Suomen Kansallisteatterin uusi puoli peruskorjataan ja uudistetaan vuosina 2020-2023.
Uutiset

Suomen Kansallisteatteri peruskorjataan allianssihankkeena

Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan Suomen Kansallisteatterin uusi puoli peruskorjataan ja uudistetaan. Perusparannus toteutetaan allianssihankkeena. SRV vastaa teatterin peruskorjauksen toteuttamisesta ja A-Insinöörit rakennuttamisesta ja valvonnasta sekä kosteudenhallintakoordinaattorin tehtävistä.

Perusparannushankkeen tavoitteena on Kansallisteatterin kulttuurihistoriaa ja arkkitehtuuria kunnioittaen uudistaa siitä moderni teatterintekemisen kohtauspaikka. Suunnittelussa ja toteutuksessa noudatetaan kestävän rakentamisen periaatteita. Kansallisteatterin uudet tilat on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2023.

A-Insinöörit vastaa mittavan peruskorjaushankkeen projektinjohdosta ja valvontatehtävistä rakennetekniikan ja talotekniikan osalta. Tehtäviimme kuuluu myös kosteudenhallintakoordinointi. Hankesuunnittelu- ja rakennuslupavaiheessa meiltä oli mukana myös kustannuslaskenta.

Perusparannettavan teatterin uuden puolen laajuus on 9 400 bruttoneliömetriä ja se rakennettiin 1930‒1950 -luvuilla.

Teatteri tähtää palvelemaan moninaisia yleisöjä

Kansallisteatterin perusparantamis- ja uudistamishankkeen tavoitteena on, että uusitut tilat palvelevat optimaalisella tavalla yhä moninaisempia yleisöjä sekä teatterintekijöitä ja heidän taiteellista osaamistaan. Uuden teatterikahvilan myötä Kansallisteatterin ovet myös avautuvat laajemmin kaikille kiinnostuneille.

Hankkeessa peruskorjataan tai tuotetaan uudisrakennuksina seuraavia tiloja: kaksi teatterinäyttämöä katsomoineen (Pieni Näyttämö ja Willensauna), esitysharjoitustiloja, teatterin tukitoimien työ-, logistiikka- ja teknisiä tiloja sekä teatterikahvila.

Nykyinen Kansallisteatterin rakennuskanta on rakentunut kolmessa päävaiheessa. Rautatientorin puoleinen teatterin päärakennukseksi mielletty rakennus, Suuri näyttämö, valmistui vuonna 1902. Päärakennusta laajennettiin 1930-luvulla suuren näyttämön taustatiloilla ja 1954 korttelin pohjoisosaan valmistui Pienen Näyttämön rakennus. Viimeksi Kansallisteatterissa on peruskorjattu niin sanottu vanha osa, Suuri näyttämö, jonka peruskorjaus valmistui 2000-luvun alussa.

Lisätietoja:
Unto Hartikainen, projektinjohtaja, A-Insinöörit
puh. 040 738 6483
unto.hartikainen@ains.fi

Karoliina Ketola, projektipäällikkö, A-Insinöörit
puh. 040 351 8795
karoliina.ketola@ains.fi

Mika Myllyaho, pääjohtaja, Suomen Kansallisteatteri
puh. 010 73311 (vaihde)
mika.myllyaho@kansallisteatteri.fi

Lue SRV:n tiedote.

Lue Suomen kansallisteatterin tiedote.

TILAA UUTISKIRJE