AINS Kestävän kehityksen asiantuntija Sonja Laasonen_UUSIN
Uutiset

Rakennusmateriaalien uudelleenkäytön asiantuntija Sonja Laasonen on Vuoden nuori konsultti 2023

A-Insinöörien kestävän rakentamisen asiantuntija Sonja Laasonen on valittu Vuoden nuoreksi konsultiksi. Suunnittelu- ja konsultointialan toimialajärjestö SKOL ry:n palkitsema nuori osaaja on perehtynyt myös rakennusten purettavaksi suunnitteluun.

A-Insinöörien kestävän rakentamisen asiantuntija Sonja Laasonen, 25 v., on valittu Vuoden nuoreksi konsultiksi kymmenen finalistin joukosta. Kunniamaininnan kilpailussa saivat infrasuunnittelija Iiro Ristikankare WSP Finlandilta sekä katu- ja vesihuoltosuunnittelija Oona Tiitinen AFRYltä. Voittajat julkistettiin SKOLin syysseminaarissa 16.11.2023.

Vuonna 2023 rakennustekniikan diplomi-insinööriksi valmistunut Sonja Laasonen on perehtynyt erityisesti rakennusmateriaalien kierrätykseen ja purettavaksi suunnitteluun. Työssään kiertotalouskonsulttina hän muun muassa järjestää rakennushankkeiden suunnittelutiimeille työpajoja, joissa arkkitehti-, rakenne- ja talotekniikan suunnittelijat etsivät yhdessä tapoja käyttää vanhojen purettavien kohteiden materiaaleja uudelleen uudisrakennuksissa.

– Rakennustuotteiden ja rakenneosien uudelleenkäyttö on vielä todella vähäistä. Vain joitakin prosentteja purkumateriaaleista päätyy sellaisenaan uuteen käyttöön. Kierrätettävyyden toteutuminen merkitsee yhä hankkeelle lisäkustannuksia, kun asian pitäisi olla päinvastoin, Sonja Laasonen toteaa.

Tulevaisuuden kannalta rakennusalan olisi tärkeää löytää toimintamallit, joiden kautta materiaalien kierrätys tulee taloudellisesti kannattavaksi, vuoden nuori konsultti korostaa.

Purettavaksi suunnittelussa kierrätys otetaan lähtökohdaksi

Sonja Laasosen erityisosaamista on rakennusten purettavuus eli ehjänä purkaminen, jolla vähennetään neitseellisten materiaalien tarvetta ja päästöjä rakentamisessa. Käsite sisältyy uutena tulossa olevaan rakentamislakiin. Diplomityössään Laasonen tutki purettavaksi suunnittelun edellytyksiä puurakentamisessa ja loi sille kotimaista kriteeristöä ja käsitteistöä.

– Purettavaksi suunnittelu edustaa kokonaan uutta lähtökohtaa suunnittelutyössä. Sillä mahdollistetaan, että rakennusosa pystytään purkamaan ehjänä. Tällä hetkellä olemme tasolla nolla teräsrakenteita ja joitakin ontelolaattapilotteja lukuun ottamatta, Laasonen sanoo.

Käytännössä purettavuus tarkoittaa suunnittelussa muun muassa rakenteiden nostotekniikan huomiointia, liitosrakenteisiin pääsyn mahdollistamista ja ylipäätään yksinkertaista suunnittelua, jossa liitoskohtia tarvitaan vähän. Esivalmistusasteen kasvattaminen on tärkeä osa purettavuutta ja sen myötä uudelleenkäytön mahdollistamista. Lue lisää: Rakentamislaki voimaan 2025 – elinkaariominaisuudet ohjaamaan rakentamista 

– Haluan, että Suomessa säilyisi neljä vuodenaikaa. Sitä meidän täytyy yrittää ottamalla rohkeita harppauksia kohti kestävämpää, vähähiilistä rakentamista, Laasonen toteaa.

Sonja Laasonen työskentelee A-Insinöörien rakennusterveyden ja kestävän rakentamisen yksikössä. Kiertotaloustiimin konsulttipalveluihin kuuluvat muun muassa purkukartoitukset. Niissä selvitetään rakennusten purun yhteydessä kaikki syntyvät jätemäärät ja niiden parhaat mahdolliset lajittelutavat sekä uusiokäytön muodot.

Tiimin projektipäällikkö, kestävän kehityksen ja kiertotalouden asiantuntija Elli Kinnunen palkittiin tänä vuonna parhaana suomalaisena kunniamaininnalla alan kansainvälisessä EFCA Future Leaders -kilpailussa.

Vuoden nuori konsultti on suunnittelu- ja konsulttialan kilpailu, jossa jaetaan tunnustusta innovatiivisille ja lahjakkaille nuorille osaajille. SKOL on järjestänyt alalla arvostetun kilpailun vuosittain vuodesta 2014 lähtien. 

Lisätietoja:
Sonja Laasonen, kestävän rakentamisen asiantuntija
puh. 041 731 7992
sonja.laasonen@ains.fi

Elli Kinnunen, projektipäällikkö, kestävän kehityksen teknologiavastaava
puh. 040 620 5076
elli.kinnunen@ains.fi

​​​SKOLin tiedote: Vuoden nuori konsultti haluaa edistää kestävää rakentamista 16.11.2023​​

"Haluan, että Suomessa säilyisi neljä vuodenaikaa. Siksi meidän täytyy ottaa rohkeita harppauksia kohti kestävämpää, vähähiilistä rakentamista."

Sonja Laasonen
kestävän rakentamisen asiantuntija
A-Insinöörit

 

TILAA UUTISKIRJE