A-Insinöörit ja Fortum ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on tarjota suomalaista osaamista turvallisten vaihtoehtojen löytämiseksi Kiinan matala- ja keskiaktiivisten ydinjätteiden loppusijoittamisessa.

Kiinassa ydinvoiman tuotanto kasvaa nopeasti. Vuoteen 2020 mennessä Kiinaan rakennetaan 20 uutta reaktoria nykyisten 38 reaktorin lisäksi. Samalla kun Kiinassa ympäristötietoisuus lisääntyy ja fossiilisten polttoaineiden käyttöä vähennetään, maa etsii ratkaisuja myös ydinjätteen turvalliseen loppusijoittamiseen.

Suomalainen osaaminen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksessa on maailman parasta. Suomi sai ensimmäisenä maana vuoden 2015 loppupuolella rakennuttamisluvan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitokselle. Missään muussa maassa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusta koskevissa ratkaisuissa ei olla näin pitkällä.

Suomalaisella osaamisella onkin suuri arvo Kiinassa, jossa ydinvoiman tuotantoa lisätään, sanoo vienti- ja asiakkuusjohtaja Timo Saanio A-Insinööreiltä: “Maailmalla on suuria eroja siinä, miten ydinjätettä käsitellään ja loppusijoitetaan. Yksi asia on kuitenkin varma: maanalainen loppusijoitus on aina turvallisin ratkaisu.”

Tutustu A-Insinöörien ydinjäteosaamiseen

A-Insinöörien Timo Saanio

Lisätietoja:

Timo Saanio
Vienti- ja asiakkuusjohtaja
A-Insinöörit
+358 40 506 5671