Grand Hansan satavuotias kattokupoli vaatii osaavaa rakennesuunnittelua.
Uutiset

Satavuotias kattokupoli haastaa rakennesuunnittelijat Grand Hansa -hotellissa

Helsingin Kaivopihalle rakentuu parhaillaan kansainvälisen tason luksushotelli Grand Hansa. Seurahuoneen ja Uuden Ylioppilastalon peruskorjauksessa, jonka rakennesuunnittelusta vastaa A-Insinöörit, uusitaan arvorakennusten rakenteet perustuksia myöten sekä talotekniikka.

Helsingin keskustassa Kaivopihalla on parhaillaan käynnissä purkutyöt ja mm. mallihuoneiden pintojen asennukset, Seurahuoneen lattioiden teko ja Hansatalon rakenteiden tuentavalut. Rakenteilla olevaan, Primehotelsin operoimaan Hyatt-ketjun hotelliin yhdistetään Seurahuoneen lisäksi Uusi Ylioppilastalo ja Hansatalo. Hansataloon tulee lisäksi kolme lisäkerrosta ja suojeltuun kupoliin tulee hotellin yleisiä tiloja.

– Peruskorjaamme yli satavuotiaiden kiinteistöjen rakenteet vastaamaan nykyaikaisia hotellistandardeja. Koko keskustan profiili, arvo ja viihtyisyys nousevat, kun yhtenäistämme Kaivopihan julkisivuilmettä ja mm. keskitämme valomainokset tiettyihin paikkoihin, kertoo rakennuttajapäällikkö Verneri Lehtovirta Ylvasta.

Ylva kehittää ja hoitaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan ja Kaivopihan kiinteistöomaisuutta.

Saneeraushankkeessa kiinteistöjen huonejako muuttuu merkittävästi, kun Ylioppilastalon toimistotilat muutetaan 224 hotellihuoneeksi ja rakennuksiin tulee laaja ravintolatarjonta sekä juhla- ja kokoustiloja.

Hansataloon kolme lisäkerrosta

Isoimmat rakenteelliset muutokset liittyvät kiinteistöjen perustuksiin ja Hansatalon korottamiseen kolmella kerroksella keskustan kiinteistömassan keskellä.

Uudet kerrokset rakennetaan mahdollisimman keveillä teräsrunkorakenteilla alkuperäisen pilari-palkki-laattarunkoisen teräsbetonirakennuksen päälle siten, että vanhojen kaivinpaalujen kapasiteetti ei ylity.

– Seurahuone on paitsi Helsingin vanhin hotelli, myös Suomen ensimmäinen betonilyöntipaaluilla tehty rakennus. Hansatalon uudet lisäkerrokset on suunniteltu mahdollisimman kevyiksi, jotta vanhoja kaivinpaaluperustuksia ei tarvitse vahvistaa. Uusia paaluperustuksia tarvitaan kuitenkin esimerkiksi Hansatalon ja Uuden Ylioppilastalon rajalla, kertoo yksikönjohtaja Seppo Raiski A-Insinööreistä.

Tiukasti suojeltua perinnepuurakentamista

Rakennukset puretaan rungoille, ja ne saavat uudet väliseinät ja välipohjapinnat. Akustiikkaa parannetaan lisäämällä välipohjakerroksia ja akustisia jousirankoja. Painovoimaisen ilmanvaihdon vaihtaminen koneelliseksi vaatii uusia tekniikkakuiluja läpi rakennuksen.

– Talotekniikkareittien suunnittelu on vaativaa tilkkutäkkimäisessä kohteessa, jonka mittatiedoista puuttuu noin 60 prosenttia. Esimerkiksi Seurahuoneen lähes jokainen lattiapalkki on eri kokoinen ja eri korossa. Jokainen uusi palkki on laitettava paikalleen käsityönä, vastaava rakennesuunnittelija Sami Rämö A-Insinööreistä kertoo.

Uuden Ylioppilastalon seitsemännen kerroksen kupoli kokee myös laajan muodonmuutoksen, jonka toteutus vaatii rakenteellisia muutoksia osin suojeltujen puurakenteiden keskellä.

– Joudumme poistamaan kupolin tärkeimmän kantavan rakenteen. Muutos vaatii huolellista suunnittelua, jotta kupoli kestää navakatkin tuulenpuuskat. Lisäksi osa rakenteiden vanhoista puuparruista on tiukasti suojeltua perinnepuurakentamista, Rämö sanoo.

Arkkitehti Armas Lindgrenin suunnittelema Seurahuone kuuluu korkeimpaan SR1-suojeluluokkaan, joten julkisivujen lisäksi toisen kerroksen kabinetit, käytävien ja katutason salien pinnat, sisäkatto ja seinät säilyvät ennallaan. Hotellin sisäänkäynnin aulatila palautetaan alkuperäistä suunnitelmaa vastaavaksi.

Hiilijalanjäljessä huomioidaan myös käytönaikaiset vaikutukset

Ylva on sitoutunut OECD:n vastuullisen liiketoiminnan periaatteisiin, ja hakee hankkeelle ympäristöystävällisen rakentamisen LEED-sertifikaattia. Hiilijalanjälkeä minimoidaan läpi koko hankkeen hankinnoissa ja työmaatoteutuksessa sekä käytönaikaisissa ympäristövaikutuksissa. Työt kohteessa ovat alkaneet purku-urakalla tammikuussa 2021, ja hotelli aukeaa vuonna 2023.

Yhteensä 21 000 bruttoneliön hankkeen kokonaiskustannusarvio on yli 60 miljoonaa euroa. Hotelli on osa The Unbound Collection by Hyatt -hotellien ketjua, jota operoi suomalainen Primehotels. Pääurakoitsijana hankkeessa toimii Skanska, arkkitehtina ja pääsuunnittelijana Arkkitehdit Soini & Horto ja sisustussuunnittelijana sisustusarkkitehtitoimisto Carola Rytsölä. LVI-suunnittelusta vastaa Maaskola ja sähkösuunnittelusta Rejlers.

Lisätietoja:
Verneri Lehtovirta, rakennuttajapäällikkö, Ylva
Puh. 050 355 0644
verneri.lehtovirta@ylva.fi

Seppo Raiski, yksikönjohtaja, A-Insinöörit
puh. 0400 422 591
seppo.raiski@ains.fi

Sami Rämö, vastaava rakennesuunnittelija, A-Insinöörit
puh. 040 631 4220
sami.ramo@ains.fi

Kuva: Arkkitehdit Soini & Horto

"Peruskorjaamme yli satavuotiaiden kiinteistöjen rakenteet vastaamaan nykyaikaisia hotellistandardeja."

Verneri Lehtovirta
rakennuttajapäällikkö
Ylva

TILAA UUTISKIRJE