LIC_04_WEB_AINS
Uutiset

AW2-arkkitehdit, A-Insinöörit ja Nordic Healthcare Group vievät sairaalasuunnittelun osaamista Latviaan – Riikaan uusi infektiosairaala

Latvian pääkaupungin Riian yliopistosairaalan mittavassa laajennuksessa nojataan laajasti suomalaiseen sairaalasuunnittelun osaamiseen. A-Insinöörit ja AW2-arkkitehdit vastaavat laajennusosien toiminnallisesta ja sairaalateknisestä suunnittelusta yhdessä Nordic Healthcare Groupin kanssa sekä arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta yhteistyössä paikallisten kumppaneiden kanssa.

Suomalainen rakennetun ympäristön suunnittelu- ja konsulttikonserni A-Insinöörit ja konserniin kuuluva arkkitehtistudio AW2-arkkitehdit ovat mukana Riian itäisen yliopistosairaalan (Riga East Clinical University Hospital) uudistuksessa. Neuvostoliiton aikaiselle sairaalakampukselle rakennetaan uusi infektiosairaala sekä poliklinikkakeskus.

– Suomalaisella sairaalasuunnittelulla on hyvä maine ulkomailla. Meillä on kotimaisissa sairaalahankkeissa kertynyt huippuosaamista arkkitehti- ja sairaalateknisestä suunnittelusta, tietomallintamisesta sekä projektijohtamisesta. Osaamistamme arvostetaan kansainvälisesti, projektipäällikkö, yksikönjohtaja Anssi Hakarinne A-Insinööreistä sanoo.

LIC_06 PHASE 2_WEBUudet rakennukset nousevat Neuvostoliiton aikaiselle sairaalakampukselle. Kuva: AW2-arkkitehdit

Useita merkittäviä sairaaloita Suomessa ja Baltiassa suunnittelut AW2-arkkitehdit vastaa yliopistosairaalan uudisrakennusten arkkitehtisuunnittelusta yhdessä latvialaisen arkkitehtitoimisto NAMS:in kanssa. A-Insinöörien vastuulla on sairaalatekninen suunnittelu, rakennesuunnittelu paikallisen partnerin kanssa sekä taloteknisen suunnittelun valvonta.

Riian itäisen yliopistosairaalan uudistus on ensimmäinen sairaalahanke Latviassa, missä suomalaiset ja latvialaiset tekevät näin laajaa yhteistyötä. Suunnittelukonsortioon kuuluu AW2:n ja NAMS:in lisäksi paikallinen monialatoimisto Buvdizains.

– Olemme viemässä Riikaan suomalaista konsultaatiopoliklinikkamallia. Tässä konseptissa henkilökunnan ja asiakkaiden tilat on eriytetty kolmeen osaan niin, että vastaanottotilat ovat odotustilojen ja henkilökuntatilojen välissä. Tätä on Suomessa tehty paljonkin, mutta ei niinkään ulkomailla, arkkitehti Matti Anttila AW2-arkkitehdeista kertoo.

OUT_02_WEBLasinen yhdyskäytävä keventää suurten rakennusmassojen liittymäkohtia. Kuva: AW2-arkkitehdit

Sairaalarakennusten konsepti- sekä toiminnallinen suunnittelu tehdään pääosin Suomessa. Toiminnallisesta suunnittelusta vastaa Nordic Healthcare Group. Hankkeessa on hyödynnetty pohjoismaisia osallistamiseen perustuvia menetelmiä sairaalan toiminnan ja kapasiteettitarpeiden määrittelyssä.

Riian itäisen yliopistosairaalan kampuksella on kaksi 1950–70-luvuilla rakennettua sairaalarakennusta, joissa toimii yleis- ja opetussairaala sekä syöpähoidon yksikkö. Opetussairaalan yhteyteen rakennetaan uusi poliklinikkakeskus ja vanhat sairaalarakennukset yhdistävä uusi pääsisäänkäynti.

AERIAL_WEBRiian itäisen yliopistosairaalan kampuksella on 1950- ja 1970-luvuilla rakennettuja sairaalarakennuksia. Kuva: AW2-arkkitehdit

Vanhan sairaala-alueen viereen rakennetaan uusi infektiosairauksien hoitoon keskittyvä sairaalarakennus sekä logistiikkakeskus, joiden kokonaispinta-ala tulee olemaan noin 40 000 neliömetriä. Infektiosairauksia hoidetaan Riian alueella nyt monessa paikassa. Uusi infektiosairaala yhdistää eri sairauksien hoidon saman katon alle.

Tällä hetkellä sairaalahanke on siirtymässä rakennuslupavaiheeseen. Rakentamisen on määrä alkaa vuoden 2024 lopulla.

A-Insinöörit, saman konsernin AW2-arkkitehdit sekä Nordic Healthcare Group ovat mukana IHDA- eli Integrated Hospital Design Alliance -ryhmässä, joka edistää teknisesti ja toiminnallisesti korkeatasoisen suomalaisen sairaalasuunnitteluosaamisen vientiä Eurooppaan.

Lisätietoja:
Anssi Hakarinne, projektipäällikkö, sairaalateknisen yksikön johtaja, A-Insinöörit
puh. 040 659 8300
anssi.hakarinne@ains.fi

Matti Anttila, johtava arkkitehti, AW2-arkkitehdit
puh. 0
40 861 3740
matti.anttila@aw2.fi

Henry Pesonen, johtaja, Nordic Healthcare Group
puh. 050 530 0548
henry.pesonen@nhg.fi

"Suomalaisella sairaalasuunnittelulla on hyvä maine ulkomailla ja osaamistamme arvostetaan kansainvälisesti."

Anssi Hakarinne
sairaalateknisen suunnittelun yksikönjohtaja
A-Insinöörit

 

TILAA UUTISKIRJE