriltaan että rakenteellisilta ratkaisuiltaan. Arkkitehtuurista vastaavat JKMM Arkkitehdit ja ILO arkkitehdit.

– Tanssin talo on puhtaasti tanssitaiteelle pyhitetty näyttämö ja tarjoaa tanssille kansainväliset puitteet. Tanssin talo -hanke palvelee myös koko Kaapelitehtaan toimintaa. Sen myötä 30-vuotias kulttuurikeskus uudistuu ja muuttuu entistä kävijäystävällisemmäksi, Kiinteistö Oy Kaapelitalon toimitusjohtaja Kai Huotari sanoo.

Tanssin talo koostuu yli 5 000 neliömetrin uudisrakennuksesta sekä Kaapelitehtaan vanhaan tehdasrakennukseen sijoittuvasta noin 1 500 neliömetrin peruskorjattavasta osasta. Uudisrakennus kiinnittyy neljältä sivultaan Kaapelitehtaaseen.

Esitysten ja tapahtumien puitteiksi on tulossa uusi 700-paikkainen Erkko-sali ja peruskorjattu 220-paikkainen teollisuushenkinen Pannuhalli. Samalla myös osa Kaapelitehtaan sisäpihasta katetaan yleisökäyttöön.

Julkisivujen leijuva vaikutelma betoni- ja teräsrakentamisen taidonnäyte

Tanssi talon erikoisuus ovat uudisrakennuksen etelä- ja itäjulkisivujen verhoilun kennorakenteisista peltielementeistä tehdyt levymäiset pinnat, jotka näyttävät leijuvan ilmassa. Ne vaativat A-Insinöörien viiden hengen rakennesuunnittelutiimiltä erityistä osaamista betoni- ja teräsrakentamisen rakennesuunnittelusta.

– Tanssin talon julkisivut uhmaavat painovoimaa. Suunnittelimme seiniin teräskannattimet, joiden avulla saimme aikaan leijumisefektin. Katto puolestaan koostuu wq-ristikoista eli yläpuolisia ontelolaattoja kannattelevista kotelomallisista teräsleukapalkeista, joiden pitkät jännevälit onnistuvat alapuolisen ristikkorakenteen avulla. Tällä rakenteella katon ja salin väliin jää huoltoalue hyötykäyttöön. Ammattilaiset voivat ripustaa sitä kautta lavasteita esityksiä varten, A-Insinöörien rakennesuunnittelija, projektipäällikkö Teemu Suhonen kertoo.

Myös rakenteiden jännevälit ovat poikkeuksellisen pitkät. Erkko-salissa kantava suunta on jopa 25 metriä ja korkeus yli kymmenen metriä.

Muuntojoustavilla tiloilla on suuret kuormavaatimukset

Kaikki Tanssin talon tilat ovat muuntojoustavia: salien seinissä on massiivisia akustisia nosto-ovia, joilla tiloja voi jakaa eri kokoisia tapahtumia ja harjoituskäyttöä varten. Kuormavaatimukset ovat saleissa suuret, sillä esitysten lavasteita pitää pystyä vaihtamaan sekunneissa.

– Uudisrakennuksen kantavien betoniseinien paksuus on 40 senttimetriä eli kaksinkertainen tavallisiin betoniseiniin verrattuna. Katon kymmeniin vinsseihin ja satoihin vaijereihin täytyy saada ripustettua turvallisesti erittäin painaviakin lavasteita, Teemu Suhonen kertoo.

Kaapelitehtaan sisäpiha uudistetaan vanhan tehdasympäristön hengessä. Osa sisäpihasta katetaan Kaapelitehtaan uudeksi aulatilaksi lasikatolla, jonka kattorakennelman ripustus on suunniteltu vanhojen nosturipalkkien päälle.

– Selvitimme tarkkaan, mitä vanhat nosturipalkit kestävät, jotta ne saataisiin hyödynnettyä niin, ettei aulaan tarvita uusia pystyrakenteita. Päädyimme ripustamaan lasikaton ristikot erikoiskonsoleilla nosturipalkeista, jotta reunoille mahtuisi sulatuksella varustetut vesikourut suojaamaan ikkunoita kosteudelta, Suhonen kertoo.

Tanssin talo nousi harjakorkeuteen marraskuussa 2020, ja suurimmat rakenteelliset osat ovat nyt valmiit. Seuraavaksi vuorossa ovat sisävalmistustyöt ja tekniikka-asennukset. Ovet avautuvat yleisölle aikataulun mukaisesti helmikuussa 2022.

Kaapelitehtaan 350 vuokralaisen toiminta on jatkunut koko hankkeen ajan kulkujärjestelyjen, työn vaiheittaisuuden ja suojaseinien sekä -sermien avulla.

Kiinteistö Oy Kaapelitalon 40 miljoonan euron hankkeen rakennuttajakonsulttina toimii Haahtela. Hanke on toteutettu Haahtela-mallilla, jossa ei ole valittu lainkaan pääurakoitsijaa, vaan kaikki osaurakoitsijat on kilpailutettu erikseen.

Lisätietoja:

Kai Huotari, toimitusjohtaja, Kiinteistö Oy Kaapelitalo
Puh. 050 384 1557
kai.huotari@kaapelitehdas.fi

Teemu Suhonen, projektipäällikkö, A-Insinöörit
Puh. 040 568 6521
teemu.suhonen@ains.fi 

Kuva: JKMM Architects

"Kaikki Tanssin talon tilat ovat muuntojoustavia. Kuormavaatimukset ovat saleissa suuret, sillä esitysten lavasteita pitää pystyä vaihtamaan sekunneissa."

Teemu Suhonen
projektipäällikkö, rakennesuunnittelija
A-Insinöörit

 

TILAA UUTISKIRJE