Pasilan Huippu tuo opiskelijat, HOASin pääkonttorin ja liiketilat saman katon alle.
Uutiset

Pasilan Huippu osoittaa opiskelija-asumisen muutoksen – hybridi-rakennus tuo opiskelijat, pääkonttorin ja liiketilat saman katon alle

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön Hoasin rakennuttama Hoas Huippu nousee Keski-Pasilaan. Kolmeen 7-kerroksiseen lamellitaloon ja kolmeen 14–17-kerroksiseen tornitaloon rakennetaan lähes 400 opiskelija-asuntoa sekä Hoasin uusi pääkonttori. Pääkaupunkiseudun solmukohtaan sijoittuva Huippu tarjoaa opiskelijoille heidän toivomiaan laadukkaita yksiöitä sekä Pasilan erinomaiset palvelut ja liikenneyhteydet.

Suomen vilkkaimman radan viereen Helsingin Keski-Pasilaan nousevan opiskelijoiden asuintalon rakentaminen on alkanut. Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön rakennuttama Huippu on Hoasin suurin yksittäinen hanke ja hybridirakennuksena ainutlaatuinen.

Kolmesta 14–17-kerroksisesta tornista ja kolmesta matalammasta lamellitalosta rakentuvaan kokonaisuuteen tulee kaikkiaan lähes 400 opiskelija-asuntoa, pääosin yksiöitä. Koko Huippu-korttelin laajuus on 16 000 kerroneliömetriä.

– Opiskelija-asuntojen soluaika on ohi. Kun Huipun toteutussuunnittelu aloitettiin vuonna 2019, asunnoistamme 70 prosenttia oli soluja, mutta opiskelijat halusivat vain yksiöitä tai kaksioita, kertoo Hoasin hankepäällikkö Anneli Keränen.

Huippu-korttelin kokonaisuus nousee Kauppakeskus Triplan pohjoispuolelle. Huipun pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastaa A-Insinöörit-konserniin kuuluva Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy, joka oli mukana hankkeessa jo kaavan viitesuunnitteluvaiheessa 2015–2018 yhdessä Hoasin ja Helsingin kaupungin kanssa. Suunnittelua on tehty yhdessä A-Insinöörien rakenne- ja akustiikkasuunnittelijoiden kanssa. Hankkeen urakoi Hartela.

Rakennuksen alimpiin kerroksiin tulee Hoasin uusi pääkonttori.

– Viidenteen kerrokseen asti ei voi raideliikenteen ja vilkasliikenteisen Veturikadun vuoksi rakentaa asuntoja, ja siksi alimmat kerrokset ovat toimistoja ja liiketilaa. Huippu onkin monimuotoinen hybridirakennus, jonka alakerroksissa on monia erilaisia toimintoja ja isoja toimistoja, ja näiden päällä paljon pieniä opiskelija-asuntoja, kertoo pääsuunnittelija J-P-Lehtinen B & M Oy:stä.

Hoas_Huippu_web

Kaavassa määriteltiin, miten eri ilmansuuntiin tulee käyttää eri värejä. Kellansävyiset sandwich-betoniseinät toimivat vaaleansävyisinä tehosteina lännen suuntaan, ja itään avautuvat tummemmat, keskiharmaat tiilipinnat. Ylimmät kerrokset ovat tiililaattapintaisia elementtejä.

Oman erityisyytensä ovat korttelin lukuisat kansipihat, joita on matalampien rakennusten katoilla.

– Huipussa on paljon suuria viherkattoja ja maisematerasseja. Tiiviillä tontilla käytännössä kaikki piha-alueet ovat kansipihojen viheralueita. Katoille tulee kuntoilulaitteita ja viljelylaatikoita, joissa opiskelijat voivat kasvattaa yrttejä ja vihanneksia, Lehtinen sanoo.

"Haluamme, että opiskelijat tulevat viihtymään Huipulle"

Huipussa on huomioitu yleistyneen yksin- ja etäopiskelun vastapainoksi tarvittavat yhteistilat. Kuntosalin ja pesulan lisäksi yhteistiloihin kuuluu yhteisopiskeluun tarkoitettu lukusali, asukastoimikuntien käyttöön tarkoitettu workshop-tila sekä tapahtuma- ja liikuntatila, joka on avoin kaikille Hoasin asukkaille.

– Suunnittelimme Huippuun korostetusti yhteistiloja, jotka palvelevat myös muualla asuvia Hoasin asukkaita. Huipussa on monia kohtaamispisteitä, joissa opiskelijat voivat tavata toisiaan. Lisääntyneen etäopiskelun myötä nämä ovat entistä tärkeämpiä. Huippu on erinomaisten liikenneyhteyksien varrella ja haluamme, että opiskelijat tulevat viihtymään Huipulle, Anneli Keränen sanoo.

Rakennesuunnittelun kannalta haastavinta olivat juuri rakennuksen monet eri käyttötarkoitukset saman rakennusmassan sisällä. Runko toteutetaan teräsbetonirakenteina.

– Korkeiden tornitalojen massojen alla on paljon erilaisia tiloja, joiden vuoksi tornien rakenteet ovat poikkeuksellisen vaativia ja monipuolisia – siellä on muun muassa rakenteellisesti haastavia paikallavalettuja kuormansiirtorakenteita. Kansipihoilla ja terasseilla rakennesuunnittelun kannalta tärkeintä olivat lukuisat vedeneristysdetaljit ja vesien pois ohjaaminen hallitusti, sanoo suunnittelujohtaja Sami Moisio A-Insinööreistä.

Koska korkeat rakennusmassat avautuvat kohti meluista rata- ja tiealuetta, on melun ehkäisyä ja akustiikkaratkaisuja pohdittu samanaikaisesti arkkitehtuuristen valintojen kanssa. Melumallinnuksilla varmistettiin melunsuojaamisen näkökulmasta paras massoittelu. Rakennusten sijoittelu ja mittasuhteet ovat sellaiset, että ne estävät raide- ja katumelun pääsyn piha-alueille.

Ensimmäiset opiskelijat pääsevät muuttamaan Huippuun kahden vuoden kuluttua marraskuussa 2025. Rakennus valmistuu kokonaisuudessaan vuonna 2026.

Lisätietoja:

Anneli Keränen, hankepäällikkö, Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas
Puh. 040 195 8339
anneli.keranen@hoas.fi

J-P Lehtinen, arkkitehti ja pääsuunnittelija, Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy
Puh. 0400 440 524
j-p.lehtinen@bm-ark.fi

Sami Moisio, suunnittelujohtaja, A-Insinöörit
Puh. 040 674 2580
sami.moisio@ains.fi

"Huippu on monimuotoinen hybridirakennus, jonka alakerroksissa on yhteistiloja sekä liike- ja toimistotiloja. Näiden päälle tulee paljon pieniä opiskelija-asuntoja."

J-P Lehtinen
pääsuunnittelija
Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy - part of AINS Group

 

TILAA UUTISKIRJE