Tampereen kaupunginkirjasto juhlii tällä viikolla pääkirjasto Metson mittavan remontin valmistumista. Kahden vuoden urakassa kirjaston toiminnot ja tilat raikastuivat asiakaslähtöisemmiksi. Aikoinaan Metson rakenteet suunnitellut A-Insinöörit vastasi peruskorjauksessa rakenteiden ja akustiikan suunnittelusta.

Rakennuksen muodoista johtuen sen rakenteissa on käytetty yksilöllisiä ja osittain poikkeuksellisiakin rakenteita; esimerkiksi kirjastosalin katto on kallellaan oleva kupolirakenne. Rakennuksen monimuotoisuus toi haasteita tekniikan reittien löytämiselle erityisesti kaarevien palkkien kohdalla, sillä vanha tekniikka oli osittain sijoitettu kantavien rakenteiden sisään.

”Peruskorjauksen yhteydessä muutettiin tiloja tukemaan nykyaikaistetun toiminnan tarpeita. Esimerkiksi kellarikerroksessa aiemmin Muumimuseon käytössä olleet tilat otettiin pääkirjaston käyttöön. Tätä varten levennettiin myös vanhaa hissikuilua”, kertoo korjausrakennesuunnittelusta vastannut Timo Vuolle A-Insinööreistä.

Korjaussuunnitelmiin kuului myös tilojen akustiikan päivittäminen vastaamaan nykytarpeita. Kellarikerrokseen rakennettiin uusia kokoustiloja, joista suurin, Lehmus, on muodoltaan pyöreä. Akustiikkasuunnittelun keinoin tilaan on saatu hyvä puheakustiikka.

”Suunnittelimme akustiset ratkaisut hyödyntäen katon vanhaa betonista arinarakennetta, josta on tehty osittain heijastava, osittain vaimentava pinta. Seinille on järjestetty ääntä sirottavia ja vaimentavia puu- ja lasipintoja. Kokoustila Lehmuksessa akustiikka ja arkkitehtuuri ovatkin erottamattomat. Tällaisten tilojen suunnittelussa on mukavaa olla mukana!” iloitsee akustiikkasuunnittelusta vastannut projektipäällikkö Antti Mikkilä A-Insinööreistä.

Arkkitehtuurillaan kansainvälistäkin mainetta niittäneen Tampereen pääkirjasto Metson suunnitteli arkkitehtipariskunta Raili ja Reima Pietilä. Kaupunkikuvaa vahvasti värittäneen kirjaston alkuperäinenkin rakennesuunnittelu on kokonaisuudessaan A-Insinöörien käsialaa.

Faktoja Metson remontista

  • pääkirjasto Metso valmistui 1986
  • remontti toteutettiin 4 vaiheessa vuosina 2015-2017
  • yhteensä remontoitiin kolme kerrosta ja 11 160 bm2
  • peruskorjaus maksoi noin 11,5 M

Lue lisää
www.tampere.fi/metsonremontti

Lisätiedot
Timo Vuolle  +358 40 776 0043
Antti Mikkilä  +358 40 648 1979