Kansallisteatteri-helsinki-ulkotilat
Uutiset

Suomen Kansallisteatterin peruskorjaus on yli puolivälissä

Suomen Kansallisteatterin uuden puolen mittava peruskorjaus on edennyt valituksesta huolimatta vauhdikkaasti. Hankkeen harjannostajaisia vietetään tänään. Allianssihankkeena toteutettavassa perusparannuksessa noudatetaan kestävän rakentamisen periaatteita ja jatketaan rakennuksen käyttöikää pitkälle tulevaisuuteen. Peruskorjauksen toteuttaa SRV. A-Insinöörit vastaa Kansallisteatterin kumppanina rakennuttamisesta ja valvonnasta.

Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevalle Kansallisteatterille peruskorjataan nykyaikaiset, terveelliset ja turvalliset tilat. Peruskorjauksessa uudistetaan kaksi teatterinäyttämöä katsomoineen, esitysharjoitustiloja, teatterin tukitoimien tiloja sekä kahvilatiloja.

Uudistetut tilat antavat entistä paremmat puitteet monipuoliselle ohjelmistolle. Samalla ne kunnioittavat Kansallisteatterin taiteellisesti tinkimätöntä henkeä ja arvokasta historiaa.

– Kansallisteatteri voi toimia uudistetuissa tiloissaan nykyaikaisten käytäntöjen mukaisesti ja jatkaa toimintaansa ilman rakennuksista johtuvia rajoitteita. Katutasossa entiselle paikalleen palautettu kahvila- ja esiintymistila avaavat aivan uuden näkymän teatterin toimintaan ja Kaisaniemen puiston yhteyteen, Suomen Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho kertoo.

Viivästynyttä aikataulua kiritty – uudet tilat avataan yleisölle syksyllä 2023

Kärkihankeallianssina toteutettavan peruskorjauksen rakennustyöt käynnistyivät alkusyksyllä 2020.

– Peruskorjauksen toteutusmuodoksi räätälöitiin kärkihankeallianssi, joka kytkee kaikki osapuolet Kansallisteatterin tavoitteiden toteuttamiseen sekä tiiviiseen ja avoimeen yhteistyöhön. Valmistuttuaan kunnostetut tilat tarjoavat täysin uudenlaiset ja turvalliset olosuhteet teatteritoimintaan vuosikymmeniksi eteenpäin. Teatterin 30- ja 50-luvun osat syntyvät tavallaan uudestaan rakennussuojelua kunnioittaen, rakennuttamis- ja kehitysjohtaja Unto Hartikainen A-Insinööreistä kertoo.

Peruskorjausta on edistetty vaiheittain. Rakennustöiden käynnistymistä viivästytti alkuperäisiin 1930-luvun osan suunnitelmiin kohdistunut valitus, joka lopulta hylättiin. Valitusprosessin päätyttyä 30-luvun väliosan suunnitelmia muutettiin niin, ettei nykyistä rakennusta pureta, vaan se peruskorjataan.

Viivästyksestä huolimatta Kansallisteatterin uudet tilat saadaan käyttöön tavoitteen mukaisesti syyskaudelle 2023.

– Hankkeessa on pystytty hienosti haasteista huolimatta toteuttamaan vaativaa peruskorjausta laadukkaalla tavalla ja uusi aikataulu huomioiden. Hienoa on myös se, että peruskorjausta on toteutettu näyttämötoiminnan ollessa käynnissä. Suuri näyttämö avautui yleisölle koronan jälkeen keväällä 2022, ja teatteri on ollut toiminnassa nyt samanaikaisesti työmaan aikana, SRV:n yksikönjohtaja Kimmo Hyry kertoo.

Arvokohdetta peruskorjataan alkuperäistä kunnioittaen

Kansallisteatteri on suojeltu rakennus, joten suunnittelua ja peruskorjausta on tehty tiiviissä yhteistyössä Museoviraston ja rakennusvalvonnan kanssa. Vanhoja materiaaleja on pyritty paitsi entisöimään, myös uusiokäyttämään uusituissa tiloissa. Esimerkiksi vanhan puuverstaan lattiapölkyistä on toteutettu Taivassaliin uusi lattia, ja saman tilan vanhoista äänenvaimentimena toimineista alumiinilevyistä on luotu kahvilatilaan uusia seinäelementtejä.

Rakennuksessa uusitaan myös talotekniikka, millä saadaan parannettua energiatehokkuutta merkittävästi.

Kansallisteatterin rakennus on valmistunut kolmessa vaiheessa. Rautatientorin puoleinen Suuri näyttämö valmistui vuonna 1902, rakennuksen väliosa 1930-luvulla ja Pieni näyttämö 1954. Niin sanottu vanha osa eli Suuri näyttämö peruskorjattiin 2000-luvun alussa.

Lisätiedot:
Unto Hartikainen, rakennuttamis- ja kehitysjohtaja, A-Insinöörit
puh. 040 738 6483
unto.hartikainen@ains.fi

Mika Myllyaho, pääjohtaja, Suomen Kansallisteatteri
puh. 044 593 8130
mika.myllyaho@kansallisteatteri.fi

Kimmo Hyry, yksikönjohtaja, Toimitilat, SRV
puh. 0400 158 088
kimmo.hyry@srv.fi

"Toteutusmuodoksi räätälöitiin kärkihankeallianssi, joka kytkee kaikki osapuolet Kansallisteatterin tavoitteiden toteuttamiseen."

Unto Hartikainen
rakennuttamis- ja kehitysjohtaja
A-Insinöörit

 

TILAA UUTISKIRJE