03 Ilmakuva pääsisäänkäynnit 1920
Uutiset

Oulussa pääpoliisiasema, vankila ja istuntosali samaan rakennuskokonaisuuteen ensimmäistä kertaa Suomessa

Oulun Ruskonselkään rakennetaan Suomessa täysin uudenlainen kokonaisuus, missä vankila ja poliisin tilat sekä tilat istuntosalille rakennetaan samalle tontille sisäyhteydellä. 

Senaatti-kiinteistöjen rakennuttama kokonaisuus tuo toiminnallisia, logistisia ja tilankäytöllisiä hyötyjä, joista merkittävimmät aika- ja kustannussäästöt syntyvät poliisin, tutkintavankilan ja käräjäoikeuden välisen henkilöliikenteen vähenemisestä. A-Insinöörit vastaa rakennuttamis- ja valvontatehtävistä Senaatti-kiinteistöjen konsulttina. Hanke toteutetaan Senaatin allianssimallilla.

Hienoa, että nyt päästään toden teolla toteuttamaan Pohjois-Suomen mittakaavassa isoa poliisin, vankilan ja istuntosalin muodostavaa yhteishanketta. Rakentamisen valmistelu on edennyt tavoitteiden mukaisesti tehokkaassa yhteistyössä Oulun kaupungin kaavoituksen ja rakennusvalvonnan kanssa, Senaatti-kiinteistöjen rakennuttamisryhmän päällikkö Harri Karjula sanoo.

Pääpoliisiaseman rakennustyöt käynnistyvät syksyn 2022 aikana ja vankilan rakentaminen alkaa huhtikuussa 2023. Pääpoliisiasema valmistuu vuoden 2024 lopulla, vankila syksyllä 2025.

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 130 miljoonaa euroa.

– Rakennuttajakonsultin näkökulmasta kyseessä on erittäin mielenkiintoinen ja ainulaatuinen hanke, jollaisia tulee vastaan kerran elämässä. Osapuolten yhteistyötä korostava allianssimalli on osoittautunut kohteessa oikeaksi toteutusmuodoksi, ja hanke on edennyt osapuolten kesken erittäin hyvässä hengessä. Hienoa, että pitkän ja huolellisen valmisteluvaiheen jälkeen päästään tositoimiin myös työmaalla, rakennuttamistehtävistä vastaava Ari-Matti Jänkälä A-Insinööreistä kertoo.

Yhteiset tilat vähentävät henkilöstön ja vankien siirtymisiä ja säästävät aikaa

Pääpoliisiasemalle sijoitetaan poliisilaitoksen johto ja hallintoa, valvonta- ja hälytystoiminta, rikostutkinta ja poliisivankila. Lisäksi uudisrakennukseen sijoittuu Keskusrikospoliisin Oulun yksikkö.

Oulun vankilaan toteutetaan satapaikkainen tutkinta- ja vankeusvankila miehille, naisille ja erityistä tukea tarvitseville alaikäisille ja nuorille. Poliisiaseman ja vankilan väliin rakennetaan sisäyhteydellä olevia yhteisiä tiloja, kuten asiakkaiden vastaanotto ja tarkastustilat, turvatarkastus ja kokoustiloja. Yhteiseen käyttöön sijoitetaan myös käräjäoikeuden istuntosali, jossa käsitellään vangittuja koskevia rikosasioita. Uusi vankilaympäristö tarjoaa myös asianmukaiset puitteet verkostoyhteistyössä tehtävälle esitutkinnan turvaamiselle ja uusintarikollisuuden vähentämiselle.

Uuden rakennuksen myötä sekä poliisin henkilöstö että vankilan vangit ja henkilöstö saavat nykyaikaiset, turvalliset ja terveelliset toimitilat. Poliisin ja vankilan yhteinen tilaratkaisu tuo merkittäviä toiminnallisia, logistisia ja tilankäytöllisiä hyötyjä, jotka saavat aikaan huomattavia aika- ja kustannussäästöjä henkilöstön fyysisten siirtymisen tarpeen vähenemisen vuoksi. Ruskonselän uusissa tiloissa tulee työskentelemään yhteensä noin 500 työntekijää.

Lajissaan ensimmäinen Poliisin ja Rikosseuraamuslaitoksen yhteistilahanke

Oulun pääpoliisiasemahanke on yksi viidestä Suomessa vireillä olevasta pääpoliisiasemahankkeesta. Lajissaan ensimmäinen yhteishanke Poliisin ja Rikosseuraamuslaitoksen kanssa on pilotti, jota tullaan seuraamaan tarkoin, ja jollaisia maahan on tarkoitus tuottaa lisää. Ratkaisut noudattelevat valtion toimitilastrategiassa annettuja linjauksia tilojen yhteiskäyttöisyydeltä.

Poliisin lupapalvelut, palvelupäivystys ja osa tutkintahenkilöstöä ovat Oulussa sijoittuneet osoitteeseen Kirkkokatu 13. Lupapalvelut jäävät Oulun keskustaan myös jatkossa uuden poliisitalon valmistuttua.

Lue lisää Oulun pääpoliisiasema ja vankila -hankkeen verkkosivuilta.
Senaatin tiedote 15.9.2022: Poliisin ja Rikosseuraamuslaitoksen yhteishankkeena toteutettavan uuden pääpoliisiaseman ja vankilan rakentaminen alkaa Oulun Ruskonselässä

Lisätietoja:
Ari-Matti Jänkälä, yksikönjohtaja, A-Insinöörit
puh. +358 50 058 1260
ari-matti.jankala@ains.fi

Kuva: UKI Arkkitehdit & Lukkaroinen Arkkitehdit Oy

"Osapuolten yhteistyötä korostava allianssimalli on osoittautunut kohteessa oikeaksi toteutusmuodoksi."

Ari-Matti Jänkälä
yksikönjohtaja
A-Insinöörit

OULUN PÄÄPOLIISIASEMA JA VANKILA

  • Sijainti: Oulun Ruskonselkä
  • Laajuus: 32 000 bruttoneliömetriä
  • Kustannusarvio: 130 miljoonaa euroa
  • Rakentamisaika: 2022–2025
  • Tilaaja: Senaatti-kiinteistöt
  • A-Insinöörit vastaavat: rakennuttaminen, rakennustyön valvonta, talotekniikan valvonta, elinkaarikonsultointi, kustannusasiantuntija, tietomallikoordinointi
TILAA UUTISKIRJE